Blog

LÚDTALP – Hogyan alakul ki és milyen hatásai vannak?

0
Little Girl Performing Flat Feet Exercises, Isolated On White Background

A lábunk nagyon fontos feladatot lát el, hiszen meg kell tartania az egész testünket és a teljes testsúlyt a talaj irányába közvetíti. Ahhoz, hogy ez lehetséges legyen a lábcsontok alakja, elhelyezkedése, egymáshoz való helyzete, a boltozatos szerkezet és a talpon futó izmok és szalagok alkotnak egymással szoros funkcionális egységet. A láb három boltozattal rendelkezik. A két hosszanti boltozat a külső és belső oldalon futó lábszélek íve, a harántboltozat pedig a lábközépcsontok fejecsének ívében, keresztben rajzolódik ki a talpon. Az egészséges láb három ponton támaszkodik a talajon és így alakítja ki a stabil egyensúlyi helyzetet. Ezek a pontok a sarokcsontnál, az egyes ujj alatti párnánál és az ötös kislábujj alatti párnánál találhatóak. Ha a láb harmónikus működése valamilyen okból megbomlik, a szalagok és az izmok nem tudják megtartani a testsúlyt. Ilyenkor először a hosszanti boltozat magasága csökken, a láb belső oldala a talaj felé dől, rálapul. Lúdtalpról abban az esetben beszélünk, amikor a harántboltozat lesüllyed, kisebb- nagyobb mértékben ellapul. A lábfejet tartó szalagok ellazulnak, az izmok pedig ezt kompenzálva megfeszülnek, a gyenge szalagok miatt kénytelenek többet dolgozni, azonban egy idő után elfáradnak, így a lúdtalp fennmarad.

Az újszülöttek talpa még teljesen egyenes. A boltozatok a mozgásfejlődés során fokozatosan alakulnak ki. A csúszás- mászás által a kisbaba maga fejleszti izomzatát. Sok esetben a szülők türelmetlenek, külső segítséggel ráerőltetik a gyerekekre az állást és a járást. Azonban, ha nem hagyjuk, hogy a saját tempójában fejlődjön a mozgás, azzal többet árthatunk, mint használunk, túlterhelések és deformitások alakulhatnak ki már egészen kis korban. A lúdtalp megelőzése szempontjából nagyon hasznos lehet, ha a gyerekek sokat járnak mezítláb különböző felületeken, például egyenetlen talajon, kavicson vagy füvön. Ilyenkor az apró lábacskáknak folyamatosan adaptálódniuk kell az instabil, rücskös felszínekhez, ami nagyon jó hatással van az izmok fejlődésére és nyújtására. Gyermekeknél általában csak 4-5 éves kor utántól beszélhetünk lúdtalpról, az ezt megelőző hiányos vagy fejletlenebb boltozat még nem tekinthető kórosnak.

Az úgynevezett pubertás kori lúdtalp kialakulhat a gyerekek hirtelen, gyors növekedésével. Az izmok fejlődése nem tud lépést tartani a változással, egy idő után kifárad és görcsösen megfeszül. Megjelenésében akár olyan hétköznapi tényezők is szerepet játszhatnak, mint az iskolakezdéssel együtt járó mindennapos nehéz iskolatáska cipelése. Előbb- utóbb gyulladásos folyamatok következnek be és létrejön a merev lúdtalp. Magával vonzhat különböző csontos deformitásokat, porcfelszínek degenerálódását, csontfelrakódást és ízületi merevséget is.

Felnőttek körében általában terhesség, túlsúly, álló munka vagy sport általi túlterhelés következtében fokozatosan alakul ki. Az elváltozás speciális talpbetétek és különböző tornagyakorlatok rendszeres alkalmazásával jól korrigálható. Főként az álló munka és a sportolás kapcsán a megfelelő cipő megválasztása is kulcsfontosságú. A gyors cipőkopás és a boka gyakori oldalra billenése jelezheti, hogy rossz cipőt használunk, ami nem megfelelően terheli a lábat.

fotomodel on a shoe insert

A kezeletlen lúdtalp sok kellemetlenséget, fájdalmat és káros következményt okozhat számunkra hosszú távon. Gyakori panasz a térdfájdalom, hiszen a boka befelé dőlését a boka és csípő között elhelyezkedő mobilis, alkalmazkodó ízület igyekszik kompenzálni, de ugyan úgy fájdalmas lehet a boka, csípő és derék területe is. A megváltozott, rendellenes terhelés miatt a fent említett ízűletek idő előtti kopása is végbemegy.

Biztosan mindenkinek ismerős elnevezések a láb látványos elváltozásai közül a bütyök, kalapácsujj és sarkantyú. Bizony, ezek mind a lúdtalp kellemetlen velejárói, de mit is jelentenek pontosan?

A bütyök a láb belső oldalán megjelenő fájdalmas kitüremkedés. A megváltozott súlyeloszlás miatt az inak a másik négy ujj irányába húzzák a nagylábujjat. Ezzel a rendellenes elhajlással ellentétesen az alapperc kitüremkedik, csontkinövés alakul ki. Kalapácsujj alatt a nagylábujj torzulását értjük. A hajlító és feszítő izmok egyensúlyának megbomlása miatt az alapperc befelé, míg a második- harmadik percek a talp felé fordulnak. Ezt a kiálló ízületi részt a cipők gyakran nyomják és feltörik, így folyamatos bőrkeményedések is kísérik. A sarkantyút a talpi szalagok feszülése és húzódása okozza. A túlzott feszülés a saroknál csonthártyagyulladást, majd tüskeszerű csontképződést okoz.

Szabó Johanna

[1]


[1]Ha tetszett a cikk szerintem ez a téma is érdekes lehet számodra, érdemes elolvasni:

https://infozio.wordpress.com/2021/12/13/fajo-lila-lab-trombozis/

Talán ezek is érdekelhetnek …