Blog

Reszkessetek bacik: útmutató, hogy hogyan ne legyünk betegek karácsonykor

0
1 Reszkessetek Bacik

Nem tudom, hogy csak az én környezetemben járt így mindenki, vagy Ti is ugyanezt tapasztaljátok, de az utóbbi körülbelül 1 hónapban körülöttem mindenki beteg – köztük én is. Mióta beköszöntött az igazi őszi (néhol már téli) borús időjárás, azóta mindenhonnan köhögést és tüsszögést lehet csak hallani, egy-egy orrfújással kiegészítve. Természetesen nem a mindent elsöprő, ki-sem-tudok-kelni-az-ágyból lázas állapotra gondolok most, hanem az egyszerű megfázásra/náthára, ami pont arra elég, hogy megkeserítse a munkahelyen/iskolában töltött hétköznapokat, de arra nem, hogy úgy érezzük, otthon kell vele maradnunk. Mit tehet ez ellen az ember? Hogyan tudjuk megelőzni, hogy mi is náthásak legyünk, mikor a környezetünkben mindenki az?

Vitamin vitamin hátán

Bár tudom, hogy a csapból is ez folyik, valóban nagyon fontos (főleg a hidegebb hónapokban), hogy megfelelő mennyiségű vitamint juttassunk a szervezetünkbe. Ezt legjobb esetben táplálék formájában visszük be a szervezetünkbe, de – amennyiben tudjuk magunkról, hogy táplálkozás terén még lenne hova fejlődni – mindenképp ajánlott a különböző vitaminok tabletta formájú szedése. Ha ez nehezen menne, akkor sok szeretettel ajánlom azt a (nem annyira egészséges és jó) tippet, ami számomra a legjobban bevált: vegyünk gumivitamint – így annyira várjuk majd, hogy megehessük őket, hogy biztosan nem felejtjük el.

Vastag pléd és puha ágy

Habár pont a cikkem elején említettem, hogy a nátha nem az a betegség, amivel a legtöbben otthon maradnak, fontos belátnunk, hogy a pihenés ebben az esetben is elengedhetetlen a mielőbbi gyógyuláshoz. Próbáljunk ilyenkor egy-két napot otthon tölteni, minél többet aludni, és kicsit feltölteni az energia-raktárainkat, hogy minél előbb teljes erőbedobással térhessünk vissza a hétköznapokba.

Friss levegő be, betegség ki

Sajnos, ha alapból is ,,fagyosak” vagyunk, biztosan nem esik jól, mégis muszáj szellőztetnünk. A szellőztetéssel be tudjuk engedni a kinti friss levegőt, illetve ki tudjuk engedni a benti, vírusokkal és kórokozókkal teli elhasználódott levegőt. Az a legideálisabb, ha napi többször, 5-10 percre ki tudjuk nyitni az ablakokat, hogy folyamatosan friss levegőhöz jussunk, de már egy reggeli nagyobb szellőztetéssel is sokat tehetünk magunkért.

Hidegben a meleg a megoldás

Vegyünk forró fürdőt, igyunk forró italokat, öltözzünk fel jó rétegesen, izzadjunk! Ezek mind olyan tanácsok, amelyek sokat segíthetnek a betegségek legyőzésében. A forró fürdő a fázó testnek alapból jól esik, a keletkezett pára pedig segít, hogy ne legyen olyan száraz a levegő, nyálkahártyánk ne száradjon ki. A forró gyógyteák (esetleg mézzel édesítve) rengeteget segíthetnek a kellemetlen panaszokon, illetve általában jobban esik őket meginni, mint egy pohár (valószínűleg nem meleg) vizet. Az izzasztás régi praktika, amely a meleg miatti erek tágulásának jó következményein alapszik, a réteges öltözködéssel pedig elkerülhető, hogy újra megfázzunk.

Bár ezek egyszerű tippeknek tűnhetnek, sokszor a náthára csak legyintünk, és nem is kúráljuk ki magunkat megfelelően. Amennyiben betartjuk ezt a pár egyszerű lépést, nagyobb eséllyel fog csak pár napig tartani a betegség, nem pedig hónapokig!

Varga Roxána

Képek forrása: Pexels

Ha tetszett a cikkem, olvasd el ezt is:

Talán ezek is érdekelhetnek …