Blog

Napallergia, érzékenység vagy leégés? – Védd a bőröd!

0
Thermometer Sun 40 Degres. Hot Summer Day. High Summer Temperatures

A nyári időszakban a rengeteg szabadtéri program, strandolás és napozás során bőrünk védelme kiemelt odafigyelést igényel a tűző nap sugaraival szemben.

Minden ember bőre más és más. Bőrünk típusa (színe, pigmentációja, anyajegyeink száma és szeplőink) nagyban meghatározzák, hogy mennyi időt tölthetünk el biztonságosan a napon.

Előfordulhat, hogy a napozás után néhány perccel vagy órával apró, piros pöttyök, vörös foltok, nagy kiterjedésű csalánkiütések jelennek meg, amik időnként felhólyagosodnak, viszketnek, kellemetlen égő érzéssel és fájdalommal is járnak. A tünetek elsőre a leégéssel összetéveszthetők lehetnek, azonban a különbség az, hogy ilyenkor hámlás nem figyelhető meg. Onnan tudhatjuk, hogy napfény érzékenységgel vagy allergiával állunk szemben, hogy, míg érzékenységkor a bőrelváltozások közvetlenül a sugárzásnak kitett felületeken tűnnek fel, addig a tényleges allergiás reakció, a test bármely pontján, a ruhával takart pontokon is kellemetlenséget okoz.

Az érzékenység többféle okból fakadhat. Az úgynevezett polimorf fényérzékenység pontos kiváltó oka ismeretlen, a fent említett tünetek a napozást követően jelentkeznek. Amint a bőr megnyugszik el is múlnak, de sajnos foltos bőrelváltozások visszamaradhatnak, többször kiújulhat, visszatérhet a bőrreakció. A gyógyszer okozta érzékenységet bizonyos hatóanyagok válthatják ki, amiket például fogamzásgátlók vagy antibiotikumok tartalmazhatnak. Van, hogy a tünetek megjelenése az adott gyógyszer dózisának függvényében történik, de még érdekesebb, amikor a már kialakult túlérzékenységet a napozás aktiválja, így az allergiás reakció csak napozás után alakul ki. Az érzékenység harmadik típusában a kozmetikumok és a napsütés kölcsönhatásáról van szó. Alapszabály, hogy mielőtt kifekszünk a napra, mossunk le a bőrünkről mindenféle kozmetikai terméket, testápolót, parfümöt és sminket, ugyanis az ezekben található segédanyagok (emulgeálószerek, illatanyagok, színezékek, tartósítószerek) a napsugarakkal találkozva a Mallorka-aknénak nevezett foltokat eredményezik a bőrön.

Young girl in straw hat is applying sunscreen on her back to protect her skin.

Bőrünk biztonsága érdekében nem lehet elégszer kihangsúlyozni, mennyire fontos a napozással kapcsolatos ajánlások betartása. A sugárzás a déli órákban a legerőteljesebb, azonban délelőtt 10 és délután 4 óra között is érdemes inkább az árnyékba húzódni. Mindig használjunk a bőrtípusunknak megfelelő, elegendő faktorszámú fényvédő krémet. Sajnos előfordulhat, hogy a naptej is tartalmaz olyan anyagot, ami napfény hatására kiütést okoz, tudnunk kell, milyen anyagokra vagyunk esetlegesen érzékenyek a megfelelő termékek kiválasztása érdekében.

De mit is jelent pontosan a különböző nagyságú faktorszám a napozási termékeken?

A bőr rendelkezik egy saját védelmi rendszerrel, önmagától is próbál ellenállni a káros hatásoknak és a leégésnek. Azt mondják, hogy egy felnőtt átlagosan 20 percet tud leégés nélkül a napon tölteni, de nyilvánvalóan ezt az adatot a bőrtípus és az UV sugárzás erőssége is befolyásolja. A naptejek flakonján található faktor egy arányszám, ami azt mutatja meg nekünk, hogy az adott terméket használva mennyivel több időt tudunk a napon eltölteni leégés nélkül. Az egy nap maximálisan napon tölthető időt úgy tudjuk kiszámolni, hogy a bőr saját védelmét megszorozzuk a naptej faktorszámával. Például egy 8 faktoros naptej esetében ez 20 perc x 8, azaz maximum 160 perc naponta. A maximumot azért is hangsúlyoztam ki , mert ez az idő nem meghosszabbítható azzal, ha újra bekenjük magunkat, sőt, mivel a ruhák, az izzadtság és a fürdőzés könnyen leszedhetik a bőrről a krémeket, fontos újra és újra bekennünk magunkat a nap során, de ez a védelmi faktort nem növeli.

Érdemes tudni, hogy a feltűntetett faktorszám csak az UV-B sugárzással szembeni védelemről ad információt. Ha a termék a sugárzás másik típusával, az UV-A sugarakkal szemben is védelmet nyújt, azt a csomagolásokon minden esetben külön jelzik egy kis körrel, benne az UV-A felirattal. Általában ez a védelem alacsonyabb, csak a faktorszám 1/3-a.

Jó választás, ha a napozási termék tokoferolt tartalmaz. Ez az antioxidáns végzi az UV sugarak hatására bőrben felszabaduló szabad gyökök gyors megkötését. Ezzel elősegítve a bőrsejt károsodások és a rákos elváltozások megelőzését.

Ahogy a nagymamám mondja mindig: „Kislányom, a bőr nem felejt!” Nyáron az első gondolatunk mindig a fényvédelem legyen. Akár egyetlen ártalmatlannak tűnő, félvállról vett leégés is okozhat komoly következményeket a jövőben.

Szabó Johanna

[1]


[1]Ha érdekel a téma, ne hagyd ki a következő cikket sem:

Talán ezek is érdekelhetnek …