Blog

A megtört női szívek infarktusa

0
Megtört Szív Szindróma 1

            Az ember már számtalanszor bizonyította, hogy felgyorsult életünk dacára, képes újítani, alkotni és haladni a változások és innovációk korában. Azonban az utakat járva, léptem nyomon botlunk akadályokba, melyek megállásokra kényszeríthetnek, ezzel taszítva minket különféle érzelmi válságok széles skálájára. A megtört szívű ember útjai, sokszor elég kifürkészhetetlennek látszanak. Rögösebbnél rögösebb utakon át az érzelmek fojtó kavalkádjában érkeznek egy válaszút elé, melynek végén az önfeledt nyugalom vagy a meghasadt lelkek kegyetlen szívtiprója, a takotsubo cardiomyopathia lakozik.

A kegyetlen szívtipró

            A takotsubo cardiomyopathia, avagy a megtört szívek szindrómája, nevéből adódóan főként nagy megrázkódtatások és viszontagságokkal teli időszakok során bukkan fel. A szindróma előfordulása a nők körében élvez nagyobb népszerűséget, mely infarktus szerű, megtévesztő megjelenésével valóban beletipor a meghasadt szívek igen nagy halmazába. Kegyetlensége következtében a röntgenfelvételeken látszódó deformitás a szívtiprás kézzel fogható bizonyítéka. Ugyanis a betegek szíve gyakran a polipok elfogására szolgáló japán, lyukas edényre hasonlító alakot vesz fel. Az edény maga a takotsubo, ahonnan a szindróma neve is ered.

            Elnevezéséből megtudhatjuk azt is, hogy a kardiológiai megbetegedések közül a cardiomyopathiák csoportjába sorolható. A cardiomyopathiáknak számos fajtája ismert az orvos- és egészségtudományban, mely betegségek a szívizomzat érintettségével járnak. A szívizomzat működési mechanikájában, avagy elektromos beidegző kapcsolatában okozhatnak zavart, mely további súlyosabb szövődmények kialakulásához vezethet. Többek között előfordulhat a cardiomyopathiából kialakuló szívelégtelenség, de végzetes következmény lehet a halál is. Így talán elmondhatjuk, hogy a megtört szív szindróma korántsem nevezhető ártalmatlan betegségnek.

A félrevezető tünetek bizonytalanságában:

            A takotsubo cardiomyopathia az infarktushoz hasonló tüneteivel tud kétségbeesett pánikot előidézni. A tünetek közül a mellkasi fájdalom, nehézlégzés, halálfélelem és hideg veríték lesz a legjellemzőbb, melyet a beteg magán tapasztalhat. Természetesen a sok hasonló tünet megnehezítheti a következtetéseket és diagnosztizálást. Így több speciális vizsgálatra lehet szükség az pontos diagnózishoz. Azonban a témánkban szereplő szindróma nem egyenlő az akut myocardiális infarktussal.

            A megtört szív szindrómája tulajdonképpen a szív bal kamrájának meggyengülése, melynek hatására zavart szenved a szív pumpafunkciója is. Így hosszútávon komoly szív- és érrendszeri panaszok kialakulásához vezethet a szívben pangó vér miatt is.

            Ahogy már a korábbiakban említettem, a jelenség általában megrázkódtatások során alakulhat ki. Gondoljunk csak példaképp egy komoly balesetre, halálesetre, vagy akár bármilyen hirtelen felbukkanó életeseményre. A függőségek vagy komoly betegségek is szerepet játszhatnak ebben, hiszen a gyógyszermegvonás is komoly stresszel, lelki megterheléssel járhat, így mindig legyünk nagyon körültekintőek és megfontoltak ilyen esetben is.

Valójában a stressz a kulcs?

            Hivatalos források szerint a jelenség előfordulásának oka ismeretlen, viszont a kutatók feltételezései alapján következtethetünk arra, hogy a stresszhormonok magas koncentrációjú jelenléte sorsdöntő hatásokat fejthet ki a szív koszorúereire, izomzatára és a bal kamra funkciójára.

            Ezen elváltozások természetes módon az EKG-n is eltéréseket mutatnak, viszont az infarktushoz hasonló tünetei miatt a szindróma nehezen különíthető el. Mivel az EKG nem feltétlen elegendő a diagnózis felállításához, így további szívultrahang, érfestés és labor vizsgálatra lesz szükség. Az infarktustól, egyéb koszorúér problémáktól való elkülönítés meghatározó lépés, melyet MRI vizsgálatok is segítenek, ahol még szebben detektálhatóvá válik a takotsubo cardiomyopathia jellegzetes deformitása.

            A stressz mellett fontos kockázati tényező lehet a menopauza is, mivel az ösztrogén hormon védőhatásától megfosztott nők ez esetben sokkal sérülékenyebbnek számítanak társaiknál.

A prevenció a megoldás?

            Modern világunk és fejlett orvos-, egészség- és gyógyszertudományunk dacára, jelenleg nem rendelkezünk egységesen ajánlott kezeléssel, protokollal, így a legjobb, amit tehetünk, az a megelőzés. Természetesen az életünk szakaszán felbukkanó akadályokat befolyásolni képtelenek vagyunk, viszont megfelelő pszichológiai és pszichiátriai segítséggel, önismereti kurzusokkal, életvezetési tréningek alkalmazásával nagyon sokat tehetünk saját mentális egészségünkért. Így képesek leszünk, a számunkra megfelelő módon és mértékben kezelni a minket érő stressz és szorongás bénító támadásait, mely nem csak a megtört szív szindróma megelőzésében fontos, hanem számos más, szív- és érrendszeri vagy egyéb szervet érintő kórképek megelőzésében is.

            Gyógyszeres kezelés is létezik, a már kialakult problémák súlyosbodása ellen. Ugyanis a korábban már említett csökkent bal kamra funkció miatt fennáll a szívelégtelenség kialakulásának veszélye. A szövődmény ellen ACE-gátlókkal, vízhajtókkal és különféle béta receptor blokkolókkal próbálnak védekezni.

Konklúzió:

            A megtört szív szindróma legfőképp a női szívek kegyetlen szívtiprójaként ismert kórkép, mely a szív takotsubo formájú deformálódásával, riasztó tünetek hadát küldi ölre a fokozott lelki válságban élő érintettekre. Jellemzően nagy megrázkódtatások idézhetik elő a szív deformitását. Habár a szív nem is törik meg, átalakul, mely komoly problémák sokaságát okozhatja. Főbb tünetei közé tartozik a mellkasi fájdalom, nehézlégzés is, mely egyezést mutat az infarktus jeleivel. Ezáltal a diagnózis felállítása nehézkessé válhat, de mindenképp fontos elkülöníteni a két állapotot. Cardiomyopathiák csoportjába tartozik, így korántsem nevezhető ártalmatlan kórképnek. A szívizomzat érintettsége által kihat a bal kamra pumpafunkciójának csökkenésére, mely akár szívelégtelenségig is vezethet.

Védekezni a korai megelőzéssel tudunk, amiben segítségünkre lehetnek a különféle életvezetési tréningek, önismereti csoportok- és terápiák vagy a pszichológiai és pszichiátriai foglalkozások is. A már kialakult probléma esetén a szívelégtelenségben használatos gyógyszerekkel képes operálni a doktor, mellyel megelőzésre kerülhetnek a későbbi súlyosabb szövődmények.

            Kiemelten fontos, hogy önmagunk fejlesztése, hiányosságaink, nehézségeink felismerése nem szégyenteljes és nem is lehetetlen. Ennek ismeretében arra buzdítanék mindenkit, hogy éljük meg a bánatunkat, nehézségeinket és merjünk tenni azért, hogy jobban és boldogabban érezhessük magunkat. A lehetőségek száma végtelen, így bátran fogadjuk el a segítő kezeket, hisz az összetartással nem csak egymásnak, hanem az egész világnak is segítő kezet nyújthatunk abban, hogy elérjük célunkat és élvezhessük az élet különféle ízeinek harmóniáját. Bizonyítsuk be azt, hogy a megtört szívek világában, az akadályok, a nehézségek, stresszorok fenyegetése közt is képesek vagyunk tenni, élni és legyőzni a szívek kegyetlen eltipróját.

Plessek Marcell

Képek forrása: Pixabay

Ha szeretnél hasonló tartalmakat olvasni, lesd meg ezt is:

Talán ezek is érdekelhetnek …