Blog

Az ölelés ereje

0
1 Az Oleles Ereje Scaled

Születésünk után az első fontos pillanat nem más, mint édesanyánk érintése. Ez a momentum olyannyira kihat az életünkre, hogy tudósok is tömkelegével kezdték kutatni az érintés szerepét mindennapjainkban. Na persze az érintés, mint olyan, egészen tág fogalomnak tekinthető, így szűkítsük is le a kört az egyik legérzelemdúsabb megjelenésére, az ölelésre. Azt hiszem, az ölelés szót olvasva téged is magával ragadott egy olyan emlékpillanat, amelyben egy számodra fontos személyt zártál karjaiba. Ezt az érzést úgy gondolom nem szükséges magyarázni. Mintha csak elbújnál a szeretetben. És tudományos szakembereink bebizonyították, hogy az ölelés nem merül ki az érzelmi biztonság fizikai kivetülésében, hanem megannyi jótékony hatással is bír szervezetünkre.

Az egyik legismertebb ilyen, a boldogságérzet fokozódása, az ölelés ugyanis hormonszintünket is befolyásolja. Egyrészt fokozza a „boldogsághormon”-ként emlegetett oxitocin termelődését. Minél magasabban van valaki oxitocinszintje, értelemszerűen annál boldogabb. Illetve kísérletekkel bebizonyították, hogy azok az emberek, akiket szeretettel vesznek körül és ölelést kapnak, kevésbé vannak kitéve fertőzésveszélynek, bárminemű betegségnek.

Figyelemre méltó még az érintésterápia, mint  módszer, amit Bobby MacLaughlin mérnök fejlesztett ki Írországban. A múltban átélt traumák, negatív élmények által okozott fájdalmat és diszharmóniát hivatott feloldani, finom, apró tapintásokkal, érintéssel tudatosítja testünkben az izomfeszültséget, és felszínre hozza az ott raktározódott, felhalmozott érzelmeket, sérelmeket, ezzel segíti azok feldolgozását. Persze nem mindegy, az ölelés minősége és befogadója sem, azonban ha jól csinálod, még immunitásod is fokozódhat. A mai rohanó világunkban sok ember frusztrált, depressziós. Gyengédség iránti vágy mindenkiben él, de keveseknek adatik meg, hogy szerető kapcsolatban, családban éljen. A boldogságérzés ölelkező szerelmespároknál ezért jóval erősebb, intenzívebb, mint az ezt mellőző magányos embereknél. Persze arról nem is beszélve, hogy az ölelés a pároknál nem mellesleg igencsak növeli a libidót is.

Tartsuk szem előtt, hogy egy szeretetteli érintés bír a legerősebb gyógyító erővel! Amikor szeretetet adunk és kapunk, az bennünk nem csak fizikai, hanem szellemi és érzelmi változásokat is előidéz. Emlékezzünk a vizsgaidőszakokban, vagy bármilyen stresszhelyzetben, hogy akár egy öleléssel fel lehet oldani a szorongást. Ilyenkor lassul a pulzus, nyugalom és boldogság érzése járja át a testet. Ne feledjük, egy jó szó, egy simogatás egy ölelés nem kerül semmibe, de olyan hatalmas ereje van, hogy csodákra képes.

Dícsérjük, gyengéden érintsük, simogassuk meg hát szeretteinket minél többet. Legyen jobb a világ általa! Ölelésre fel!

Rádi Eszter Orsolya

[i]


[i] Olvass bele ebbe is: https://infozio.wordpress.com/2022/08/18/meg-nem-hallott-segelykialtasok/

Talán ezek is érdekelhetnek …