Blog

Akik az árnyak között élnek – a vámpírok története

0
Raven On Gravestone At Old Cemetery Vector

Rideg, gyilkos szörnyetegek, sokan így jellemzik a vámpírokat. A rettegett státuszt kiérdemelték maguknak, ezer év alatt megannyi rémhistória gyűlt össze a vérszívók tetteiről, amiket nem feled az emberiség. Azonban áll-e bármilyen igazság a vámpírok létezése mögött? Akad egy-egy személy, aki semmilyen lehetőséget nem zár ki, az emberek többsége pedig úgy tudja, hogy a vámpírok soha nem léteztek. Logikusnak tűnik az utóbbi állítás, de a vérszívók történetét kutatva gyorsan rájöttem a sokkoló tényre. A kijelentés csak félig igaz.

A történelem során rengetegszer találkozunk a vámpírral, különböző kultúrákban, ezért nem egyszerű pár mondatban jellemezni a természetfeletti lényt. Amelyik állítás igaz a modernkori, általunk ismert szörnyetegre, az egy másik országban pont ellentétes. Például a feltételezés, hogy a vámpírok halottak, nem igaz a spanyol bruja-ra. A bruja leginkább újszülött gyermekekre támad, alakváltó képességét hívja segítségül, hogy megközelítse áldozatát. Nem mindegyik vámpír fogyaszt emberi vért, a bolgár grobnik marhák és állati tetemek véréből táplálkozik. Egyes országok vérszívói pedig nem ijednek meg egy kis napsütéstől. Délben a legnagyobb az erejük, amikor fényesen süt a nap.

Mindezek a vámpírfajták és a történetük ellentmondanak a sztereotipikus vérszívónak, aki sikeresen teret hódított a médiában az elmúlt évszázad során. A vámpírok hegyes szemfogakkal rendelkeznek, amivel megharapják az áldozatukat és kiszívják a vérüket. Lesben állnak az éjszaka leple alatt, hiszen a napfény meggyengíti őket, egyes esetekben halálos is lehet számukra. A vérszívóknak nincs tükörképük, ezért jól vigyázz amikor éjszaka tükörbe nézel! Egyesek még alakváltásra is képesek, pillanatok alatt elsuhannak denevér formájában.

Ha visszaugrunk pár száz évet a történelemben, akkor megismerhetjük Drakulát. A világ leghíresebb vámpírfiguráját Bram Stoker keltette életre az 1897-ben kiadott regényében. Drakula kétségen kívül az egyik alappillére a vámpírról alkotott képnek, amit ma mindenki ismer. A horrorisztikus regényt már többször megfilmesítették. Sokakban felmerült a kérdés, hogy Stoker vajon honnan inspirálódott. Bár konkrét bizonyítékról nem tudunk, az évek során Drakula és Karóbahúzó Vlad képe szinte összeolvadt a furcsa hasonlóságok miatt. III. Vlad havasalföldi fejedelem volt a 15. században. A rettegett hírnevét kegyetlen tettei után kapta, innen eredhet a mondás, miszerint a vámpírokat szíven kell szúrni egy fából készült karóval, hogy meghaljanak. “Dracul”-nak is nevezték, ami sárkányt jelent, innen eredhet Drakula neve.

A híres regény kiadása óta hosszú utat járt be a “vámpír” mint koncepció. A modern művekben már nem feltétlenül szörnyetegként jelenítik meg őket. A vérszomjas természetüket nehéz elfelejteni, de a közönség számára ez csak érdekessé teszi a karaktert. Emberi tulajdonságokkal felruházva, egyes vámpírok megküzdenek a vér iránti sóvárgással és csak állatokból táplálkoznak. Számos románc íródott, ami megmutatja, hogy a vérszívók igenis képesek szeretni. Az ilyen szerelem persze kockázatokkal jár, ami csak vonzóbbá teszi a történetet a közönség számára.

Annak ellenére, hogy a vámpír szó hallatán Edward Cullen vagy a Salvatore testvérek jutnak eszünkbe, nem szabad elfelejteni a valódi formájukat. A történelemben rejlik a létezésük kulcsa, lassan feledésbe merülve. Mi a közös az összes népben, az összes kultúrában, akik valaha rettegtek a vámpíroktól?  Bár számunkra szinte lehetetlen, hogy beleképzeljük magunkat egy középkori ember szemszögébe, az emberi természetünk egyezik. Félünk az ismeretlentől, főleg, amikor az az ismeretlen tényező emberéleteket követel. Ez a tényező lehet egy járvány, például a tuberkulózis, vagy egy ritkább, még nem ismert betegség, mint a porfíria.

A vámpír az emberi félelmek megtestesítője, ebből ered a létezésük valódisága. A mi korunknak is megvan a maga “vámpírja”. Nevezhetjük őket szimbolikusnak vagy igazán morbid kivetítésnek. Valószínűleg nem létezik a vérszívó szörnyeteg, akit mindenki ismer, azonban egyes betegségekre sokáig a vámpírizmus volt az egyetlen magyarázat. Borzasztó pusztításokat élt át az emberiség, a vámpírok pedig megfoghatóvá tették a félelmeinket.

Pápai Liza

Ha tetszett a cikkem, ezt se hagyd ki:

Talán ezek is érdekelhetnek …