Blog

Ami nem hiányozhat egyik strand büféjéből sem: A lángos

0
1 Lángos Nem Hianyozhat...

Ha nyári hőség, akkor vízpart és fürdés. Ha pedig fürdés, akkor előbb-utóbb az ember megszomjazik és megéhezik. Ha pedig éhség, akkor irány a büfé, ahol a sok lehetőség között garantáltan ott lesz mindenki kedvence, a lángos. Lehet az sima, fokhagymás, sajtos-tejfölös; mindenképp jól fog esni. Kijelenthetjük, hogy a nyári szezon lángos nélkül nem tökéletes.

A lángos legendája és eredete
A lángos születésének legendája szerint, egy pék özvegye megörökölte a férje pékségét. Sajnos nem volt olyan ügyes, mint férje, ezért sokaknak nem tetszett a kenyere, amit sütött. Egyszer úgy felidegesítette egy vendég, hogy dagasztás közben egy nagyobb darab tésztát eldobott, és az berepült a fortyogó olajba. Az így kisült kenyértészta volt az első lángos.
Bármennyire is magyar ételnek és találmánynak tartjuk, a lángos eredete a török megszállás idejére vezethető vissza. A finom, lágy kelt tésztát általában a kenyérsütés után megmaradt tésztából készítették. Ameddig a kenyér sült a kemencében, addig a kemencenyíláshoz közel tették a kinyújtott tésztát, hogy az is megsüljön. Mivel sokszor csak 5-7 naponta sütöttek kenyereket, volt, hogy gyors megoldásként lángost sütöttek, hiszen a vékony tészta könnyebben megsült. A lángos elterjedését követően először parázson, majd a későbbiekben zsírban és bő olajban sütötték ki, ahogy ma is.

A világ legnagyobb lángosa
Lángosból soha nincs elég, ezért is sütötték meg Zánkán az eddigi legnagyobb lángost. A tésztához 14 kg lisztet, 1 kg élesztőt, 10 liter tejet, 2 liter olajat és 4 kg főtt burgonyát használtak fel, valamint 0.2 kg cukorral és sóval ízesítették. A megkelt tésztát utána 1200 liter olajban sütötték ki egy 3,5 méter átmérőjű edényben. Az elkészült lángost a zánkai gyermektábor résztvevői fogyaszthatták el.

Egy jó lángosért bármit
Balatoni nyaralások elhíresülésével a lángos is sok magyar és külföldi kedvence lett. A francia származású Francois Lard, egy hátizsákkal és „Magyarországra megyek lángost enni” – feliratú pólójával indult meg. Egészen Párizstól a Balatonig gyalogolt, hogy megkóstolhassa ezt nyári eledelt.

Lángosautomata
Gondoltál már arra, hogy nem a nagyi süti ki otthon a lángost, hanem egy automata? A lángosautomatát Dr. Jánosi István találta ki, és ma már több fejlesztett változatával kísérleteznek. Az alap ötlet a gofri és hot dog készítő gépekhez hasonló szerkezet megalkotása volt.  A gép saját maga adagolja, formázza és süti ki a tésztát, úgy, hogy emberi kézzel nem érintkezik. A zárt működésnek köszönhetően a sütés szagmentes és higénikus megoldás.  Másik specialitása, hogy rövid időn belül sok lángost tud elkészíteni. A gyorsasága mellet rendkívül látványos a lángosok elkészülése.

A lángos, annak ellenére, hogy nem magyar eredetű, az utókorban mégis magyar specialitásként marad fent. Ma már nem csak a sima sajtos-tejfölössel rukkolnak elő az árusok, hanem különböző töltött és édes lángosokkal is. Ha legközelebb strandra téveszt, engedd el a summer body-t, és nyomj be egy jó lángost!

Kaitz Réka

Amennyiben érdekesnek találtad a cikkem, ajánlom a figyelmedbe ezt is:

Talán ezek is érdekelhetnek …