Blog

Szorongásoldás „házilag”

0
1 Szorongásoldás „házilag”

Talán nem én vagyok az egyetlen ember, akinek az egyetem kezdete nem csak csodás barátokat, jobbnál-jobb élményeket és temérdek tudást hozott az életébe – hanem rengeteg stresszt is. Bár nyilván teljesen normális a vizsgákkal járó egészséges kis drukk, vannak olyan emberek – köztük én is – akiknél ez az izgulás nem csak ennyiben merül ki (főleg így az államvizsgát megelőző időszakban). De mit tud tenni az ember, ha úgy érzi, elhatalmasodik rajta a szorongás – esetleg olyannyira, hogy az mindennapi tevékenységeinek a rovására is megy? Ha téged is érdekel a válasz, akkor itt van pár tipp, amikkel remélhetőleg kicsit megkönnyítheted a saját életedet is:

Relaxációs gyakorlatok

Bár fájdalmasan egyértelműnek tűnhet, hogy szorongás ellen relaxációval is tud tenni az ember, sokunknak a gyomorgörcsök pillanatában nem ez az első lehetőség, ami eszükbe jut. A relaxáció rengeteg dolgot magába foglal – az egyetlen közös dolog bennük, hogy mind a szimpatikus idegrendszeri aktivitás csökkenésével, a paraszimpatikus tónus növekedésével jár. Rengeteg jót tehet ilyenkor a különböző légzéstechnikák elvégzése. Ezen technikák természetesen akkor működnek a legjobban, ha előtte már elsajátítottuk őket, hogy ha jön egy stresszesebb időszak, akkor már ne a megtanulásukkal, hanem csak az alkalmazásukkal kelljen foglalkoznunk. A 4-4-4 vagy a 4-7-8 légzéstechnikák egyike nagyon hatásosan segíti a megnyugvásunkat. Lényegük, hogy 4 másodpercen át végezzük a belégzést, 7 vagy 4 másodpercen át benntartjuk a levegőt és 8 vagy 4 másodpercen át kilégzünk. Ezeket a technikákat a jógában is alkalmazzák, így akár ezen sport elkezdése (vagy csak légzőgyakorlatainak elsajátítása) is rengeteget segíthet mentális jólétünkön.

2 Szorongasoldas „hazilag

Grounding

A grounding egy olyan technika, amely számomra az egyik leghatásosabb módszernek bizonyult a szorongás ellen. Legismertebb formája talán az 54321 módszer, amely megfigyelés segítségével egyesével elkülöníti egymástól érzékeinket. Lényege, hogy sorolj fel (akár magadban, akár hangosan) 5 dolgot, amit abban a pillanatban látsz, 4 dolgot, amit meg tudsz érinteni magad körül, 3 dolgot, amit hallasz, 2 dolgot, aminek az illatát érzed, és 1 dolgot, aminek az ízét. Mivel a módszer kivitelezéséhez nincs szükség semmilyen eszközre – csak rád és az érzékszerveidre – szerencsére egyszerűen, gyorsan és olcsón hozzáférhető bárki számára.

Vitaminok, gyógynövények

Rengeteg módon befolyásolja szervezetünket a bevitt vitaminok mennyisége. Szorongásra sokszor szokták a különböző B-vitamin komplexek szedését javasolni, mivel ezen vitaminok biztosítják az idegrendszer optimális működését. Gyógynövények tekintetében több olyat is ismerünk, amelyek hatásosan működnek a szorongás ellen. Ilyen például a valeriána, a kamilla, a levendula, de a citromfű is. Ezeket fogyaszthatod teában, vagy akár (például a levendula esetében) illóolajok formájában is használhatod őket.

Sport

Bár a jógát már említettük, nem szabad elfeledkeznünk a többi sportág nyújtotta pozitív hatásokról sem. Azon emberek, akik képesek naponta legalább 40 percet szánni a testmozgásra, elegendő endorfint termelnek ahhoz, hogy a stresszhormonok szintjét lecsökkentsék szervezetükben.

Természetesen fontos tudni, hogy ezen tippek, bár valóban hatásosak, nem helyettesítik a pszichoterápiát. Amennyiben úgy érzed, segítségre van szükséged szorongásod legyőzésében, ne habozz felkeresni egy szakembert!

Varga Roxána

Képek forrása: Pexels

Ha tetszett, olvasd el ezt is:

Talán ezek is érdekelhetnek …