Blog

Tea kisokos a hideg őszi napokra

0
1 Teakisokos

A november beköszöntével egyre hidegebbek a napok, korán sötétedik és a természet is lassan elnyugszik, felkészülve a télre. Ilyen időben másra sem vágyik az ember, csak beburkolózni egy meleg takaróba egy bögre forró itallal és egy könyvvel a kezében. Természetesen a kiválasztott innivalókat sokáig lehetne sorolni, például kakaó, forrócsoki, kávé, tea, forraltbor stb., viszont én (a teák imádója) most a teákról írok, kedves olvasó. Ha kedvet kaptál ehhez a lelket is átmelegítő italhoz és elmerülnél jobban a teák világában, tarts velem!

A tea az egyik legősibb ital a világon és a világon sok kultúrában fontos szerepet tölt be. Bár alapvetően minden tea a Camellia Sinensis teacserje leveleiből készül, a különböző területek éghajlatának, a termőföld minőségének, a termesztés időpontjának és a feldolgozás módjának köszönhetően más ízvilágú italokat kóstolhatunk. Megkülönböztetünk zöld, fekete, fehér, sárga, oolong és pu-erh teákat. Talán felmerülhet a kérdés: a gyógyteák és a rooibos tea, nem tea? Ha nagyon ragaszkodunk a tea pontos definíciójához, akkor ezek nem teák, viszont a mai köznyelvben minden forró vízben áztatott növényt teának nevezünk.

A tea fajták közti egyik fő különbség az oxidáltságuk szintje. Ez azt jelenti, hogy a feldolgozás során a levelek mennyi ideig vannak kitéve a levegőnek, ami miatt bebarnulnak. A fehér tea kismértékben, míg a zöld tea egyáltalán nem oxidálódik. Ezzel ellentétben a pu-erh és a fekete teák sokáig vannak oxigénnek kitéve, így leveleik sötét barnábbak és erősebb ízűek lesznek. Az oolong teákat a felsorolt teák idejének a köztes időpontjáig szokták oxidálni.

Az egyik legnépszerűbb tea a zöld tea. A levelek oxidálódásának elkerülését úgy oldják meg, hogy a leszedésük után felmelegítik (oxidációért felelős enzimek elpusztítása) és megszárítják őket. Ennek az elkészítési módnak köszönhetően kissé kesernyés és „zöld” ízt kapunk. Érdekesség, hogy Japánban a melegítést gőzöléssel, míg Kínában pörköléssel oldják meg. Eme különbségek miatt a kínai zöld teák szélesebb ízvilággal rendelkeznek, ízük füstös és színük zöldes-sárga. Ezzel szemben a japán zöld teák frissítőbbek és jobban kihangsúlyozzák a növényi-, zöld ízeket.
Mostanában egyre közkedveltebb a matcha tea. Ez lényegében őrölt zöld tealevelekből készül. Általában több tápanyagot és koffeint tartalmaz, mint a főzött teák.
A fehér tea fiatal tavaszi rügyekből készül, amelyeket szedés után megszárítanak oxidáció és gőzölés nélkül. A minimális feldolgozásnak köszönhetően íze visszafogottabb és kiválóan illeszkedik a gyümölcsök ízéhez. Gyakran felhasználjak gyümölcsteák készítéséhez.
Az oolong teák talán annyira nem híresek, mint előzőleg felsorolt társaik, ennek ellenére különleges ízzel rendelkeznek. Erősségük az oxidáció idejétől függ, így lehetnek édes, krémes és lágy, valamint pirított ízűek. Feldolgozásuk során hagyják őket oxidálódni (35-80%- os tartományban), majd meggőzölik a leveleket, amik általában nagy tea levelek. Az elkészült teák megjelenése rendkívül változatos mind formában, színben és alakban is.
A másik legnépszerűbb tea a fekete tea, aminek elkészítési módszere igen hosszas. Első lépésként a leszedett leveleket hagyják száradni, majd hengerlik őket, ezzel elősegítve a teljes oxidációt. Gyakran láthatjuk tea vásárláskor a tört levél és a teljes levél kifejezéseket. A különbség köztük az, hogy a tört leveles teákat gyorsabban dolgozzák fel és több koffeint is tartalmaznak. A fekete tea előzőleg felsorolt társaihoz képest erősebb és gazdagabb ízvilággal rendelkezik, és több koffein található benne. Természetesen az elkészítési módtól is függ az ízvilág, így az indiai teák erőteljesebb és merész ízükkel, míg a kínai teák füstösebb csokoládés ízzel varázsolják el fogyasztóikat.
A pu-erh teának két típusa létezik, Shou pu`er, amely oxidálódik és a Sheng pu`er, amely nem oxidálódik. Feldolgozás során ezt a szálas teát erjeszteni szokták, ami egészen egyedülálló. A leveleken található mikroflórának és baktériumoknak köszönhetően a tea teljesen fermentálódig.  Az elkészült teák általában erőteljes földes ízzel rendelkeznek.

Jó hír a rendszeres teafogyasztóknak, hogy ennek a csodaitalnak rengeteg jótékony hatása van. Az elmúlt években ugyanis bebizonyítottak, hogy a benne lévő antioxidánsok lelassítják az öregedési folyamatokat és semlegesítik a szabadgyököket, ezzel megakadályozzák az anyagcsere, a keringési, légző- és idegrendszer károsodását. Jó hír, hogy a teák kevesebb mint 50% koffeint tartalmaznak, így kávé helyett is gyakran fogyasztjuk, kevésbé erős hatása miatt. Több kutatás is bizonyította, hogy a zöld tea rendszeres fogyasztása csökkenti a szívroham és a stroke kockázatát. Fokozza az immunrendszer működését a benne található alkaloidoknak köszönhetően, ezért megfázásra és felfázásra is tökéletes ebben a hideg időben. Egy csésze tea segít összpontosítani és megnyugtatni, ami a vizsgaidőszak közeledtével is nagy segítség lehet. A benne lévő aminosav (L-theanin) hatással lesz az agy figyelemhálózatára és az agyhullámokra.

Ha megjött a kedved egy finom teához, de nem tudod, hogy állj neki, íme néhány elkészítési javallat a különböző fajtákhoz. Általában 1 csésze teához (2,5 dl) 1 teáskanál teafüvet használunk. Elkészítés teafajták szerint:

  • Fehér vagy zöld teák: 76 °C – 85 °C fokon áztassuk 1 – 3 percig a zöld és 3 – 5 percig a fehér teákat
  • Oolongok: 85 °C – 98 °C fokos vízbe – azaz forráspont alatt – hagyjuk ázni 5 – 8 percig
  • Fekete teák: forrásban lévő vízbe körülbelül 3 – 6 percig áztassuk
  • Pu-erhs: a forráspont körüli vízbe (100 °C) érdemes 2 – 5 percet állni hagyni
  • Gyógyteák esetében érdemes a tapasztalatainkra hagyatkozni, de általánosságban forrásban lévő vízben 5 percig érdemes áztatni őket

Az áztatás mértéke függhet attól is, hogy milyen erősre és milyen ízűre szeretnénk az adott teát.

A teák nem véletlenül hódították meg a világot finom és sokszínű ízvilágukkal. A jótékony hatásainak köszönhetően mindenképp érdemes fogyasztani e hideg időkben is. Ha szeretnéd magad jobban beleásni a különböző kultúrák teaszokásaiba és bővítenéd a teafajtákkal kapcsolatos tudásodat, rengeteg ezzel kapcsolatos könyv áll rendelkezésre.  Ne feledd, a teázás már önmagában egy szuper dolog, de másokkal együtt még jobb!

Kaitz Réka

Amennyiben érdekesnek találtad a cikkem, ajánlom a figyelmedbe ezt is:

Talán ezek is érdekelhetnek …