Blog

Pénz beszél

0
1 Penzbeszel Scaled

Az ember pénzből él, legyünk őszinték. Lessük az akciókat, spórolunk, okoskodunk. Mindenki a maga stratégiáját igyekszik alkalmazni a mindennapi életben. Na, de meddig vagyunk hajlandóak elmenni, ha az anyagi helyzetről van szó?

Anyagias vagyok?

Számomra az „anyagias” szó nem szerepel a szótáramban. Ahogyan említettem, pénzből/fizetésből élünk. Emiatt nem szabad valakit azért elítélni, hogy jobban megnézi egy termék árát, vagy lehet, hogy csak később tud elmenni moziba, vagy étterembe. Mindenkinek egyéni a pénzkereseti lehetősége, így empatikusabbnak kell lenni, hogyha valakit nemet mond egy találkozóra, amire pénzt is kell kiadni. Egy nagy adag türelem és megértés kell, mint az élet minden területén. Senki sem egy anyagi szinten kezdi, ezért is vagyunk különbözőek.

Hol van az a bizonyos határ?

Neked is van olyan ismerősöd, aki mindig lemondja az időpontot, esetleg te magad vagy az az „ismerős”? A társaságra, a kikapcsolódásra mindenkinek szüksége van, még ha pénzbe kerül is. Dőlj hátra egy kicsit, és gondold át, hogy mire is van igazán szükséged: pénzgyűjtésre vagy egy kis szociális légkörre? Ne feledd, ne üldögélj a pénzeden, hanem élvezd is a munkád gyümölcsét. Merj egy kicsit költekezni, hiszen annál nagyobb motivációd lesz még többet dolgozni. Ne legyél sokat egyedül, és ne mondj le minden összejövetelt, kapcsolódj ki! Hiszen az egyáltalán nem bűn, de még bűnös élvezet sem.

Trükkök

Vezess egy kívánságlistát és egy bakancslistát is. Így nem fogod azt érezni, hogy még mindig nem sikerült összegyűjtened a kellő mennyiségű forintot, hanem mindig sok kicsi eredményes vételed lesz. Legyen mindig félretéve egy bizonyos összeg, ami egyfajta költőpénzként funkcionál. Nem szégyen az sem, ha nem minden hónapban hajtod magad szét, hanem vannak napok, akár hetek, amikor „nem csinálsz semmit”, csak pihensz. Megérdemled, ezt sose felejtsd el! Akkor tudod csak igazán értékelni a pénzed, amikor nagyobb motivációval állsz a munkához. Így bátran tarts szüneteket, amikor dolgozol.

Legyél szemfüles, és sose vállalj el olyan munkát, amit nem szeretnél sokáig csinálni. Egyetemista vagy, tanulsz, és természetes, hogy végesek az energiaraktáraid. Az biztos, hogy most vagy fiatal, és most vagy erőd teljében, így valamilyen szinten bírnod kell a strapát, ez azonban nem teljesen igaz. Nem szégyen elfáradni, megunni egy feladatot, és igenis vannak olyan helyzetek, amikor egyszerűen muszáj kilépned egy adott szituációból. Ettől fejlődik a jellemed, és ismered fel, hogy mik azok a munkakörök, amiket biztosan nem szeretnél majd csinálni, amikor felnőtt vagy.

A legnagyobb tanulság

Meg kell tapasztalni a legrosszabb munkákat is. Ki kell próbálni, milyen egy éjszakai árufeltöltés (21:30-6:00-ig), meg kell nézni azt is, milyen egy gyorsétteremben dolgozni vagy egy takarítói munkakört ellátni. Itt fog igazán csak felértékelődni benned, hogy miért is tanulsz egyetemen, mik azok a feladatok, amiket elvből nem szeretnél csinálni 40 éven át. Ezekkel fogod megtapasztalni azt, hogy menyit is ér egy diploma, és milyen sokat érhetsz el vele. Ezzel együtt pedig hihetetlenül fogod azt is értékelni, hogy mit jelent egy boltban dolgozni, és milyen nehézségekkel jár egy-egy pozíció.

Keresd mindig az arany középutat. Nem is olyan nehéz, ha belegondolsz, és egy idő után rá fogsz jönni, hogy mire van igazán szükséged. Kitartást kívánok, és ne feledd kedves olvasó, nem vagy egyedül a problémával. Bízz magadban, és hidd el, hogy hihetetlenül ügyes vagy, csak így tovább!

Goszpodinov Emese

Képek: Pexels

Mi a véleményed a diákmunkáról? Kattints ide!

Talán ezek is érdekelhetnek …