Blog

Őszi bekuckózós sport: A sakk

0
1 Sakk

Az egyre hűvösebb időben egyre kevesebb kedvünk van kikelni az ágyból és kimozdulni a meleg szobából. Sportolni ilyenkor is fontos, viszont ha egy kuckózósabb, hidegebb napon nincs kedved megmozdulni, akkor itt egy kis kibúvó, mégpedig a sakk. A sakk is bizony sportnak számít, viszont itt az agyadat mozgatod meg, és nem az izmaidat.

A sakk keletkezése az ősi Indiáig nyúlik vissza. Eredetileg tanítási segédeszköz volt a harcosok oktatására, és fontos volt a középkori lovagok kiképzésében is. Azóta szétterjedt az egész világon, és ma már az egyik legnépszerűbb és legismertebb táblás játék. Nem csoda, hiszen azon kívül, hogy szórakoztató és kihívást jelent a játékosoknak, a sakk segít fejleszteni a logikai és a stratégiai gondolkodást, a tervezést és a koncentrációt. A 4-5 éves kortól játszható sportnak köszönhetően a gyerekek is sokat fejlődhetnek, megtanulhatják, hogyan kell kezelni a vereséget és a győzelmet, és elsajátíthatják a rendszerben való gondolkodást.

A sakktábla 64 mezőből áll, nyolc vízszintes sorban és függőleges oszlopban. A játékosok lépéseikkel mozgathatják a saját bábjaikat, miközben megpróbálják elkerülni az ellenfél csapásait, és kihasználni a gyenge pontokat. A báboknak különböző mozgási képességeik vannak. A király egy mezőt mozoghat bármely irányba, a királynő a legtöbb irányba korlátlanul mozoghat. A futók csak átlósan mozoghatnak, a huszárok L-alakzatban, a bástyák pedig egyenes vonalban. A sakk központi figurája a király, akit meg kell védeni. A játék neve is a szó perzsa megfelelőjéből jött létre (sah=király). Ha egy játékos a másik királyát mattba juttatja, a játék véget ér.

De vajon mit tanít nekünk ez a játék a való életről? A sakkban rendkívül fontos megtervezni, hogy hogy akarjuk elérni a céljainkat. Ha az embernek nincs rövid és hosszú távú terve, nincs esély a győzelemre. Természetesen mindig érhetnek meglepetések az ellenfél részéről, ezért fontos a rugalmasság is. Taktika nélkül nem tudjuk megalapozni a céljainkat, és stratégia nélkül csak rögtönzött döntéseket hozunk. Vannak olyan helyzetek, amikor be kell áldoznunk egy bábunkat, hogy közelebb kerüljünk egy célunk eléréséhez. Ilyenkor mérlegelni kell, hogy melyik lépéssel mennyit veszíthetünk és mennyit nyerhetünk. Döntésekkor gondolnunk kell a következményekre is. Ezek, és még sok stratégia beépíthető a hétköznapi gondolkodásba, hogy tudatosabbak legyünk. Nem izgalmas? Lényegében végig sakkozzuk az életünket, és próbáljuk védeni a saját királyunkat, önmagunkat.

Ha egy hosszú nap végén már a gondolkodás sem megy, de érdekel a sakk, akkor ajánlom figyelmedbe a Netflix által kiadott sorozatot, A vezércselt (The Queen’s Gambit). A történet egy fiatal sakk- zseniről, Elizabeth Harmonról szól, és a sakkal való kapcsolatáról. Hét epizódon keresztül követhetjük figyelemmel életét és fejlődését kislánykorától bajnokká válásáig.

Összességében a sakk egy olyan játék, amely mély stratégiai gondolkodást igényel, rengeteg kihívást és izgalmat tartogat a kezdő és haladó játékosoknak egyaránt. A játék bárhol és bármikor játszható, a hidegebb bekuckózós napokon tökéletes választás. A sakktábla mindig egy izgalmas csatatér, ahol az elmék összecsaphatnak.

Kaitz Réka

Amennyiben érdekesnek találtad a cikkem, ajánlom a figyelmedbe ezt is:

Talán ezek is érdekelhetnek …