Blog

Őszi vitaminpótlás

0
Őszi Vitaminpótlás 1

Bár ősszel mutatja egyik legszebb arcát a természet színes tájaival, legtöbben a hátunk közepére sem kívánjuk ezt az időszakot. Jön a hideg, siratjuk a nyarat, rövidebbek a nappalok és ráadásul bizonyos fertőzésekre is fogékonyabbak vagyunk. Gyakran érezhetjük magunkat kedvtelennek és demotiváltnak. Nem kell azonban szenvedésként megélni az őszi hónapokat, csupán jobban kell figyelnünk a megfelelő vitaminok bevitelére, amelyek a nyári időszakban is támogatták, energizálták szervezetünket.

A hidegebb időjárás beköszöntével a szokásosnál is nagyobb odafigyelést igényel immunrendszerünk, s ebben nagy szerepet játszanak a vitaminok. Az egyik legalapvetőbb a C-vitamin, rendkívül értékes antioxidáns és részt vesz az energiaháztartás szabályozásában. Csökkenti a fáradtságot, emellett növeli a kollagéntermelést, amely jótékony hatással van az ősszel amúgy is jobban igénybe vett kültakarónkra. Hasonlóan kiemelt fontossággal bír a D-vitamin pótlása, hiszen ilyenkor bőrünket sokkal kevesebb napfény éri, azaz magától kevésbé tudja szervezetünk előállítani azt. A sejtosztódási folyamatok serkentése mellett segít az izmok, csontok és fogak épségének megőrzésében.

A B-vitaminok rengeteg altípusa ismert, azonban összességében mindegyikről elmondható, hogy nélkülözhetetlenek az anyagcsere folyamatok megfelelő működéséhez és a mentális frissesség erősítéséhez. Nem utolsósorban pedig a haj, köröm és bőr szépségéért is felelősek, csak úgy, mint a retinol, vagyis A-vitamin, amely látásunk támogatásában játszik még hatalmas szerepet.

A nyár végével sem kell lemondanunk vitaminban gazdag gyümölcsök és zöldségek fogyasztásáról. Lássuk mikben is rejlenek a fent említett vitaminok.

Tipikus őszi gyümölcs a szőlő, amely – bár magas szénhidráttartalmú – tartalmaz B1-, B2-,  B7-, B9-, C- és K-vitamint is, emellett rengeteg foszfor, cink és magnézium van benne. A szilva ásványi anyagokban (vas, kálium, magnézium) gazdag és magas a C-vitamin tartalma. „Napi egy alma, az orvost távol tartja”… A mondás szerint. Azonban tényleg igaz, hiszen nem csak B- és C-vitaminban bővelkedik, a kálcium szintje is jelentős. Párja, a körte, ugyan kisebb mennyiségben rendelkezik például B-vitaminokkal, de ásványi anyagokban rendkívül gazdag: tartalmaz vasat, magnéziumot, foszfort, káliumot, kálciumot és cinket. A teázás szerelmeseinek a csipkebogyó a legjobb választás az őszi-téli hónapokban a szintén magas   C-vitamin tartalma miatt. És ki ne hagyjuk a diót, amely az egyik legértékesebb őszi gyümölcsünk. A- és E-vitaminban gazdag, többféle B-vitamin is van benne, például a tiamin (B1), amely ideg- és izomvédő, serkenti a növekedést. Megtalálható benne a csontképző fluor, valamint a vérképzést segítő mangán és réz. Tartalmaz omega-3 zsírsavakat, amelyek kedvező hatásúak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.

Mindennapi étkezéseinkbe érdemes beilleszteni a szezonális zöldségeket, amelyek jelentős A- és C-vitamin forrást nyújtanak. Ilyen többek között a fejes káposzta, sütőtök, édesburgonya, spenót és kelbimbó.

Sajnos az ősz végével és a tél kezdetével kicsit nehezebbé válik a kiegyensúlyozott életvitel fedezése, hiszen ilyenkor már nem biztos, hogy a boltban megvásárolt zöldségek és gyümölcsök vitamin- és ásványi anyag tartalma elegendő az immunrendszerünk támogatásához. Ebben az időszakban javasolt életkorunknak és életvitelünknek megfelelő vitaminkészítmények fogyasztása.

Dervalics Panna

Ha tetszett a cikkem, olvasd el ezt is:

Talán ezek is érdekelhetnek …