Blog

Mire is van szüksége a szervezetünknek télen?

0
1 Mire Is Van Szuksege A Szervezetunknek Telen

A téli hideg vagy éppenséggel szeszélyes időjárás erőteljesen próbára teszi az ember immunrendszerét, ezért ebben az időszakban jóval nagyobb figyelmet kell fordítanunk a szervezetünkre, mint a tavaszi és a nyári hónapokban. Ennek oka, hogy a téli bekuckózós napok egészségtelen táplálkozása, a napfény hiánya, az ünnepek vagy éppenséggel a vizsgaidőszak okozta stressz, illetve a szezonális kórokozók hada, amely ostrom alá vesznek minket.

A napi vitaminszükségletet biztosítani kell, lehetőleg természetes forrásból – ha ez nem lehetséges, maradnak a minőségi vitaminkészítmények. Hiszen a vitaminok minimális százalékát képes a szerveztük előállítani, a többit táplálkozás útján kell bevinnünk.

Milyen vitaminokat kellene ösztönösen pótolnunk a szervezetünk számára?

C-vitamin

A legalapabb vitaminunk, amely az immunrendszert erősítve véd minket a betegségektől. Emellett számos egyéb étrendkiegészítő felszívódásához szükséges, mint például a sokak által fogyasztott kollagén mellé is elengedhetetlen. Fontos megemlíteni, hogy azok, akik számos gyorsételt fogyasztanak, illetve többségében nem nyers zöldséget és/vagy gyümölcsöt esznek, azok számárai is kiemelten fontos a bevitele.

D-vitamin

A napfényhiány esetén fontos 2000 NE bevitele, mert befolyásolóan hat az immunrendszer működésére, a kalcium és foszfor metabolizmusra, a bőr és csontok egészséges állapotára.

B6-vitamin

A nyári időjárás és a meleg kedvelőinél gyakrabban kialakuló jelenség a téli levertség, a fáradtság, a rossz hangulat vagy éppenséggel közöny. Ennek oka lehet, hogy a B6-vitamin szintje lecsökken a szervezetükben. Ritkábban fordul elő rendszeresen fehérjét fogyasztó egyénekben – ennek oka, hogy szoros összefüggésben áll a vitamin a fehérjebevitellel és a felszívódással.

B1-vitamin

Egyes felmérések szerint a téli hónapok jóval stresszesebbek, mint az év többi hónapja; hogy ez kinél minek köszönhető, azt személye válogatja. De számukra előnyös a B1-vitamin fogyasztása, mivel elősegíti az idegek megfelelő működését, valamint az idegek energiaellátásában és szénhidrát metabolizmusban is szerepe van. Rendszeres pótlásával megelőzhető a beri-beri névvel ellátott kórkép is.

A-vitamin és az E-vitamin

A hideg és a hideg-meleg váltás sem a bőrünket, sem a szemünket nem kíméli. A hideg, szeles és kissé nyírkos idő a bőr kiszáradásához vezet, ezért E-és A-vitaminra is szükségünk van. Szemszárazságot vagy éppen gyulladást válthat ki a tartós hidegártalom.

Tehát nem lehet eleget hangsúlyozni az emberi test komplexitását, amelynek néha segítségre és figyelemre van szüksége. Gondoskodjuk a szervezetünk szükségleteiről, hogy gondtalanul működhessen a mindennapokban!

Manapság már számtalan vitamintesztet kitölthetünk, amelyek felmérik a szervezetünk vitaminigényét, így célzottan pótolhatjuk a hiányzó esszenciális szükségleteinket.

Remélem, ez a kis összefoglaló segítségetekre lesz a tudatos vitaminpótlásban a teli időszakot illetően, és újult erővel álhattok neki a teendőiteknek![i]


[i] Orbán Nikolett

További érdekes cikk:

A képek forrása: a Pixaby

Talán ezek is érdekelhetnek …