Blog

Szájápolási kisokos

0
1. Szájápolás Kisokos

Abban talán mind egyetérthetünk, hogy az ember mosolya – ezzel együtt pedig a fogai – egyike azoknak a dolgoknak, amiket elsőként észreveszünk egy idegenen. Úgy gondolom, hogy mindenki nevében beszélhetek, amikor azt mondom, hogy egy ápolt, tiszta fogsor és a kellemes lehelet sokkal kedvezőbb benyomást tesz az első találkozás alkalmával, mint ennek az ellenkezője. Természetesen fontos hozzáfűznünk azt is, hogy egy-egy szuvas fog nem egyenlő a higiénia és az igényesség hiányával, hiszen ezek egy megfelelő szájápolási rutin mellett is kialakulhatnak, de mégis úgy gondolom, hogy mindenképpen fontos beszélnünk a témáról.

Czétényi Rita 2014-es kutatásából kiderült, hogy Magyarországon minden harmadik óvodás korú gyermeknek van szuvas foga, és (a KHS alapján) a gyermekek 30%-a szenved fogeróziótól – leginkább az óvodások által is nagyon kedvelt cukros üdítők miatt. Azt talán mondanom sem kell, hogy ez sajnos elkeserítően sok gyermeket jelent – ez tűnt fel Baloghné Dr. Bakk Adrienn-nek és Ponty Évának is, akik felmérésük során azt igyekeztek kideríteni, hogy mekkora szerepe van a személyi higiénia ezen formájának az óvodákban. Bár szerencsére arra az eredményre jutottak, hogy a fogmosás mint tevékenység az óvodák többségében jelen van, azt is megállapították, hogy a fogmosás minőségi és elméleti oktatásával nagyon keveset foglalkoznak az óvodapedagógusok.

Ezek mellett az eredmények mellett fontos megjegyeznünk azt is, hogy természetesen nem csak az óvodapedagógus dolga az, hogy megtanítsa a gyermekeket a helyes fogmosásra és szájápolásra – ameddig a szülő tisztában van azzal, hogy hogyan kell kinéznie egy ilyen rutinnak, addig a gyermeke is jó példát fog látni. De mi van akkor, ha nekünk is nehézségeink adódnak azzal, hogy hogyan alakítsuk ki a megfelelő rutint? Mivel rengeteg információt hall és lát az ember, igyekeztem összeszedni azokat a legfontosabb ajánlásokat, amelyek általánosan igaznak mondhatók a szájápolással kapcsolatban.

Hányszor?

Bár ajánlott lenne minden étkezés után, a napi kétszeri fogmosás már elegendőnek mondható. Fontos, hogy ne rögtön, közvetlenül étkezés után, hanem azt követően körülbelül egy órával menjünk fogat mosni, hiszen eddigre áll vissza evés után a szánk normál pH-ja.

Milyen eszközökkel?

Fogkeféből érdemes a puhább sörtéjű, úgynevezett Soft változatot használni. Fogkrém terén fontos odafigyelnünk arra, hogy van-e bármilyen fog- vagy ínyproblémánk, és ennek megfelelően választanunk. Ezek mellett kiemelten fontos a fogselyem, a szájvíz és a nyelvtisztító használata, de az interdentális keféknek is nagy hasznát vehetjük.

Hogyan?

A fogkefét a fogainkra kb. 45°-os szögben tartva, körkörös és sepregető mozdulatokat végezve érdemes végeznünk a tisztítást. Fontos, hogy a fogaink külső-, belső- és hátsó részét is, valamint a rágófelszínt is mossuk át! Egy ideális fogmosás körülbelül 3-4 percig tart – ennek mérésére érdemes időzítőt kapcsolnunk (vagy elindítanunk egy zenét), hogy biztosan elég időt szánjunk a mosásra.

Látható, hogy a helyes szájápolás – bár elsőre soknak tűnhet a rengeteg eszközzel és pontos leírással – nem nehéz dolog. A (remélhetőleg) megszokott fogmosáshoz igazából már csak pár dolognak kell társulnia ahhoz, hogy azt mondhassuk, tényleg mindent megteszünk a fogainkért. Ezek mellett természetesen a fogorvos látogatása sem elhanyagolható (sőt!), évente kétszer illendő elmenni egy vizsgálatra, hogy az esetlegesen fellépő problémákat még időben tudjuk kezelni.

Varga Roxána

Képek forrása: Pexels

Ha tetszett a cikkem, olvasd el ezt is:

Talán ezek is érdekelhetnek …