Blog

A tuberkulózis elleni küzdelem világnapja

0
1 Tbc Vilagnap

Robert Koch német főorvos a kórokozó felfedezésével örök időkre beírta magát a medicina és a járványügy történelmébe. A kezdetek kezdetén, pontosan 1882. március 24-én került bejelentésre a tüdőbaj kórokozója, ami nem más a Mycobacterium tuberculosis. A világnapok jegyzékébe a WHO 1982-ben iktatta be.

Betegség jelentősége

Az éves regisztrációt tekintve milliós számokat ölel fel a megjelenő esetek száma. A hordozási rátát tekintve a népesség csaknem egyharmadának szervezetében mutatható ki a baktérium. A gyógyszerekkel szemben nagy ellenállást mutató betegség nem minden egyénben alakít ki kóros állapotot. A cseppfertőzéses terjedése jóvoltából kezelésének mihamarabbi elkezdése jelentősebb, mint más esetekben. Multirezisztens tipizálása bonyolult, de a kezeléshez elengedhetetlen, mivel második generációs szereket igényel.

A fellángolás időszaka

Az Európai ipari forradalom esetén a túlzsúfolt, nem megfelelő körülmények miatt egyre gyakoribbá váltak a domináns, erőteljes lefolyású halálesetek. Ebben az időszakban elhunyt emberek 30%-nál volt kiváltó tényező.

Az emelkedő halálesetek ösztönözték a lelkes kutató- és tudásvággyal felvértezett elméket az antibiotikumok rendszerének kifejlesztésére. Az 1940-es években hatásosnak bizonyultak a szerek, azonban 40 év elteltével újra emelkedni kezdtek az esetszámok.

Az egyre gyakoribb antibiotikum terápiáknak köszönhetően multirezisztens kórokozókká váltak az egyes tbc altípusok, így a BCG oltás is egyre inkább veszít a hatékonyságából. Az említett események miatt egyre jelentősebb szerepet tölt be a mindennapokban a mikrobiológia, amely segít a kórokozóra specifikus antibiotikumot meghatározni.

Diagnosztika

A diagnosztikát nehezíti, hogy a kezdeti stádiumban általános tüneteket tapasztalnak a betegek – például láz, fáradtság, apátia, étvágytalanság, izzadás, fejfájás és alvászavar. Ezenkívül cseppfertőzéses terjedési jellege miatt gyorsan terjed, és ezzel is nehezíti az esetek izolációját. Sajnálatos módon az erre alkalmas tesztek hosszadalmasok, és emiatt kritikus állapotba kerülhetnek a betegek, mire a terápiás standard optimalizálásra kerül.

Szűrés

Alkalmazott módszerek a kórokozó tenyésztés, vérvizsgálat vagy a régóta ismert tuberkulin próba. Az utolsó két teszt 99%-os pontossággal adja meg, hogy a páciens rendelkezik-e a betegség kórokozójának pozitivitásával.

Úgy gondolom, hogy a világnap kitűnően alkalmas arra, hogy felhívjuk a figyelmet az önmegfigyelés és a rendszeres szűrővizsgálatok jelentőségére.

Remélem évről évre emelkedni fog azok száma, akik a szűrővizsgálatoknak köszönhetően megelőzhetik egy-egy kórállapot kialakulását vagy elfajulását!

Orbán Nikolett

[i]


[i] Ha tetszett a cikk, kattints a linkre hasonló tartalmakért: https://infozio.1367.hu/2022/12/12/fontos-informaciok-a-melanomarol/

Talán ezek is érdekelhetnek …