Blog

Alvásból is megárt a sok?

0
1 Alvasbol Is Megart A Sok

Ki ne szeretne aludni? Egy fárasztó időszak után az ember szívesen alszik több órát, hogy visszatöltődjenek az energiaraktárai. A szaladó világban általában a kevés alvás negatív hatásairól hallunk, de tudtad, hogy a túlzott aluszékonyság se jó a szervezetednek?
Mindenki tudja, hogy a jó alvás jótékony hatással van ránk és szükségünk van rá. Egész testünk regenerálódik a kislábujjunktól a fejünk búbjáig. Az izmaink nagy százaléka teljesen ellazul. Ilyenkor gyűjtünk energiát a következő napra. Az aznap történteket és az újonnan tanult dolgokat ekkor dolgozza fel az agyunk. Az ébrenlét alatti érzelmi hatások is alvás alatt kerülnek a helyükre. Hatással van az immunrendszer és az idegrendszer működésére, ezért hatással van a gondolkodásra és a stressztűrő képességre, valamint az anyagcserére. Alvás alatt megemelkeik a növekedési hormon, ami fejlődő szervezeteknél kiemelten fontos, ezért a gyerekeknek többet kell aludniuk.

A legtöbben általában a kevés alvás miatt szoktunk panaszkodni. Egy nehezebb időszak után, amikor keveset pihentünk, szinte alvásra kiéhezve vetődünk bele az ágyunkba. Ilyen esetekben, ha be akarjuk hozni a lemaradásunkat vagy éppen egy betegségből lábadozunk, teljesen normálisnak tekinthető, ha sokat alszunk. Túlalvásról akkor fogunk beszélni, ha indokolatlanul többször több, mint kilenc órát alszunk. Meglepő, de a jótékony hatások helyett rengeteg rizikót okoz ennek a hosszú távú folytatódása. Romlanak a kognitív képességek, az immunrendszer működése legyengül. Elősegíti az elhízást, a cukorbetegség kialakulását, mentális zavarok kialakulását, valamint sok krónikus betegséget. Kedvez a szervezet gyulladásos folyamatainak és a szív- és érrendszeri problémáknak. Ezek a bajok részben a sok fekvésnek és a kevés mozgásnak is köszönhetőek. Vizsgálatok alapján, az este kilenc előtti lefekvés és a reggel tíz óra utáni felkelés idős embereknél fokozza az Alzheimer-kór kialakulását, az elbutulást és a szellemi hanyatlást.

Minden problémának megvan az oka. A túlalvás esetében is így van, hiszen szervezet valami miatt be akarja hozni a lemaradását. Okok lehetnek az alvászavarok, légzés kimaradás miatti apnoe, nyugtalan lábszindróma (ebben az esetben akaratlan lábmozgások jellemzik az alvási időszakot), pszichiátriai betegségek, mint például a depresszió és a szorongás. Ezen kívül a szív- és érrendszeri betegségek, pajszmirigy- alulműködés és az elhízottság is lehet ürügye a túlalvásnak. A tünetek sokszor összefüggenek egymással, ezért ilyen esetekben érdemes több vizsgálatot folytatni. Aluszékonyság kialakulhat nem megfelelő gyógyszerhasználat miatt és alkoholfogyasztás miatt. A gyógyszerek közül leginkább az altatók okozzák a problémát, ezek bevételére nagyon oda kell figyelni, mivel súlyosbíthatják az alvászavart és kábaságot eredményezhetnek. Az alkohol csökkenti a mélyalvási ciklust, mivel kiürülésekor felébred az ember.

Ha úgy észleld te is túl sokat alszol mostanában, akkor itt van néhány tipp a betegség elkerülésére. Vezess alvás naplót! Jegyezd fel magadnak, hogy mikor feküdtél le aludni és mikor keltél, valamint a délutáni pihenéseket is felírhatod. Ezzel probléma esetén segíteni tudod az orvos munkáját. Építs ki egy alvási rutint! Határozz meg egy adott lefekvési és felkelési időpontot! Ezzel hozzászoktatod a szervezeted egy ritmushoz. Így egy idő után sokkal könnyebben alszol majd el és ébredsz fel, mert a tested jelezni fog. Gondoskodj a megfelelő környezetről! Legyen a szobád minél sötétebb és kellően hűvös! Kerüld a telefon/ laptop használatot lefekvés előtt! Az elektromos fény miatt nem fogsz beálmosodni, és nem fogsz tudni elaludni. Ezeken kívül a rendszeres sportolással elősegíted a fizikai fáradság kialakulását és le tudod vezetni a felhalmozódott stresszt, amik miatt nem tudsz elaludni.

Az alvás rendkívül fontos. Fontos odafigyelni, hogyan és mikor alszunk. Ha be tudod állítani a számodra megfelelő mennyiséget, akkor sokkal energikusabb leszel és sokkal jobban kézben fogod tudni tartani a dolgaidat. Az aluszékonyság is alvászavarnak számít, foglalkozz vele!

Kaitz Réka

Amennyiben érdekesnek találtad a cikkem, ajánlom a figyelmedbe ezt is:

Talán ezek is érdekelhetnek …