Blog

Hatékony időbeosztás nyáron is

0
Hatékony Időbeosztás 1

Lassan a vizsgaidőszak végéhez érkezünk és kezd igazán beindulni a nyár, amikor is egyre kevesebb már a határidő, a fontos időpont, és végtelen időnk van azt csinálni, amit csak szeretnénk. Biztosan sokan vállalunk ilyenkor nyári diákmunkát mint pénzkeresési lehetőség. Ezzel a szabadidőnk már jóval lecsökken, bár az iskolához képest talán kevésbé érezzük feszítettnek a tempót. Sokszor előfordul, hogy nyáron megfeledkezünk az időről, hiszen sokáig világos van, korán felkel a nap, mehetünk nyaralni, pihenni és több időt tölthetünk a barátainkkal. A sok-sok program mellett ilyenkor is nagyon fontos az időbeosztás, különben minden egyes pillanat csakúgy elröppen felettünk, és addig növeljük teendőink listáját, míg végül elmaradnak azok.

Talán még középiskolában, illetve korábban általános iskolában sokkal inkább jellemző a diákokra a nyári ellustulás. Néha akad egy-egy tábor, amiben részt veszünk, azon kívül viszont nehezen találunk magunknak elfoglaltságot, és gyakran értelmetlen dolgokkal töltjük el a vakációt. Az előre tervezés ezért is nagyon fontos, hiszen kevésbé érezzük az idő múlását.

Pár tippel készültem nektek, amellyel jobban gazdálkodhattok időtökkel, előre megtervezhetitek napjaitokat. Higgyétek el, sokkal kiegyensúlyozottabbnak fogjátok magatokat érezni ezáltal, főleg akkor, ha tartjátok is magatokat a tervezett időrendhez.

Fontos, hogy különbséget tudjunk tenni, mik azok a teendők, amiket mindenképp meg kell csinálnunk, amit jó lenne megcsinálnunk és amit szeretnénk megcsinálni. Ezzel kialakul egy sorrend, ami által fel tudjuk mérni feladataink halaszthatóságát. Azt is érdemes előre átgondolni, hogy mire mennyi időt szánunk, ezzel csökkentjük a felesleges dolgokra való koncentrálást.

Családi nyaralások, baráti találkozók, bulik megszervezésekor jóval gördülékenyebben megy minden, ha előre megtervezzük, közösen megbeszéljük a programokat. Nem beszélve a konfliktushelyzetek elkerüléséről. Rengeteg szuper applikációt találunk ma már az interneten, amelyet több ember használhat egyszerre. Ilyen például a TimeTree, egy közös napló, ahova beírhatjátok barátaiddal, kinek melyik napon van elfoglaltsága, ezzel megkönnyítve a közös utazás megszervezését. Előfordult már, hogy egy társasággal közösen fizettetek bizonyos szolgáltatásokért és a végén bonyolult számolásokat kellett végezni ahhoz, hogy kiderítsétek kinek mennyivel kellene beszállnia fejenként? Ehhez nagyon hasznos a Splitwise nevű app, amely pontosan rendszerezi a költségeket utazásotok során, és természetesen rengeteg időt spórol meg nektek azzal, hogy kiszámolja külön-külön a tartozásokat.

Ahhoz, hogy egy ember mind személyiségben, mind értékrendben fejlődni tudjon, fel kell állítania magának egy életcélt. A „nem szeretem” és „most nincs rá időm” kezdetű mondatok tipikus példái annak, hogy miért tudsz könnyen ellustulni. Fontos, hogy megtanuljunk igent mondani olyan dolgokra is, amikhez éppen akkor nincsen kedvünk, ám később sokkal jobban fogjuk érezni magunkat tőle. Például nyáron unatkozol, ezért leülsz a gép elé játszani, mert ahhoz van kedved, az kényelmes. Eközben eltelik jó esetben egy örömteli óra, de utána ugyanolyan haszontalannak fogod érezni magad, hiszen semmi érdemlegeset nem csináltál azalatt az idő alatt, amíg játszottál. Ehelyett, ha ráveszed magad arra, hogy sportolj egy órát annak ellenére is, hogy semmi kedved nincsen, lehet szenvedni fogsz közben, nem lesz túl komfortos a helyzet, viszont utána teljesen feltöltve érzed majd magad és elmondhatod, hogy aznap már csináltál valami hasznosat.

Végül egy témához illő idézettel szeretném zárni ezt a cikket, amelyet talán neked is megéri átgondolni: „A sikeres ember rendelkezik azzal a szokással, hogy megteszi azokat a dolgokat, amelyeket a sikertelen emberek nem szívesen csinálnak. A sikeres emberek sem szívesen teszik meg ezeket. Képesek azonban arra, hogy ellenérzésüket alárendeljék a célnak.”

Dervalics Panna

Nézz szét további cikkeink között is:

Talán ezek is érdekelhetnek …