Blog

A pihenés nem elvesztegetett idő

0
1 Pihenés

Most, hogy nyakunkon a vizsgaidőszak és az államvizsga időszak, úgy gondolom, fontos szót ejtenünk a pihenésről, amiről ilyenkor hajlamosak vagyunk elfeledkezni.

Gyakran észreveszem magamon, hogy bűntudatot érzek, ha nem töltöm az összes rendelkezésre álló időt tanulással, „nem a dolgomat teszem”, „nem azt csinálom, ami most a legfontosabb feladatom” … úgy érzem, nem teszek eleget.

De rá kellett jönnöm, hogy emberek vagyunk, nem gépek. Az agyunknak egész egyszerűen szüksége van szünetekre, és előbb- utóbb ki fogja követelni magának ezt az időt, akár akarjuk, akár nem.

Szerintem sokan alkalmazzuk azt a módszert, hogy előre beosztjuk, melyik nap melyik anyagrészeken kell átrágni magunkat, mikor pontosan mennyi tétellel kell végezni, hiszen így könnyebben átláthatóvá és tervezhetővé válik a végtelennek tűnő anyagmennyiség. A színes, szövegkiemelőkkel gondosan összeállított ütemterv tehát elkészült, már csak robot üzemmódba kell kapcsolni és végre kell hajtani. De ez a valóságban néha nem pont így működik, és nem dől össze a világ, ha nem tudjuk tartani magunkat a tervhez!

Akadhatnak napok, amikor energikusan ébredünk, úgy érezzük egyszerűen szikrázik az agyunk, és minden sokkal könnyebben megy, mint vártuk, de bizony előfordul az ellenkezője is, amikor egyszerűen hiába görnyedünk a laptop és a jegyzetek felett, egy mondatot háromszor újraolvasva sem fogjuk fel mi van valójában odaírva. Ilyenkor nem érdemes még tovább gyötörni az egyébként is kimerült elménket olyan gondolatokkal, mint: „ma sem haladtam semmi”, „nekem ez nem megy”, „ostoba vagyok”…

Legyünk magunkkal türelmesek és megértők!

Tartsunk szüneteket, szellőztessünk a szobában! Menjünk ki a friss levesőre egyet sétálni, kocogni, mozogni valamit. Igyunk és együnk finomakat, tápláljuk megfelelően a testünket, hogy legyen elegendő energiája feladataink folytatásához. Semmiképpen ne az alvásunk mennyiségének csökkentésével akarjunk spórolni! A nyugodt, pihentető, napi 8 óra alvás alatt tudja az agy feldolgozni, ami aznap történt vele, és ilyenkor az egész test regenerálódik, feltöltődik, megpihen.

Ha valamilyen traumával, szorongással küzdesz éppen, nem érzed jól magad a bőrödben, nem jó a közérzeted és a hangulatod, történt valami negatív esemény a közvetlen környezetedben vagy éppen, pont, hogy egy pozitív változás, szerelem, friss párkapcsolat érkezett az életedbe, mi sem természetesebb annál, hogy időnként elkalandoznak a gondolataid vagy mással is foglalkoznod kell és nehezebben megy az összpontosítás. Bár a külvilágnak és saját magad számára éppen nem tűnsz produktívnak ezekben a pillanatokban, ne feledjük el, hogy a mentális problémákkal, az érzelmeinkkel való megküzdés legyenek azok pozitívak vagy negatívak rengetek energiát igénylő, kemény munka, még, ha elsőre nem is így gondolunk rá. Soha nem lehet tudni, hogy egy adott, pillanatnyi teljesítmény, például vizsgaszituáció mögött milyen lelki állapot, milyen történet, mekkora belefektetett munka és erőfeszítés áll. Ahhoz, hogy fel tudd dolgozni a veled történteket, muszáj időnként kiszakadni a valóságból és olvasni, filmet nézni vagy csak magad elé merengve álmodozni a gondolataidba feledkezve.

Ilyenkor az is segíthet, ha az ember valakinek ki tudja önteni a szívét és meg tudja valakivel osztani a benne halmozódó gondolatokat és érzéseket. Ha például egy reggel elmegy egy- két óra arra, hogy elmúlt napokban olvasatlanul hagyott, egyre sorakozó Messenger üzenetekre válaszolgatsz és a barátaiddal, szeretteiddel beszélgetsz, természetesen ahelyett, hogy pontban 8-kor az aznapra betervezett első anyagot olvasnád, az valószínűleg egy jel, hogy társas kontaktusra volt szükséged. Egy telefonbeszélgetésre anyukáddal vagy a barátnőiddel és egy közös ebédre, kávéra, miközben jót beszélgettek nem érdemes sajnálni az időt, hiszen ezekből az élményekből töltekezünk, és szintén hozzásegítenek ahhoz, hogy kiegyensúlyozottan folyjék tovább a munka. És még egy fontos tanács. Emberi tulajdonságunkból fakad, hogy általában mindannyian aktuálisan a saját problémáinkat látjuk a legnagyobbnak, ez van gondolataink középpontjában. Meg kell tanulni ezen felülemelkedni, és energiát fektetni abba, hogy őszintén érdeklődve forduljunk a számunkra fontos emberek felé ezekben az időszakokban is, törődjünk a körülöttünk lévőkkel, hiszen az élet sokkal többről szól annál, mint a tanulás és a kötelezettségek.

A kikapcsolódás és a pihenés valójában a legjobb befektetés, amit megtehetsz Önmagadért, hogy feltöltsd az energiaraktáraidat, hiszen csak abból tudunk tovább építkezni és adni a szeretteinknek, ami nekünk is van!

Szabó Johanna[i]


[i] És ezt olvastad már?

Talán ezek is érdekelhetnek …