Blog

Jó éjt műanyag! Interjú a Swan Straw tulajdonosával, Bakos Fannival

0
1 Joejtmuanyag

Igen nagy felháborodást keltett a hír, amikor bejelentették, hogy véget vetnek a műanyag szívószálak forgalmazásának, és a gyorséttermekben is megszüntetik azt. A papírszívószál nem volt igen sokáig opció, mivel a szelektív hulladék gyűjtése kérdéses és nehézkes. Arról nem is beszélve, hogy volt egy nem kicsit kellemetlen hatása, nem más, mint hogy nagyon gyorsan elolvadt és szétesett, akár ivás közben is. 1.

Ekkor érkezett el a fém szívószálak aranykora, ám nem akkora sikerrel, mint szerették volna a forgalmazók. Igen veszélyesnek ítélték, és több baleset is született a használata közben. Azonban szépen lassan utat tört magának ez a nem mindennapi újdonság, amivel hatalmas mértékben tudjuk csökkenteni a szemetünk mennyiségét. Nem olyan régen találtam rá a SwanStraw oldalára, ahol több színben választhatunk magunknak szebbnél szebb szívószál alternatívákat. Bakos Fannival, a Swanstraw egyik alapítójával beszélgettem

Kedves Fanni! Hatalmas megtiszteltetés számomra, hogy elfogadtad a felkérésemet! Mesélnél nekem a Swanstraw-ról?

Bakos Fanni: Először is köszönöm a lehetőséget. Ketten találtuk ki az egész SwanStraw vállalkozást, jelenleg egyedül dolgozom vele, de rengeteg  segítséget kapok, amiért nagyon hálás vagyok!

A SwanStraw története a COVID-19 kezdetére nyúlik vissza, amikor is elkezdődött a tehetetlenség, a “valamit találjunk ki” érzés a bezártsággal együtt.  Mindketten a vendéglátásban dolgozunk, és napi szinten láttuk már az akkor is felmerülő “problémákat” és az elképesztő mennyiségű hulladékot. A repohár ötlete egy remek gondolkodási kiinduló pont volt.

Mi a legfontosabb üzenete a vállalkozásnak?

Bakos Fanni: Röviden a #goodnightplastic az üzenet. Kicsit hosszabban a VeddVéddVidd, vagyis:

Vedd az újrahasználhatót!

Védd a környezeted!

Vidd el mindenhova magaddal!

Azt gondolom, hogy a környezetvédelmet és a hulladékcsökkentést szem előtt tartva, de kényelmesen szeretnének élni az emberek. Ez a fém szívószál egy hatalmas megkönnyebbülés az olyanoknak, mint én is, aki napi rendszerességgel fogyaszt jegeskávét, amit élvezni szeretnék és nem a beleolvadt papír szívószál darabokat szedegetni a számból. A szívószál egy olyan termék, ami napjainkban minden korosztály életéhez hozzátartozik a legkisebbektől a sajnos ágyba kényszerült idősekig.

A SwanStraw fém szívószálak moshatóak mosogatógépben, illetve minden megvásárolt szívószálhoz ajándék szipka, tisztítókefe és vászonzacsi jár a webshopon és a viszonteladóknál megvásárolva is.

Tudnál mesélni a szívószálakról?

Bakos Fanni: A vendéglátókban szinte hiány nélkül volt szívószál koktélokhoz/szörpökhöz/jeges kávékhoz, ami természetessé vált a vendégek számára, bele sem gondolva, mekkora felesleges hulladékot termelnek. Egy 2020-as rendelet alapján viszont ezeket az egyszer használatos műanyag eszközöket betiltották. Innen és a Tiktokon látott külföldi tartalmakból jött az inspiráció, hogy ezt a piaci rést be kell tölteni, ebből a magyarok se maradhatnak ki.

Lehetőséget akartunk adni a vendégeknek és a vendéglátó egységeknek egy fenntarthatóbb és környezetkímélőbb eszközzel a fejlődésre.

A színek adottak voltak a gyártó által, de mi is beleszerettünk. De a számok alapján a vevők is! A fekete és az ezüst áll az értékesítés végén a szivárvány és a rozéarany a zászlóshajó.

Ezek a színek eloxálással kerülnek a fém szívószálra, ezzel is kap egy extra védelmet, így a rozsdásodás teljesen ki van zárva. Nem mellesleg évekig újrahasználhatóak, hogyha odafigyelünk a tisztításukra. 

Úgy gondolom, hogy a fenntartható csomag egy tökéletes fesztiválkiegészítő. Igazi survival pack! Számíthatunk újabb termékekre is a honlapon?

Bakos Fanni: Sehova nem érdemes elindulni a SwanStraw nélkül! A szívószál a fő profil ezen van a legnagyobb fókusz. Jelenleg fut egy „Hulladékmentes Július Szett” a webshopban, aminek a tartalma egy SwanStraw szívószál szett (hajlított, egyenes, smoothie), egy termosz és egy textil bevásárló szatyor, különböző tudatosságra buzdító üzenettel.

Vannak további ötletek egyéb zerowaste termékekre, de ez még várat magára egy kicsit.

A nyereményjátékokkal a cél a termék népszerűsítése, és ezáltal akár olyan emberekhez is eljuttatni a terméket, akik esetleg még nem tudnak, vagy már hallottak róluk, nekik elültetni a bogarat a fülükben, hogy ők is tehetnek a változásért a jövőért.

Mi volt a legjobb dolog a vállalkozás életében?

Bakos Fanni: A legszebb, hogy megszületett a SwanStraw és ezzel több száz ember ökológiai lábnyomát csökkentettük egy picikét.

Úgy gondolom, a járvány rengeteg negatívummal járt, és nem is lenne igazságos, ha bármilyen pozitív történést vagy mozzanatot hoznék fel mellette. Abban viszont egyetérthetünk, hogy számtalan termelővel, kisvállalkozóval lepett meg minket ez az időszak, és szinte egytől egyig a tudatosság és a környezetvédelem fontosságára hívja fel az emberek figyelmét!

Goszpodinov Emese

A SwanStraw szívószálait idekattintva leshetitek meg!

Az eredeti interjú a Pécsi Egyetemisták Magazinja honlapján olvashatjátok.

A képek tulajdona kizárólagosan a SwanStraw oldalát illeti!

Forrás: 1.

Talán ezek is érdekelhetnek …