Blog

Scrunchie-k újratöltve- interjú az emiefactory megalkotójával, Timár Noémivel

0
1 Scrunchie K Ujratoltve Timar Noemivel

A scrunchie-k térhódítását nem lehet nem észrevenni, hiszen nagyon sokan ezt használják hajgumi helyett. Különböző anyagokból készülnek, leggyakrabban selyemből. Egyik legnagyobb előnye az, hogy nem roncsolja a hajszálainkat, hanem kíméletesebben húzza össze, mint a sima hajgumi.

Nem csoda, hogy számtalan alkotó kezdett el foglalkozni a scrunchie-k gyártásával. Azonban kevés olyan alkotó van, akik újrahasznosított anyagokból készítenek egészséges hajgumit. Ezen kívül, aki ismer engem, az tudja, hogy védjegyem az újrahasznosítás az egészség megőrzése jegyében. Tímár Noémivel beszélgettem, az emiefactory megalkotójával.

Kedves Noémi! Nagyon köszönöm, hogy elfogadtad a felkérésemet! Tudnál mesélni egy kicsit az Emie Factoryról?

Timár Noémi: Gyerekkorom óta mindig csináltam valami kreatív dolgot. Festés, rajzolás, kerámia, gyöngyfűzés stb. Ezek után nem is volt kérdés, hogy egy művészeti gimnáziumba mentem továbbtanulni. Érettségi után kicsit megszakadt ez a kreatív vonal. A tanulás, majd később a munka elég sok időt elvett az életemből, így a „művészi” oldalam kicsit háttérbe szorult. 2020-ban, a COVID-19 járvány alatt hozott intézkedések miatt az akkori munkám megszűnt, és az így keletkezett rengeteg szabadidőm újra teret engedett a kreatív énemek. Eddig a pontig konkrétan még varrógép előtt sem ültem, de már gyerekként is voltam annyira elszánt, hogy kézzel bármit megvarrtam, szó szerint bármit, szóval képzelheted milyen katasztrofális végeredmények születtek. Úgyhogy beiratkoztam egy varrótanfolyamra. Az emiefactory nem egy előre megkomponált dolog, teljesen spontán jött. Nagyon megtetszett a varrás, és arra gondoltam, hogy én ezt komolyabban is csinálni tudnám. Teljesen vakon vágtam bele, nincsen semmi komolyabb üzleti-, marketing, vagy egyéb ilyesmi tudásom.

Az első szembeötlő felhívás az oldaladon az az, hogy újrahasznosított, second hand boltokban vásárolt anyagokból készítesz csak scrunchie-kat, kiegészítőket. Mióta foglalkoztat az újrahasznosítás gondolata?

Timár Noémi: Fontos számomra a környezetvédelem, ezért próbálok úgy élni, hogy minél kevesebbet ártsak a bolygónak. Szeretem a divatot, szeretek öltözködni, de sajnos a divatipar nagyon környezetkárósító, ezért próbálok inkább használtan vásárolni. Szintén nagy kedvencem second hand boltokban vintage kincsekre vadászni, ezért főleg ilyen helyekről szerzem be a termékeim alapanyagait. A kész termékek mellett ezzel azt is szeretném közvetíteni, hogy nem kell mindent kidobni, egy kis átalakítással új életet adhatunk egy régi anyagnak.

Mi volt a legjobb, legrosszabb dolog, ami történt a weboldal létrehozása óta?

Timár Noémi: Összességében én szeretem a Meska oldalt, de úgy vettem észre, hogy vannak bőven hiányosságai, főleg a vásárlói oldalról. Szerintem az egyik legnagyobb „probléma”, hogy a vásárlók felé nem igazán közvetíti egyértelműen, hogy ez a webshop igazából csak összeköti az alkotót a vásárlóval. Miután valaki megveszi az egyik termékemet, kapok róla e-mailt, de nekem kell felvennem vele a kapcsolatot, és személyesen megbeszélni vele a fizetés és szállítás részleteit. Előfordul, hogy nem válaszolok azonnal, és a vásárló nem tudja, hogy most akkor mi történt, hol tud fizetni. Azt a részét nagyon szeretem, hogy személyesen beszélek a vásárlókkal, de a Meska jobban tájékoztathatná őket, hogy velem fogják majd megbeszélni a részleteket.  Illetve indokolatlanul körülményes a termékek feltöltése az oldalra, rengeteg időt vesz el. Nem nagyon volt még negatív visszajelzés a webshopon, úgyhogy ezzel nincs tapasztalatom. Annak viszont elmondhatatlanul örülök, hogy ezek szerint nagyon szeretik a termékeimet.  

Milyen jövőbeli tervekkel készül az Emisfactory?

Timar Noémi: Nem igazán szoktam komolyabban megtervezni az új kollekciókat. Általában spontán jön az ötlet. Beleszeretek egy anyagba, vagy stílusba és az köré építem az egészet. Próbálgatok változatos, és valamennyire szezonális termékeket is készíteni. Mostanában újra beleszerettem a kézi hímzésekbe, úgyhogy most épp egy ilyen kollekción dolgozom. Ezek főleg feminizmussal kapcsolatos hímzett mintákkal díszített termékek lesznek (scrunchie, neszesszer, mosható arctisztító párnák stb).  Illetve helyhiány miatt jelenleg egy műhely átalakítás is történik a háttérben, ez miatt most kicsit kevésbé vagyok aktív a közösségi médián, de dolgozom az új termékeken.

Mit tanácsolsz azoknak az embereknek, akik még nem mertek belevágni a saját vállalkozásukba?

Timár Noémi: Vágjanak bele! Viszont ne a pénzkeresés, és a meggazdagodás reménye miatt. Szerintem a kézműves termékeknek az a titka, hogy az alkotó a szívét lelkét beleteszi a termékeibe.  Szerintem fontos a fokozatosság, nem kell azonnal úgy kezelni a dolgot mintha már egy nagy, kiépült brand lenne. Ismerjék ki a vásárlókört, mire van igény, és mi az, amit ők is szívesen készítenének. Próbáljanak úgy tekinteni a termékeikre, hogy azok tükrözzék az ő személyiségüket.

Ne féljetek belevágni az álmaitokba! Akármennyire is legyen lehetetlen, vagy még pici ötlet, de a végeredményért iszonyat büszke leszel!

Goszpodinov Emese

A cikk eredeti változatát a Pécsi Egyetemisták Magazinja oldalán is megtalálható.

A képek az emiefactory tulajdona, felhasználása jogsértő!

További InfoZió-s interjúért kattints ide!

Talán ezek is érdekelhetnek …