Blog

Interjú Kálnási Dzsenivel – Ruhakészítés, mint szenvedély – inspiráló strasbourgi divat és elegáns francia nők

1
1 Interjú Kálnási Dzsenivel

Biztosan mindannyiunk környezetében akad olyan ember, aki valami különleges, nem mindennapi elfoglaltságot végez irigylésre méltó odaadással és szenvedéllyel. Dzseni ezúttal az én kíváncsiságomat keltette fel. Na de lássuk, pontosan mivel is.

Kedves Dzseni! Nagyon örülök, hogy ennyire lelkesen fogadtad a beszélgetésünk ötletét. Az elmúlt évedben kalandokból nem volt hiány. Mesélj kérlek egy picit, mit lehet tudni rólad? Mit tanultál? Hol voltál erasmuson?

Az egyetemen francia nyelvet és kultúrát tanultam, azon belül pedig társadalmi és gazdasági szaknyelvre specializálódtam. Az alapképzés 3 évig tartott és többféle mesterképzésre is lehetőségem lenne, de egyelőre úgy döntöttem, hátra lépek az egyetemtől – egy időre legalábbis biztosan. Jelenleg Pécsett élek és dolgozom. Az egyetemet júniusban fejeztem be, amikor hazatértem az Erasmusomról, amiről bőven vannak történeteim, napokig tudnék mesélni. Már nagyon régóta gondolkoztam az Erasmus lehetőségén, talán már azelőtt tudtam, hogy bele szeretnék vágni ebbe a kalandba, mielőtt megjelöltem volna a PTE-t. Valamiért az első pillanattól kezdve Strasbourgba készültem, teljesen elvarázsolt a város hangulata és az elzászi épületek szépsége. Végül hosszas szervezkedés után egy szép augusztusi napon, a régóta dédelgetett vágyam valósággá vált és Strasbourgban találtam magam. Ez a gyönyörű város a kezdetektől otthon érzetet árasztott, ami meglepő, hiszen még soha nem voltam külföldön ezelőtt. A félév során tanultam, utazgattam, na meg persze volt lehetőségem végig kóstolni az elzászi sörök kimeríthetetlen választékát is. A program végéhez közeledve úgy éreztem, a helyem még Franciaországban van, így újabb szervezések árán a kalandom nem ért véget és a szakmai gyakorlatomat is itt tölthettem el. Az Erasmus és Strasbourg rengeteg élményt és tapasztalatot tartogatott számomra, ezért bárkinek, de tényleg mindenkinek, aki már egy kicsit is eljátszott az Erasmus gondolatával ajánlom, hogy vágjon bele, mert garantáltan élete egyik legjobb döntése lesz.

Mióta készítesz ruhákat? Hogyan jött az életedbe ez a kreatív időtöltés?

Ruhákat „komolyabban” két éve kezdtem el gyártani, mikor megkaptam az első varrógépemet. Ez egy aprócska kézi varrógép volt, de tanuláshoz, az alapok elsajátításához tökéletes kis szerkezet. Azóta természetesen már kibővítettem a varrógépkészletem. Hosszú évek állnak az általam készített ruhák története mögött, hiszem édesanyám varrónőként dolgozott, mikor kicsi voltam. Nem tudom megmagyarázni miért, de mindig vonzott a varrógépe, amikor varrt, én biztosan körülötte sündörögtem. Sajnos akkor nem tanította meg használni a masinát, számára ez munka, kötelezettség volt, nem olyan pozitív, örömteli elfoglaltság, mint most nekem. Érdeklődésem nem hagyott alább, így megkörnyékeztem a nagypapámat, aki lovas és bőrfelszereléseket készített. Az anyukámtól elesettek és a nagypapám segítségével végül is megtanultam varrni és egész kicsi koromban horgolni és kötni is.

Honnan gyűjtesz inspirációt egy- egy darab megtervezéséhez és elkészítéséhez?

Inspirációt az élet számos területéről tudok meríteni, nagy hatással voltak rám az Erasmusom alatt a merész, ugyanakkor elegáns francia nők, a Strasbourg utcáin sorakozó szebbnél szebb kirakatok, na meg persze a Pinterest. Emellett szeretek például itt Pécsen is körülnézni az utcán. Némelyik lány rettenetesen stílusosan tud felöltözni, én pedig a legnagyobb rajongójuk vagyok. De például, ha vásárolok van az a szokásom, hogy a boltban nézegelődve fejben már átalakítom az adott ruhadarabot, hogy egy kicsit extrább, egyedibb vagy éppen kényelmesebb legyen, szóval az inspirációm sok irányból érkezik, nap, mint nap előfordulhat, hogy megfog valami, amit magam körül látok.

Hogy kell elképzelni az alkotási folyamatot? Mennyi időt vesz igénybe?

A folyamat elég hosszadalmas, de annál izgalmasabb. Először jön egy ötlet – vagy persze nyilván több, amik közül nagy szomorúságomra ki kell választanom a legjobbakat, hiszen lehetetlen mindent egyszerre elkészíteni. Ezután megrajzolom a terveket és leveszem annak a méreteit, akinek a ruhát készítem, majd elmegyek a méteráruba, ahol a tervek gyakran átformálódnak, hiszen vagy nem találok az elképzelésemhez pontosan passzoló anyagot vagy találok valami annál is jobbat. Ezután szoktam elkészíteni a szabásmintát, ami talán a legeslegnehezebb rész, mivel soha nem tanultam a szakmát és akár egy centiméteren is múlhat egy- egy ruha. A szabászat néha elrontott ruhákkal és hosszú kutatómunkával jár együtt, de minden alkalommal tanulok valami újat a saját kis hibáimból és fejlődöm. Majd végre kezdetét veszi a varrás, hihetetlenül izgalmas befűzni a cérnát a gépbe és megtenni az első öltést. Az idő attól függ, mit varrok. Egy felső pár óra alatt megvan, de ha például esküvői vagy szalagavatós ruha készül – ami az én titkos kis szenvedélyem-, akkor napokig, hetekig is eltarthat a folyamat, hiszen teljes munkaidő mellett néha igen nehéz megtalálni azt az alkalmat, amikor minden figyelmemet a varrásnak tudom szentelni, így általában apró lépésekben haladok. A kötés, horgolás más, az mindig sokáig tart, de számomra mégis sokkal egyszerűbb. Kötöttem már pulcsit, ami 20 órába telt, de kardigánt is, ami 80-ba, tehát minden a tervektől függ.

Hogy érzed, a továbbiakban ez megmarad egy imádott hobbinak, amibe szívesen belemerülhetsz a szabadidődben vagy vannak komolyabb terveid a jövőben varrás tekintetében?

Ha a belegondolok a ruhakészítés soha nem „csak” egy hobbi volt, mindig éreztem, hogy ez valami nagyobb szabású dolog az életemben, de sokáig nem tudtam megmagyarázni miért is ilyen fontos nekem. Úgyhogy a válaszom: nem állok meg. Bár még sok munkát és türelmet igényel, de nagy vágyam, hogy legyen egy saját ruhamárkám, egy kis boltom, ahol szebbnél- szebb és egyedibb lányokat fogadhatok és öltöztethetek. Szeretnék olyan darabokat alkotni, amik magabiztosságot adnak a viselőjüknek és amikben egy kicsit mindenki olyan extravagáns, mégis elegáns francia nőnek érezheti magát, aki előtt nincs akadály.

Ne felejts el Dzseni kreációit csekkolni az Instagram oldalán és, ha a vágyaid között szerepel valamilyen egyedi ruhaköltemény, keresd öt bizalommal!

https://www.instagram.com/jennaruhak/

Szabó Johanna

[1]


[1]Ha eddig még nem tetted volna, lesd meg ezt az interjút is: https://infozio.1367.hu/2022/09/12/fulbevalos-boszorkanysag-interju-a-minerva-studio-megalkotojaval-kakuszi-bettinaval/

Talán ezek is érdekelhetnek …