Blog

Szegment masszázs

0
Szegment Masszázs 1

Az emberi test egy hihetetlenül precíz alkotás, amelynek még mai napig vannak felfedezetlen apró részei és amelyben minden összefügg mindennel. Egyetlen porcikánk sem lett feleslegesen „kitalálva”, minden kicsi testrész elengedhetetlen funkciót tölt be a szervezetünkben. Így hát az is következik ebből, hogy valamilyen szinten hatással van egymásra az összes sejtünk, szövetünk, szervünk, izmunk, csontunk.

A masszázsnak, mint alternatív gyógykezelésnek, rengeteg fajtája van. Általános hatásai közé tartozik a relaxáció elősegítése, a vérkeringés fokozása, méreganyagok eltávolítása a szervezetből és az izomtónus befolyásolása. 1917-ben Head felfedezte a bőr és a belső szervek reflektórikus – azaz reflex útján végbemenő – kapcsolatát, később, 1989-ben pedig Mackenzie be is bizonyította ezt. Felismerte, hogy bőrön keresztül ingerelve bizonyos szegmenteket hatni tudunk a belső szervek élettani folyamataira is. A szegment masszázs célja tehát, hogy az adott szegmenthez tartozó szövetek és szervek működését egyensúlyba hozza azáltal, hogy bőrünk és kötőszövetünk is visszanyeri egészséges állapotát.

Egyes belsőszervi elváltozásoknál megfigyelhető a bőrben és izomtónusban létrejövő érzékenység, aminek oka, hogy a diszfunkciós belsőszerv azonos gerincvelői részből kapja beidegzését, mint az adott helyen érzékeny bőr, izom vagy kötőszövet. Így ezek funkcionális kölcsönhatásban vannak egymással. A szegment masszázs elmélete meghatároz adott területeket a testünkön, amelyekre bizonyos masszázs-technikával hatva befolyásolható a zsigeri szervek állapota. Ezzel kvázi a belülről ható folyamatok megfordítása a cél, azaz, hogy külsőleg is tudjunk hatni létfontosságú szerveink működésére. Egy adott megbetegedés esetén például nem közvetlenül a szerv kerül kezelésre, hanem az ahhoz tartozó bőrfelületi zóna.

Egy-egy terápia kb. 20 percet vesz igénybe és a teljes kúra akár 15 alkalomból is állhat, amely során áthangoló paraszimpatikus hatású masszázsra, speciális gyökfogásokra, gerincvelői idegkilépések lazítására, majd az ideg haladásának megfelelő irányú svédmasszázs fogásokra is sor kerül, köztianyag használata nélkül. Néhány speciális technikától eltekintve gyakorlatilag megegyezik a klasszikus svédmasszázzsal, a szegment masszázst azonban kizárólag idegrendszeren keresztül való zsigeri szervek gyógyítására alkalmazzák.

Kinek is ajánlott a szegment masszázs? Fáradékonyság, stresszes életmód, emésztési problémák, álmatlanság, legyengült immunrendszer esetén kimondottan jót tesz. Továbbá hatékonyan kezelhetőek bizonyos érrendszeri betegségek ezzel a technikával, illetve légzőszervi vagy kiválasztási rendellenességek is. Mivel a terápia során hisztamin szabadul fel és vérbőség alakul ki a kezelt területen, így nem ajánlott ez a fajtája a masszázsnak, ha mélyvénás trombózissal vagy vérzékenységgel küzdesz, illetve menstruáció alatt sem javasolt. Ezenkívül kerülendő lázas állapot, terhesség, vesekő megléte, ízületi fájdalmak és csont- vagy izomsérülések esetén.

A masszázsterápia hatékony lehet minden korosztály számára akár egy betegségből való felépülés segítésére, akár teljesen egészséges állapotban a fizikális és mentális frissesség megőrzésére. Vedd figyelembe azonban a kontraindikációkat, hogy számodra is megfelelő gyógymód lehessen a szegment masszázs!

Dervalics Panna

Olvasd el ezt is:

Talán ezek is érdekelhetnek …