Blog

Elrabolt idő – A közösségi média veszélyei az egészségünkre

0
1 Elrabolt Idő A Közösségi Média Veszélyei Az Egészségünkre

A közösségi média, másnéven social media, olyan platformokat foglal magába, amik összekötik az embereket a világ minden tájáról. A 21. században már nincs olyan, hogy elérhetetlen, pár kattintásba kerül és birtokba is vehetjük a számunkra szükséges információt. Majdnem ötmilliárd ember döntött úgy az elmúlt évtizedek során, hogy felregisztrál valamelyik közösségi média oldalra, a szám pedig egyre csak növekszik.

Sokszor érzem azt, hogy ha nem használom a Facebook vagy Instagram profilom, akkor nem is létezek igazából. Hiszen minden ismerősöm fent van, szinte mindenki oszt meg magáról rendszeresen dolgokat és ha én azt nem figyelem nap mint nap, akkor kimaradok. A FOMO (Fear of  Missing Out) egy gyakori jelenség, amikor a közösségi médiáról beszélünk. Már azelőtt függőséget váltanak ki az emberekből, mielőtt belecsöppennek ebbe a világba, ezeket a felületeket direkt így tervezték.

Kevés olyan addiktív dolog van, mint a social media. Mindenki zsebében ott lapul a telefonja, szinte a kezünköz láncolva hordjuk magunkkal mindenhova a nap 24 órájában. Az Instagram az első dolog, amit megnyitunk reggel, este pedig az üzeneteinket csekkolva hajtjuk le fejünket a párnára. Ez a körforgás minden nap ismétlődik. Az egészséges mennyiség, amit a telefon előtt lehet tölteni az maximum 2 óra. Ehhez képest egy átlagos ember több mint 6 órát tölt a képernyők előtt, ennek több mint a fele pedig csak a mobilokra korlátozódik le.

Az ilyen magas képernyőidőhöz általában romló mentális egészség társul. Számos kutatás számol be arról, hogy a hosszú órák, amiket az emberek a social media böngészésével töltenek, mennyire káros hatással bírnak ránk. Főleg a serdülők és gyerekek számára jelent veszélyt, akik érzékenyebbek a változásra és a sok ingerre. Nemcsak értékes időt rabol el tőlük, hanem az önértékelésük is kárt szenvedhet. Sajnos a közösségi média oldalak felhasználói hajlamosak arra, hogy egyoldalúan mutassák be az életüket. Mindenki csak a fénypontokat rakja ki, megszerkeszti a képeit és kényelmesen elrejti a tökéletlenségeket. A valóság eltorzul, ez pedig egy olyan üzenetet küld minden felhasználó számára, hogy nem elég jó az életük, vagy éppen ők maguk.

A napi hét óránál több képernyőidő növeli a depresszió kialakulásának esélyét. Bár még soha nem volt ilyen egyszerű kapcsolódni másokkal, a magányosság korát éljük. Beszélhetünk bárkivel a világ másik feléről, de egyre nehezebb értékes kapcsolatokat kialakítani. A túl sok social media használat a szorongást is fokozza. Amikor görgetünk, akkor rengeteg inger ér minket, irdatlan mennyiségű információt kell feldolgoznia az agynak. A Tiktok, a Youtube Shorts, az Instagram Reels mind olyan alkalmazások vagy alkalmazáson belüli funkciók, ahol rövid, körülbelül fél perces videókat nézhetünk. Ez a magas szintű stimuláció lesz az alap, ami után természetesen unalmas lesz a tanulás vagy a házimunka. Ez az ördögi körforgás tovább rontja a mentális egészséget, hiszen egyre nehezebbnek fogjuk érezni, hogy jelen legyünk a valóságban.

Az előbb említett platformok mesteriek abban, hogy eltereljék a figyelmedet, és aztán megtartsák azt hosszú órákon keresztül. Mindig tudnak valami újat mutatni, amit még nem láttál, a legmélyebb bizonytalanságainkat játsszák ki annak érdekében, hogy több időt tölts online. A görgetés egy új fajta megküzdési stratégiává vált. Rengetegen már szinte ösztönösen görgetésbe kezdenek, ha nem tudnak aludni, ha várnak a buszra vagy ha éppen nincsen jobb dolguk. Amikor jön egy kényelmetlen gondolat, vagy valamit éppen halogatni kell, abban a pillanatban előkerül a telefon. Nyugtatóan hat ránk a készülék és a szeretett applikációk elérhetősége, olyan a számunkra, mint a babáknak a cumi.

Sajnos nem meglepő, hogy rengetegen küzdenek social media addikcióval. Egy nagyon alattomos függőségről van szó, ami gyorsan kialakul és nehéz leszokni róla. Az sem könnyíti a helyzetet, hogy sokan önmagukat hibáztatják, vagy éppen a környezetüktől hallgatják, hogy ők a hibásak ebben a helyzetben. Nem szabad elfelejteni, hogy a fiatalabb generációk már a technológia korában növekednek fel és kiskoruk óta ki vannak téve a social media veszélyeinek.

Pápai Liza

Olvasd el ezt is:

Talán ezek is érdekelhetnek …