Blog

A függőség hívó szava a törvényen túlról

0
Drog 1

            A hétköznapok keserű valóságában tapogatózva a kilátástalanság skandáló szava zengi túl az észérveinket, süketíti meg füleinket. Ereinket felpumpálva vérfolyamot fakaszt, mely könyörtelenül árasztja el a környező szerveket, így bénítva meg azok észlelését. Az agyunk manipulációjának teljes bűvöletében, a skandálás hívogató zümmögésében, a cél vakító fényének vakságában a felismerés kósza délibábja csúszik el a láthatáron. A menekülés, az ösztönöktől vezérelt rohanás képétől feszülnek ökölbe az ujjak, melyek között hűvös érintéssel folyik el a kijárat kilincse. Azonban a cél valóban szentesíti az eszközt?

A drog definíciója

            Az emberek a viszontagságokkal, nehézségekkel való közös szimbiotikus kapcsolat megkönnyítésére gyakran nyúlnak különféle függőséget okozó eszközök után. Ezzel menekülve, elvonulva világunkon örökkön strázsáló felelősség elől. Ennek egy törvényen felül álló módja a drog- vagy kábítószerhasználat. Azonban mit is jelent a drog szó tulajdonképpen?

            A drog többféleképp is értelmezhető szó. Jogilag értelmezve azt mondhatjuk, hogy a drog a gyakorlatban a kábítószer szinonimájaként funkcionál, melynek birtoklása, használata és árusítása törvénybe ütköző cselekedet. A köztudatban leginkább a jogi értelmezése az ismert és elfogadott. Azonban, általánosságban elmondható, hogy minden olyan anyag, mely a központi idegrendszerre hat, ezáltal megváltoztatja annak működését, azt drognak nevezzük. Ez az értelmezés túlmutat a legális – illegális jellemzőkön, mely egy sokkal általánosabb és kiterjesztetteb értelmezést mutat meg az olvasónak.

            A gyógyszeriparban a drogokat olyan természetes anyagnak tekintik, melyek valamelyest feldolgozott, szárított anyagok, melyek előnyös- vagy gyógyhatással rendelkeznek, így felhasználhatóvá válnak a gyógyszergyártásban. Ezen értelmezés szerint az elfogyasztott gyógyteák és gyógynövényes készítmények, ételek mind drognak tekinthetőek.

A kipróbálás folyamata

            A függőséget okozó szerek használatában a hasonlóság magában az elnevezésben rejlik. Függőséget okoz, mellyel egészségkárosító hatások és reakciók armadáját képes hadba hívni. Így elmondható, hogy minden legális és illegális függőséget okozó szer és anyag egyformán veszélyes lehet az egészségre. A szerek közötti különbség abban rejlik, hogy milyen gyakran fogyasztják, hogy mennyire erős függőséget tud kialakítani és hogy milyen egészségkárosodásokhoz, életvezetési problémákhoz vezethet. Ennek kapcsán elmondható, hogy a drogabúzusnak különféle fokozatai léteznek, melyekben a függőség egyre súlyosabb képet ölt.

            A kipróbálás fokozatában a szerrel visszaélő személy kikapcsolódásra, rekreációs célokra használja fel a birtokába jutott készítményt. Egészségkárosodás általában nem fordul elő ezen a szinten.

            A rendszeres használat rutinjának kialakulásakor észrevehető a viselkedés megváltozása, az emocionális kilengések egyre gyakoribb megjelenése. Az érzelmi tünetek mellett egyéb kognitív, motoros és szenzoros tünetek is előfordulhatnak a kábítószer gyakran történő fogyasztása miatt. Általában a negatív érzések elfedése, a problémák elől való menekülés ténye már egyre vészjóslóbb képében szerepet játszik a kialakult függőségben.

            A mindennapi használat a függőség legsúlyosabb stádiuma, melynek ölelő szorításából a szabadulás esélye egyre csökken, avagy reménytelen. Az erős függés miatt kialakult pszichés és testi sóvárgás belülről emészti fel az abúzusban szenvedőket. Ebben a stádiumban már általában képtelenek megküzdeni az élet bármely nehézségével.

            Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy ha nem okoz komoly egészségkárosító hatásokat a kipróbálás szakasza, akkor miért is tartják ugyanolyan veszélyesnek, mint egy mindennapi használatot. A válasz a folyamat eszkalálódásában, a függőség kialakulásának gyorsaságában rejlik. A fogyasztó nagyon könnyen megszeretheti a kábítószer által kiváltott hatásokat, így bármikor fennáll a veszélye, hogy egy erős lelki megrázkódtatás, egy meghatározó trauma hatására egy következő stádiumba lép.

A drogok hatásai:

Főosztályok szerint különféle hatásokról lehet beszámolni különféle kábítószerekkel kapcsolatban.

A kábító hatású drogok csoportját általában a magányt és elvonulást kereső emberek keresik fel. Ilyen kábító hatással, a határtalan nyugalom érzésével eltelítő szerek lehetnek a különféle fájdalomcsillapítók, feszültségoldók, opoidok, a morfinok és az egyik legismertebb képviselőjük, a heroin. Narkotikus hatása azonban nem csak ezen híres kábítószereknek van, hanem a sokak által legális drognak nevezett alkohol is ezzel a hatással rendelkezik.

Pszichedelikus hatású drogok a psziché tartalmának rejtett zugaiba vezetik be fogyasztóját. Ezeket a tudatalatti tartalmakat az illető valóságosként éli meg, mely sokszor ejtheti ámulatba, vagy épp félelembe taszíthatja a visszaélőt. A repülés élményét okozó LSD mellett a meszkalin és a pszilocibin is ebbe a csoportba tartozik.

Serkentő hatású drogok, ahogy nevéből is sejthető, a szellemi és fizikális képességet fokozzák. Fogyasztói általában az éjszakai társasági élet élvezőiből kerülnek ki. Legjellemzőbb képviselője a „gazdagok drogja”, a kokain. Az imént említett drog borsos ára miatt az éjszakai bulik királya általában az ecstasy és a speed lett, mely fiatalok számára sokkal olcsóbban is beszerezhető. Az illegális serkentő hatású kábítószereken kívül, a törvény legális oldalán a kávé az, amely hasonló hatással bír.

Nyugtatók közül a benzodiazepin-származékok lesznek a leginkább felkapottak, melyeket gyakran erősen szorongó, erős stresszben élő emberek vesznek magukhoz. Így képesek legalább egy kis időre megszabadulni az őket szorongató problémák markából.

A deliráns drogok álomszerű hallucinációkkal, transzszerű állapottal kerítik hatalmába a fogyasztót. Ilyen hatással rendelkeznek a különféle gombák, például a csattanó maszlag. Ezen kábítószer csoport esetében különösen gyors és erős a függőség kialakulása, így fokozottan veszélyesnek vannak titulálva.

Mit tanácsolhatunk, mit tehetünk?

            A legfontosabb tanács, amit adhatunk ebben a helyzetben, az az összetartozás-.tudat erősítése és a támogatás. A korábbiakban említettem, hogy a függők általában a világban felmerülő akadályok elől menekülnek egy olyan biztonság illúzióját mutató ördögi körbe, mely bábként rángatja őket a függőség különböző lépcsőfokain keresztül. A legnagyobb segítség és támogatás, amit ez esetben tehetünk, ha szakember bevonásával megerősítjük a fogyasztóban az elfogadást és az összetartozás tudatot. A család támogatása sokszor sorsdöntőként hathat a függők életének helyrebillenésében.

Elvonási tünetek és krízis helyzetek kezelésének esetében, a mentők hívása minden esetben indokolt, hisz a szer hatása alatt lévő személy viselkedése sokszor teljes mértékben kiszámíthatatlan lehet.

Plessek Marcell

Képek forrása: Pixaybay

Ha szeretnél hasonló tartalmakat olvasni lesd meg ezt is:

Talán ezek is érdekelhetnek …