Blog

Őszi bőrproblémák

0
1 Bőrbetegség

A hideg, szeles napok beköszöntével rengeteg vírus jelenik meg, és a vizsgák közeledtével egyre több stressz nehezedik ránk. Ezek nagyban befolyásolják az egészségünket és megpróbáltatják az immunrendszerünket. A bőrünk (testünk legnagyobb szerve) is ki van téve ilyenkor több mindennek, és sajnos több betegség is kikezdheti. Lássuk mik ezek a tipikus betegségek.

Hidegekcéma
A tél közeledtével az egyik legtipikusabb betegség a hidegekcéma. Ez egy hidegre jelentkező pszeudoallergiás reakció, ami azt jelenti, hogy nincs valódi antigén-antitest reakció, tehát nem kimutatható a vérből. Tünetei változóak, de leggyakrabban viszkető piros foltok jelenhetnek meg, amik ki is sebesedhetnek. Legtöbbször akkor jelennek meg, amikor a beteg a meleg szobából kilép a hideg utcára. A kéz, a nyak és az arc szokott a legtöbbször érintett lenni. Ha tudunk a tünetek gyakori megjelenéséről érdemes a megelőzés lehetőségein elgondolkodni. Mindenképp jó felkeresni egy bőrgyógyászt, és az általa felírt kenőcsöket használni. Általában antihisztamin tartalmú kézkrémmel vagy sheavajas kézkrémet érdemes használni. Az utóbbit érdemes több szempontból is használni, hiszen tele van vitaminnal, hidratálja a bőrt és zsírsavakban gazdag.

Pikkelysömör
A pikkelysömör egy genetikai autoimmun betegség, ami sokféle okból jelenhet meg, például hormonális és környezeti változások miatt, valamint a stressz is nagy szerepet játszik megjelenésében. Általában a könyök, térd bőrén és a fejbőrön jelentkeznek enyhén kiálló, száraz, viszkető, hámló, vörös foltok. A hideg idő megjelenésével általában fel szokott lángolni ez a betegség, ugyanis ilyenkor kevesebbe szoktunk a szabadban lenni, így kevesebb UV-sugárzás éri a bőrünket, ami gátolná ezeknek a hámsejteknek a gyors növekedését. A pikkelysömör gyakran jár ízületi gyulladással a végtagokban.  A hidratálás itt is elengedhetetlen, és a forró fürdők és kézmosások is csökkenthetik a tüneteket. Ezen kívül mindenképp foglalkozni kell a kiváltó lelki problémák megoldásával.

Herpesz
Mindenki ismeri ezt a kellemetlen betegséget, aminek a hátterében legtöbbször a herpes simplex vírus 1-es típusa áll. A betegség legtöbbször a száj szélén szokott megjelenni viszkető, fájó hólyagocskák formájában. Általában az emberek 90%-a hordozó, és közel a harmaduknál folyamatos problémát okoz. A hideg és a további vírusok megjelenésével az immunrendszer legyengül és a herpesz megjelenik. Ha tudunk a betegségről, itt is érdemes a megelőzéssel kezdeni, például sok vitamin fogyasztással és a stressz redukálásával. Ha már megvan a probléma, többféle krém áll rendelkezésünkre, hogy kúráljuk magunkat.

Atópiás dermatitisz
Az atópiás dermatitisz egy veleszületett hajlamú, viszkető, krónikus bőrgyulladás. Átalában hullámzóan jelenik meg, hidegre általában rosszabbodik, sőt, valakinek csak ilyenkor jelenik meg. A betegség során a bőrben lévő zsírok és ceramidok mennyisége csökken, ezért a bőr felső rétegén keresztül vízvesztés történik, így a bőr száraz és érdes lesz. Megfelelő bőrápolással viszonylag megelőzhető, enyhébb változata gyakori hidratálással kezelhető.

A télhez közeledve fel kell készíteni testünket a hidegre és a sok betegségre. Fontos a vitaminpótlás és a hidegnek kitett bőr ápolása. Habár közeledik a vizsgaidőszak és a sok stressz, fontos odafigyelnünk a saját egészségünkre, hiszen egészségesen jobban is teljesítünk.

Kaitz Réka

Amennyiben érdekesnek találtad a cikkem, ajánlom a figyelmedbe ezt is:

Talán ezek is érdekelhetnek …