Blog

November 17. – A koraszülöttek világnapja

0
November 17. A Koraszülöttek Világnapja 1

Magyarországon már több, mint 10 éve lila színbe borulva ünnepeljük ezen a napon azokat a kis hősöket, akik hatalmas küzdelmet vívnak az életben maradásért, egészségükért napról napra. Hazánkban a csecsemők 9%-a koraszülöttként jön világra, azaz a terhesség 37. hete előtt születik meg. A szülés alatt fellépő komplikációk száma a betöltött terhességi hetek számával arányosan csökken. A megfelelő egészségi állapotot speciális ellátással lehet elősegíteni, hogy a babáknak ne okozzon az akadályt későbbi életükben sem. Számos előidéző oka lehet a koraszülésnek, ám ezen a napon a koraszülöttmentés nehézségeire, az ellátórendszer hiányosságaira hívják fel a figyelmet a lila színt magukon viselők.

Az optimális terhesség 40 hétig, azaz 9 hónapig tart. Ezalatt a magzat az anyaméhen belül fejlődik, és állandó odafigyelést igényel a megfelelő egészségi állapot eléréséhez. Koraszülöttek esetében az anya szervezete általi védelem idő előtt szűnik meg és egy, még a külvilági életre fel nem készült csecsemő jön világra. A terhesség utolsó szakaszában végbemenő magzati növekedés kiemelt fontosságú az újszülött egészsége szempontjából. Nem ideális fejlődési idő következményeként legtöbbször érzékszervi és idegrendszeri problémák jelentkeznek, amelyek néha nem is derülnek ki azonnal a megszületés után. Sokaknál az iskolában mutatott magatartás vezethető vissza a koraszülöttségre.

 Milyen okai lehetnek a koraszülésnek?

Többféle gyulladás felléphet a terhesség alatt méhen vagy hüvelyen belül, s ezek idő előtti burokrepedést okoznak, amely a koraszülések felét vonja maga után. Ilyenkor még fájások sem jelentkeznek, csupán a magzatvíz távozik el. Sok esetben figyelhető meg a méhszáj korai kitágulása, ami általában valamilyen korábbi sérülés vagy kötőszöveti gyengeség miatt történik. Fertőzések következménye is lehet koraszülés, ám legtöbbször ezt nem külső fertőzések, hanem hüvelyen belüli gombák, baktériumok túlszaporodása idézi elő. Ebben az esetben az időben megkezdett antibiotikumos kezelés döntő többségben hatékony. Ne feledjük: az ilyen és hasonló problémák esetleges felmerülése megelőzhető a megfelelő és rendszeres szűrésekkel, terhesgondozással!

Koraszülött gyermekeknél vannak olyan tünetek, amelyek már a korai életévekben jelentkeznek, például izomtónusbeli különbségek, de előfordulnak olyanok is, amelyek csak később, mint például a magatartásból adódó eltérések. Éppen emiatt, a korai fejlesztésen túl későbbi életkorban is rendszeres odafigyelést igényel fejlődésük. Több területen nehézségek jelentkezhetnek az óvodás és az iskolás korosztályban. Érintett lehet a finommotorika, a játék tevékenység, kommunikációs készségek, illetve a társas viselkedés is. Előfordulhat továbbá figyelemzavar, beilleszkedési és tanulási nehézség is. Magyarországon már több fejlesztőközpont, illetve alapítvány alakult, akik tárt karokkal várják a segítségre szoruló érintett gyermekeket és szüleiket. Mivel születés után általában ezek a csecsemők azonnali intenzív ellátást igényelnek, így elmarad az anya-gyermek közötti első meghitt kontaktus. Az ezt követő kezelések pedig ennél is több közösen eltöltött időt vesznek el a családoktól és az átlagosnál is nagyobb aggodalom jellemzi mindennapjaikat. Védőnők sokszor tapasztalják az anyák önostorozását, hiszen az ő testükkel történt meg mindez. Legtöbben azonban könnyen átlendülnek ezen az akadályon a gyarapodást és mozgásfejlődést látván. Az alapítványok tehát ezért is kiemelt hangsúlyt fektetnek a terápiák során a gyermekek szülőkhöz való kötődésének erősítésére.

Dervalics Panna

És ezt olvastad már?

Talán ezek is érdekelhetnek …