Blog

Vízesés a szem előtt? – A szürkehályog

0
1 Szürkehályog

Az érzékszerveink közül az egyik legfontosabb a szem. Érzékelni tudjuk vele a környezetünket, színeket és formákat látunk, valamint segít a tájékozódásban. A látáshoz viszont sok alkotónak kell megfelelően működnie. Az egyik legfontosabb a szem lencséje, ami a fény megfelelő fókuszálásáért felelős a retinán. Az öregedés során viszont a szemlencse elhomályosodhat, ami látásproblémákat okozhat. Ezt a betegséget nevezzük szürkehályognak vagy vízesés (cataracta) betegségnek, ami idősebb korosztálynál alakul ki.

Mi az a szürkehályog?
A szemlencse átlátszó, lencse alakú, a szem belsejében található rész, ami lehetővé teszi a fény bejutását a retinára, ahol a kép képződik. Szürkehályog során ez a lencse elhomályosodik vagy zavaros lesz. A szem így nem tudja megfelelően fókuszálni a bejutó fényt, ami homályos látást és más látási problémákat is okozhat. A homályosodás fokozatosan alakul ki és egyre romlik.

Mi okozza a szürkehályogot?
Kialakulásának oka nem teljesen ismert, de több tényező is hozzájárulhat. Az egyik legfőbb tényező az öregedés. Idősebb korban a lencse természetes módon vastagabb lesz és elhomályosodik. A genetikai hajlam is felelős lehet a szürkehályog kialakulásáért. Ha valakinek a családjában előfordult ez a betegség, nagyobb eséllyel alakulhat ki nála is. Dohányzás, a napfénynek való hosszú kitettség, valamint szemsérülések és gyulladások is hozzájárulhatnak a kialakuláshoz.

Milyen tünetei vannak?
A keletkezett hályog miatt a látás kevésbé lesz éles és a színek is halványabbak és fakóbbak lesznek. Napfényes időben vagy erős fényre a szem nagyon érzékeny lesz, és kellemtelen szemfájdalom lép fel. Gyakran előfordul a kettős látás és a szem előtt megjelenő vakfoltok és villanások. Ezeken kívül a térlátás is jelentősen romlik.

Hogyan fedezik fel a szürkehályogot?
A diagnózis legtöbbször egy szemészeti vizsgálat során szokott megtörténni. A szemész szemcseppel kitágítja a pupillát, ezzel könnyebben látva a szemlencsét. A vizsgálat során több mérést is végeznek, mint például látásélességet és szemnyomást. Ezek után könnyen meghatározható a hályog súlyossága, valamint, hogy milyen típusú műlencsével pótolják a beteg lencsét.

Hogyan kezelik a betegséget?
A legjobb és leghatékonyabb megoldás a sebészeti kezelés. Egy műtét alkalmával a homályos lencsét a szakorvos egy pár milliméteres bemetszésen keresztül eltávolítja, és egy mesterségesen gyártott lencsét ültet be helyette. A beavatkozás általában hatékony és nagyon biztonságos. A műlencse típusának kiválasztásakor a páciensnek lehetősége van eldönteni, hogy szeretné-e a távol- vagy közellátását javíttatani. A műtét után gyors a felépülés és a látás jelentősen javul, így a betegek pár nap után újra élvezhetik az élesen és tisztán látás örömét.

A szürkehályog nagyon meg tudja keseríteni a hétköznapokat, ezért ha az említett tünetek közül többet tapasztal az ember, mindenképp érdemes egy szemészt felkeresni. A mai fejlett orvostudománynak köszönhetően a beavatkozás gyors és fájdalommentes.

Kaitz Réka

Amennyiben érdekesnek találtad a cikkem, ajánlom a figyelmedbe ezt is:

Talán ezek is érdekelhetnek …