Blog

Napbarnított bőrre vágysz télen- nyáron? – Ezt érdemes tudnod, ha SZOLÁRIUMBA készülsz!

0
1 Szolarium

A szolárium a kozmetikai barnulás népszerű eszköze. De hogyan is működnek az ultraibolya sugarakat kibocsátó csövekkel felszerelt gépezetek?

Az UV fénycsövek belső felületét fénypor keverékkel vonják be, ez teszi lehetővé a meghatározott UV spektrumban (295-400 nm) történő sugárzás átengedését. A megfelelő sugárzási erősség nagyon fontos, hiszen ez határozza meg a barnítási teljesítményt, illetve azt, hogy egészségügyi szempontból mennyire biztonságos. Egy szolárium típustól függően általában 30- 60 csőből áll, 1 cső kb. 180-200 cm hosszú és 100-200W teljesítményű.

Vajon mi az oka, hogy szoláriumba járva gyorsabban elérhető a kívánt barnaság, mint a természetes napfényen?

Ez egyrészt a magas teljesítményű fénycsöveknek köszönhető és annak, hogy a test sokkal közelebb van a sugarakhoz, másrészt pedig más az UV-A és UV-B sugarak aránya is. (UV-A: 95% és UV-B: 5%). A gépeknek létezik fekvő és álló változata is. A fekvő mellett szól, hogy kényelmesebb, sokkal inkább a napozás élményét nyújtja, a legtöbb helyen még zenét is be lehet állítani, így lehetőséget nyújt a pihenésre, relaxálásra. Ezzel szemben, az álló változat előnye, hogy általában ennek a fajtának nagyobb a teljesítménye, egyenletesebb barnulást tesz lehetővé, jobban halványíthatja a narancsbőrt és, bár kevésbé kényelmes hosszú percekig egy helyben álldogálni, higénikusabb, hiszen nem érintkezünk közvetlenül a géppel.

Mennyire káros a szolárium?

Egy Dr, Mathieu Boniol által vezetett 2012-es francia kutatás szerint szoláriumhasználók körében 20%-kal nagyobb a bőrrákkal való megbetegedés kockázata. Egy év alatt akár a duplájára is megnőhet a rák kialakulásának valószínűsége annál az illetőnél, aki heti 1x sütteti magát az UV- csövek fényében. A rendszeres használók többsége átlagosan heti 1-2 alkalommal látogatja a fénystúdiókat, azonban már ez is bőven elég ahhoz, hogy a 35 év alatti korosztály körében a duplájára nőljön a malignus melanoma kockázata.

A bőrrák elsőszámú rizikófaktora az UV- sugárzás. Ahogy már korábban említettem ennek egyik típusa a hosszú hullámú UV-A, valamint a rövid hullámú UV-B, ami magát a leégést okozhatja. Az UV-B sugarak a bőr pigmentsejtjeit/ melanocytáit több melanin termelésére serkentik, így a bőr barna lesz. A sugarak bőrsejtjeinkbe jutva károsítják azok örökítőanyagát. Szervezetünknek van egy saját javító, azaz repair mechanizmusa, aminek feladata az észlelt károsodások kijavítása, ám erre csak korlátozott mértékben képes. A napégés okozta sugárdózis által a bőr minden egyes sejtjében kb. 100000 DNS károsodás következik be, ami óriási mennyiség és legrosszabb esetben bőrrák kialakulásához vezet.

Sokszor hallhattuk már a mondást, miszerint „A bőr nem felejt.” A bőrt felépítő alapsejtek az alaprétegben osztódnak, így folyamatosan új sejtek keletkeznek. Azonban, ha ez károsodik, a sejtek rendszeres kicserélődése is elmarad. A fiatalokat különösen nagy veszély fenyegeti, ugyanis az örökítőanyagot ért károsodások az idők során összeadódnak, tehát minél korábban sérül a bőr, annál hamarabb alakulhat ki rákos elváltozás. Éppen ezért a 2009-ben bevezetett úniós szabályozás szerint a szoláriumhasználat 18 éven aluliak számára tilos.

A bőrgyógyászok egyértelmű tiltása ellenére sokan esküsznek a szoláriummal kapcsolatban a következő pozitív hatásokra: barnább bőrrel karcsúbbnak tűnhetünk, izmaink jobban kirajzolódnak, segíthet enyhíteni a téli hónapok szezonális depresszióját, hatékony lehet egyes bőrproblémák kezelésében, csökkentheti a szív – keringési megbetegedések, mellrák, vastagbélrák és prosztatarák kockázatát. Talán a legtöbbet hangoztatott indok, hogy jó D- vitamin forrás azokban az évszakokban, amikor kevés napfénnyel találkozunk. A szakemberek erre rácáfolva azt szokták mondani, hogy elegendő napi 10- 20 percet a friss levegőn tölteni, még akkor is, ha felhők takarják el a napot ahhoz, a szervezet D vitamin igénye biztosított legyen, főleg, hogy a szükséges mennyiség 10-20%-ához élelmiszerekből jutunk hozzá.

Még egy rossz hír a szolárium kedvelőknek: sajnos tényleg gyorsabban öregszik tőle a bőr. Fénye árt az elasztikus rostoknak, amiknek elernyedése eredményeként hamar kirajzolódni kezdenek a ráncok.

Ha mégsem bírod ki barnulás nélkül az őszi- téli hűvös, borongós hónapokat néhány alapszabályra érdemes odafigyelni, mielőtt az UV csövek közelébe mész.

Mint mindenben, itt is fontos a fokozatosság. Elsőre bőven elég lesz 5-6 percet a gépben a tölteni, majd néhány alkalom után az időtartamot 2-4 perccel emelni. Két barnulás között mindig teljen el legalább 24 óra. A szemünk védelméről sem szabad megfeledkezni, a folyamat alatt végig tartsuk lehunyva vagy használjunk védőszemüveget, ami minden szoláriumban biztosított kell, hogy legyen számunkra. Előtte mindig alaposan távolítsunk el a bőrünkről minden sminket, parfümöt és kozmetikumot, mivel ezek tartalmazhatnak UV szűrő hatóanyagokat, ami csökkenti a hatékonyságot, de talán, ami fontosabb, hogy a melegben kitágult pólusokat eltömeszelve miteszereket és allergiás reakciókat okoznak.

Léteznek kifejezett szoláriumkozmetikumok, amik mélyebb és tartósabb barnulást ígérnek rövidebb idő alatt, használatuk által több pigment keletkezik. Megkötik a szabadgyököket, így védenek az UV nem kívánatos hatásai ellen, valamint ápoló és hidratáló összetevőik táplálják a bőrt. Végül, de nem utolsó sorban ne felejtsük el, hogy a melegben bőrünk és a egész szervezetünk is sok folyadékot veszít, aminek pótlásáról mihamarabb gondoskodni kell, fogyasszunk sok vizet és külsőleg is hidratáljuk a bőrünket. Ezzel összefüggésben az alacsony vérnyomásúaknak inkább a fekvő verziót javasolják.

Szabó Johanna

[1]


[1]A következő írás is érdekes lehet számodra:

https://infozio.1367.hu/2022/04/26/elozd-meg-a-bajt-nemzeti-rakellenes-nap/

Talán ezek is érdekelhetnek …