Blog

Immunerősítésre fel!

0
1 Immunerositesre Fel

Az őszi-téli időszakban különösen nagy hangsúlyt kell fektetnünk immunrendszerünk védelmére, hiszen a hidegebb időjárás hamar legyőzheti szervezetünk ellenállását a megfázással szemben. De mit is tehetünk ilyenkor egészségünkért?

A legfontosabb, hogy kiegyensúlyozott legyen a táplálkozásunk. Ebben az időszakban kiemelten figyelnünk kell a vitamindús étrendre. Ajánlott nagyobb mértékben fogyasztani szezonális zöldségeket és gyümölcsöket, de mivel étkezéseink során ezek sajnos nem tudják biztosítani számunkra a megfelelő vitamin- és ásványianyag-mennyiséget, szükséges jó minőségű étrendkiegészítőket fogyasztani. Tabletták formájában is bevihetjük szervezetünkbe a hiányzó napi szükségletet, azonban ez több odafigyelést igényel, hiszen egyáltalán nem mindegy milyen étrend-kiegészítőt választunk. Kevesebb napfény hiányában a D-vitamin pótlása rendkívül fontos ilyenkor. Megfelelő táplálkozás mellett ezt is megtehetjük vitamintablettákkal, amelyek tartalmazzák a szükséges napi bevitelt. Hasonlóan fontos szerepet tölt be az immunvédelemben a C-vitamin is, amelyhez a téli időszakban sokkal kisebb mennyiségben jut az emberi szervezet. Étkezéseink kiegészítéseként szedjünk kapszulás C-vitamint, hogy hozzásegítsük immunrendszerünket megfelelő működéséhez. Aki a legtermészetesebb úton szeretné elkerülni a hideg időszak okozta megbetegedéseket, neki is van egy jó tanácsunk. Kiváló fegyver megfázás ellen a citrom-gyömbér kettős, melyet teaként elkészíteni a legegyszerűbb, de az igazán merészek természetes formájukban is kipróbálhatják.

Rengeteg házi praktika létezik a fertőzések elkerülésére, melyek hozzávalóit könnyű beszerezni az őszi-téli időszakban is, továbbá immunrendszerünket jól felkészítik a kórokozókkal szemben. Anyagcserénkben fontos szerepe van a víznek és a jó minőségű gyógyteáknak, hiszen segítenek a méregtelenítésben. Teakeverékekhez kiváló elem lehet a méz, a C-vitaminban igen gazdag narancshéj, a közérzetjavító szegfűszeg, a stresszoldó kínai gyömbér, valamint a gyulladáscsökkentő kamillavirág.

Ellenálló képességünket bizonyos betegségekkel szemben nagy mértékben befolyásolja bélflóránk állapota. Ennek javítására probiotikumokat szükséges szedni, melyek hatását olyan, úgynevezett prebiotikumok segítik elő, mint például az aloe vera. Számos jótékony hatása ismert, amelyek miatt közkedvelt italokat is készítenek belőle.

Megfázás ellen, vagy csupán immunerősítés szempontjából régi hagyományként él a fokhagyma antibakteriális és gombaellenes hatóanyagai miatt. Kellemetlen erős íze ellenére légúti megbetegedések esetén apróra összevágva, gyógyszerként lenyelve csodákra képes. Kakukkfűvel párosítva kiváló nyákoldó és köptető hatással bír.

A sok-sok gyógynövény és egyéb vitaminok fogyasztása mellett, természetesen figyeljünk arra is, hogy elegendő mozgással, minőségi szabadidővel és pihentető alvással tartsuk épen a szervezetünket. Bár a lehetőségek korlátozottak a hideg és a korai sötétedés által, mégis fontos, hogy mindennap töltsünk legalább egy órát a friss levegőn, hiszen nem is gondoljuk, mennyire jó irányba mozdíthatja el az aznapi állapotunkat. A kipihentség hasonlóan elengedhetetlen, alacsony energiaszinttel nehezen tud gazdálkodni immunrendszerünk, ezáltal kedvezőbb tér a vírusok és baktériumok számára. Ha minden, a szervezetünk egészséges működéséhez szükséges feltétel biztosítva van, képesek vagyunk fenntartani testünk ellenállóképességét, valamint megelőzni bármilyen betegséget, amelyet akadályként állít fel elénk a hűvös időjárás.[1]

Dervalics Panna


[1] https://gyogyzona.hu/test-es-lelek/eletvitel/20211026-immunerosites-taplalkozas-oszi-teli-idoszakban.html

https://jaszszentlaszlo.hu/upload/images/Eg%C3%A9szs%C3%A9grovat/2-r%C3%A9sz_immun_t%C3%A9len.pdf

https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/natha_influenza/cikkek/a_megfazas_otthoni_kezelese

Talán ezek is érdekelhetnek …