Blog

Az ókor isteneinek átka – A fáraó átka

0
1 Az ókor Isteneinek átka – A Fáraó átka

Az ókori egyiptomiak túlvilághitéről szóló cikkemben említést tettem temetkezési szokásaikról, s annak jelentőségéről, mely áthatja az egész életük alakulását. Az uralkodók már a kezdetektől fogva készültek haláluk napjára, hiszen ez isteni kiteljesedésüket jelentette Ozirisz Birodalmában, a Duatban.

,,Sújtson le a halál azokra, akik a fáraó nyughelyét bolygatják”

A fáraó halál utáni élete a sírban elhelyezett tárgyaktól, a falakra, vagy a szarkofágra felvésett, felfestett hieroglifáktól, rajzoktól függött. A mélyen tisztelt istenség ezeket a tárgyakat, varázsigéket fel tudta használni túlvilági utazása során, melyhez alapvető feltétel volt a mumifikált állapotban a nyughelyen való tartózkodás. Mivel a sírbolt állandó őrzése nem volt kivitelezhető, az egyiptomiak varázslatok, igézések sorozatával igyekeztek megóvni a sírt nem várt betolakodóktól.

A múlt században számos esetben állították, hogy a sírkamrákban találtak a falakra vésve olyan feljegyzéseket, melyek súlyos, halálos átkok ígéretét hordozzák, ha megzavarja az illető a fáraó álmát, avagy szemet vet a mesés kincsekre, melyeket szintén az uralkodóval temettek el.

            A régészek ezeket teljes mértékben nem ismerik el, azonban kétségtelenül tagadhatatlan, hogy egy mára már felfedezett fáraó sírkamrájában valóban találtak átokról szóló feljegyzést.

Tutanhamon átkának legendája:

Az ókori Birodalom 17. dinasztiájába tartozó Tutanhamon fáraó 3 évezreddel később szerzett igazán nagy hírnevet, amikor is felfedezték nyughelyét, mely nem vált a fosztogató kincsvadászok zsákmányává. Howard Carter régész és Lord Carnarvon arisztokrata fedezték fel a kivételes állapotban fennmaradt sírt 1922-ben.

Rengeteg kincs, és a legendás hírnevet szerzett aranymaszk is előkerült a fáraó sírjából az érintetlen múmiával együtt. Azonban ekkor még egyáltalán nem volt sejthető, hogy hamarosan valami más árnyékolja majd be a csodálatos régészeti felfedezést.

            A későbbiekben ütötte fel a fejét a köztudatban az átok, mikor is az első ember, aki a sírba lépett, Lord Carnarvon meghalt. Különböző források, különböző elhalálozási módokról számolnak be. Sokak szerint egy rovarcsípés helyének megsértése vérmérgezést okozott az angol arisztokratánál. Máshol már tüdőgyulladásról is olvashatunk.  Carnarvon halálát követően sorra kezdtek elhalálozni azok az emberek, akik közvetetten vagy közvetlenül kapcsolatban álltak a Tutanhamon sírjának feltárásával, vagy a feltárásban részt vett tagok egyikével. Az emberekben rettegés hulláma söpört végig, és a fáraó átkának legendája új szárnyakat kapott.

Sokan hivatkoznak az előző bekezdés címéül szolgáló mondatra, mely egyes vélekedések szerint Tutanhamon sírjából származik, melyet a lelkes felfedező régészek figyelmen kívül hagytak, ezzel magukra haragítván az ókori istenséget, ki a Földön maga után hagyott varázslattal, átkot hozott mindazok fejére, kik háborgatni merték az örök nyugalmának szentélyében.

Biológiai átok:

            Természetesen hatalmas túlkapások, kiszínezett történetek övezik ezt az egész témát, viszont mindenképp szerettek volna magyarázattal szolgálni a halálesetekre. Caroline Stenger Phillip már az 1986-os évben felvetette különféle megtelepedett penészgombák jelenlétét, mely súlyos egészségügyi panaszokhoz vezethet egy legyengült immunrendszerrel rendelkező ember számára.

Gotthard Kramer a későbbiekben konkrétan kifejtette, hogy az Aspergillus Flavus súlyosan mérgező penészgomba lehetett az elhalálozások oka. Ugyanis az említett gomba általában magas páratartalmú, magas hőmérsékletű helyeken jelenik meg, és nem utolsó sorban előszeretettel támadja meg a gabonaféléket. Számításba véve a tényt, hogy számos esetben az uralkodó mellé kincsei, tárgyai mellett ételt, így gabonát is elhelyeztek, több mint valószínűnek tartom, hogy fellelhető volt számos különféle méretű kolónia a Királyok Völgyében feltárt sírkamrában.

A penészgomba jelenléte még nem feltétlen lenne probléma, viszont az úgynevezett aflatoxinok jelenléte annál inkább aggasztóvá teheti a helyzetet. Ezek a gombamérgek erősen rákkeltőek és mérgezőek nem csak az emberek, hanem a rágcsálók számára is. Ezen anyagoknak a szervezetbe való bejutása különféle súlyosabbnál súlyosabb betegségeket idézhet elő.

Konklúzió:

            A rengeteg spekuláció mellett a szkeptikusok állítják, hogy semmiféle átokról nincs szó, mely csupán csak egy üres fenyegetés, mellyel a tolvajokat, sírrablókat szerették volna megrémíteni. Továbbá semmiféle bizonyíték nem támasztja alá azt a tényt, hogy Lord Carnarvon halálát bármiféle gomba általi mérgezettség okozta volna. Továbbá a későbbi halálesetekről csak szimpla véletlenként és természetes dologként nyilatkoznak, hiszen a feltárásban részt vett emberek, már benne jártak a korban.

            Személyes véleményem szerint, habár az átok nem varázslat alapú, attól még valóban létezőnek és igaznak tekinthető. A gombák jelenlétének megléte már alapjában véve veszélyessé tehette a sírkamrába való belépést, amelyből felszabaduló toxinok akár későbbiekben, a gazdasejten belül tevékenykedve is kifejhették hatásukat, melyek különféle betegségek kialakulásához, majd akár végzetességig fajulhattak mindazoknál, akiknek immunrendszere gyengébbnek bizonyult, akikkel a fáraó végleg leszámolt.

Plessek Marcell

Képek forrása: Pixabay

Ha további hasonló tartalomra vágynál, lesd meg ezt is:

Talán ezek is érdekelhetnek …