Blog

A rajongás életeket ment – így csökkenti a depressziót a rajongás

0
1 A Rajongás életeket Ment Így Csökkenti A Depressziót A Rajongás

Mi az első dolog, ami eszedbe jut a “rajongó” szóról? Legyen szó koncerten tomboló emberekről vagy lelkes foci drukkerekről, egyik sem áll messze a valóságtól. Ezernyi dolgot felsorolhatunk, ami miatt odáig vannak az emberek, a különböző hobbiktól kezdve egészen az énekesekig. Azonban jelen van a köztudatban egy negatív bélyeg velük szemben. Nem a jelenség jó oldala kerül előtérbe, hanem az adott csoport kifigurázása. A negatív vélemények leginkább a tinédzser lányokról szólnak, akik igazán szenvedélyesek valami iránt. Ritka, amikor a pozitív oldalról vélekednek a külső szemlélők.

Rajongónak lenni nagyon összetett dolog, sok tevékenységet foglal magába. Hetente vagy akár naponta új embereket megismerni, zenét hallgatni, a szeretett sportot űzni, inspirálódni a kedvenceink által, filmet és videókat nézni róluk, találkozót szervezni a többi fannal, projekteket készíteni és még hosszú a lista. A rajongás egy nagyon erős érdeklődés. Elmondhatatlanul fontos, hogy az embernek legyen egy stabil szabadidős tevékenysége, kortól függetlenül. Több szakcikkben olvasható, hogy egy hobbi jelenléte könnyebbé teszi a hétköznapi stressz kezelését és csökkenti a depressziót.

Egy átlagos tinédzser rengeteg nehézséggel találkozik nap mint nap. Az iskola sok esetben nagy nyomást gyakorol a diákokra, elvárják a jó teljesítményt. Emellett fontos, hogy a tanulók jó kapcsolatot ápoljanak egymással, barátkozzanak, azonban ez sem olyan egyszerű, mint mondják. Mindeközben a tanárok – és akár a család is – folyamatosan emlékezteti őket a pályaválasztással járó felelősségre. Minden kornak megvan a maga nehézsége, de a gimnázium sokak életében kritikus időszak.

Mit szólnál ahhoz, ha létezne egy jelenség, ami fiatalok millióit segíti át ezeken a küzdelmes éveken?

A zene szinte varázslatos módon csökkenti a stresszt és a depressziót. Ha valaki kizárná a külvilágot, vagy elterelné a figyelmét a mindennapi bajokról, a zene menedéket nyújt. Sokkal egyszerűbb megtenni az iskolához tartó utat egy vidám dallam hallgatása közben. Nem csak az elterelés szempontjából hasznos a zene. Az érzelmek kifejezésében is hatalmas segítséget nyújthat, hiszen nem mindenkinek megy könnyen. Sokszor egy-egy dal mondja ki mások helyett, amit legbelül éreznek. A szomorúság, düh és félelem kifejezése ugyanolyan fontos, mint a boldogság kimutatása. Ha elfojtjuk ezeket, annak hosszú távon biztosan negatív kimenetele lesz.

Egy közös énekes vagy banda szeretete összehozza az embereket. Akinek nehezére esik az iskolában barátokat találni, a fanok között biztosan megtalálja a társait, akik megértik őt. Az internet sok káros dolgot hozott az életünkbe, de afelől nincs kétség, hogy még soha nem volt ilyen egyszerű másokat megismerni. Életre szóló barátságok alakulnak ki az ilyen közösségekben. A magány, a nem megértettség érzése hosszú időn keresztül, vezethet depresszióhoz. Az ember egy társas lény, és még az introvertált embereknek is szüksége van másokra. Ilyen fiatalon pedig sokkal egyszerűbb közös erővel venni az akadályokat, mások támogatásával nekivágni a kihívásokkal teli napoknak.

A jövővel kapcsolatos bizonytalanság és a véget nem érő tanulás nem csak mentálisan, hanem érzelmileg is megterhelő. Főleg a tanév közepe felé, a hideg téli hónapokban jellemző a szezonális depresszió. Rövidek a nappalok, hosszabbak az éjszakák. Nem ritka a tanulók életében, hogy a hajnali sötétségben érnek be az iskolába, majd ismét sötétedik amikor kilépnek a kapun és hazaindulnak, ahol még több házi feladat és tanulás vár rájuk. Motiváció és remény nélkül nehéz átvészelni ezt az időszakot.

Fontos, hogy az emberek életében mindig legyen egy dolog, amit várnak. Könnyű elveszni a mindennapok monoton körforgásában. Sok rajongó életében játszik nagy szerepet a koncertre járás. Egy olyan eseményről van szó, ahol a fanok élőben láthatják kedvencüket és hallhatják a kedvenc dalaikat, az előadó által megismert barátaikkal. Az egész folyamatban van valami varázslatos. Hihetetlenül izgalmas, olykor stresszes a jegyek vásárlása, de abban a pillanatban, hogy megvan a belépő, minden félelem elmúlik, és csak a boldogság marad helyette. A felkészülés is egy örömteli időszak, a közös projektet kitalálása, összeillő ruházat vásárlása és az utazás megszervezése. A koncert napja pedig a legjobb az egészben, életre szóló élmények születnek.

A koncertekben van valami nagyon emberi. A sok érzelem, amit a rajongók átélnek közben, legyen az kellemes vagy kellemetlen, hatalmas erővel bír és bárkit képes kiszakítani a valóságból. Érezni pedig a legemberibb dolog. Sok depresszióval küzdő számol be az üresség érzésről, ami eltelíti őket. Egy ilyen élmény fordulópont lehet a számukra. Az “őrült rajongók” valójában nem is olyan őrültek, csak lelkesek és nem szégyellik ezt. Hiszen nagyon szép amikor a zene, a közösség és az összetartás ereje által menekül meg valaki a depressziótól és talál rá ismét önmagára. A szenvedély többet segít az emberek mentális egészségén, mint gondolnánk.

Pápai Liza

Ha tetszett a cikkem, ajánlom figyelmedbe az alábbit is:

Talán ezek is érdekelhetnek …