Blog

Megfoghatatlan pénz – miért izgatja annyira az embereket a kriptovaluta?

0
Megfoghatatlan Penz 1

Évek óta napi szinten olvashatunk bármelyik hírportálon az árfolyam ingadozásáról, a gazdasági értékekről és úgy összességében magáról a pénzről. Egyre inkább fel-feltűnik azonban egy újabb, modernebb technológia, amit mostanra, bár sokan használnak, ám talán még többen vannak azok, akik értetlenül állnak az egész témához. Én magam sem vagyok igazán jártas a kriptovaluta világában, ezért legyen ennek a cikknek a célja közös megismerkedés a digitális pénz lényegével.

Kezdjük ott, hogy mi is az a kriptovaluta, és hogyan jutott be a köztudatba.

Maga a kriptovaluta egy központosítatlan digitális eszköz. Ez azt jelenti, hogy nincs központi hatóság – mint például az eurónál – aki felügyelné a tranzakciókat; ez a feladat a felhasználók között oszlik meg. Lényege, hogy nincsen egy harmadik fél – például a bank – a kripto és tulajdonosa között. Az egész egy blokklánc nevű technológián alapul, amely egymáshoz kapcsolódva rögzíti a tranzakciókat. Olyan, mintha egy könyvbe minden nap felírnád a kereseteidet és kiadásaidat. Az egyes oldalak egy blokknak felelnek meg, a könyv pedig maga a blokklánc. Ennek köszönhetően minden felhasználó biztonságosan nyomon tudja követni pénzmozgásait, és naprakész információkkal rendelkezhet a folyamatos frissítések következtében. Ugyanúgy felhasználható hagyományos áruk, szolgáltatások vásárlására, de leginkább egy nagyszerű – és emellett nagyon kockázatos – befektetési lehetőségként gondolnak rá az emberek.

Régóta próbálkoztak már online pénzek létrehozásával, ám sosem sikerült teljesen kifejleszteni egyik korábban kitalált eszközt sem. 2009-ben indult el a legelső kriptovaluta, a Bitcoin bányászata.

A Bitcoint, csakúgy, mint más kriptovalutákat, nem nyomtatják ki, kizárólag az interneten létezik. Nagy ellenőrzés alatt áll minden tranzakció, emiatt csalásra sincsen semmiféle lehetőség. A kettős költés megakadályozása az egyik, ami a Bitcoin bányászok fő dolga, vagyis, hogy a felhasználók ne költhessék el kétszer ugyanazt a tokent. A való életben ez bizonyos körülmények között azonban megtörténhet, hiszen számos hamis pénz van forgalomban, amelyet alig veszünk észre.

Az egyik legvonzóbb tulajdonsága a Bitcoinnak, hogy készlete korlátozva van. A hagyományos valutákat – euró, dollár, forint stb. – a bankok tetszőleges mennyiségben bocsáthatják ki, és értéküket saját érdekeiknek megfelelően manipulálhatják, ami persze a valuta tulajdonosának kevésbé kedvező. Ha a Bitcoin iránti kereslet növekszik, viszont a kínálat változatlan marad, akkor a korlátozott 21 milliós értéke egyre csak feljebb tör.

Ha tranzakciót szeretne valaki folytatni, a személyazonosság igazolása nem követelmény, teljesen ismeretlenül kereskedhetnek egymás között a felhasználók. Ennek biztonságát egy felsőbb protokoll ellenőrzi, ami meggyőződik arról, rendelkezik-e az illető megfelelő Bitcoin egyenleggel, illetve küldési jogosultsággal. Így nyomon tudják követni az összes korábbi tranzakcióját is egy adott felhasználónak.

Végül nézzünk néhány rizikófaktort, amelyek megnehezíthetik egy kezdő kripto-bányász dolgát.

Az első: egyszerű számítógép használata. A folyamatos frissítések, az újabb és újabb kibányászható Bitcoinok figyeléséhez elengedhetetlen egy erős szoftverű gép használata, e nélkül talán nem is érdemes nekiállni, hiszen csak bukna vele az ember. Továbbá a kevés, alap információk birtoklásával nagyon könnyen kudarcba fulladhat a digitális bányász karriered. Érdemes alaposan utánajárni minden egyes kicsi kis részletnek is, hogy talpon tudj maradni a többi felhasználó között. Legtöbben már befektetőként, esetleg kizárólag erre építő vállalkozóként vannak jelen a különböző oldalakon, ezért a megfelelő tapasztalat, pénzügyi készségek megléte szinte elengedhetetlen ebben a világban. Csupán csak szerencsével borzasztóan nehéz belőle profitot termelni és hosszú életű pályafutást kialakítani.

[1]

Dervalics Panna

Ne felejtsd el megnézni további cikkeinket sem: https://infozio.1367.hu/2023/04/12/cirkadian-ritmus-szervezetunk-belso-oraja/


[1] https://hu.coincash.eu/blog/mi-az-a-kriptovaluta-es-hogyan-mukodik-kripto-vasarlas-egyszeruen

https://hu.coincash.eu/blog/hogyan-kell-bitcoint-banyaszni-mutatjuk
https://hu.coincash.eu/blog/a-kriptovalutak-tortenelmenek-merfoldkovei

Talán ezek is érdekelhetnek …