Blog

A krampusz

0
1 Krampusz

December 6-a. Gyermekek világszerte izgatottan bújnak ki meleg ágyukból a kora reggeli órákban, hogy felkutassák csizmácskáikban a bohókás, piros ruhás aggastyán ajándékait. Megannyi szokás, megannyi gesztus, egy pohár langyos tej, omlós sütemény, kívánságok levélbe, óvodák falaik közt felcsendülő gyermekdalok – s mind egyetlen misztikus öregapónak címezve, a Mikulásnak.

Rengeteg történet, mese, legenda övezi jócselekedeteit, szinte nincs gyermek, aki ne tudna csillogó szemekkel bemutatót tartani a Mikulásról, de mi a helyzet a kevésbé bizalomgerjesztő külsejű segítőjével? Nézzük csak, ki is az a Krampusz!

A Krampusz (Krampus) név az ónémet “Krampen” és a bajor “Krampn” szavakból tevődik össze, előbbi karmot jelent, utóbbi valami élettelent, kiszáradt, elszáradt dolgot takar.
A Mikulás társaként, s annak ellentéteként kíséri útjára fehér szakállú, jóságos partnerét, s amíg Szent Miklós ajándékokat osztogat, s óva inti a csemetéket a rosszaságtól, a Krampusz botjával fenyegeti a komisz gyerekeket, zsákjába kívánja rakni, hogy a pokolba vihesse őket.

Kinézetét tekintve egy ördögszerű, pokolbeli lényről van szó, kecskeszerű szarvakkal, hegyes fülekkel, éles fogakkal, egy méterre is kiölthető nyelvvel, valamint patákkal és tehénszerű farokkal. Sötét szőrme kabátot visel, övén tehén kolomp lóg, kezében botot tart, hátán zsákot visz.

Eredetét vizsgálva a Krampusz története valószínűleg pogány szokásokból ered és még bőven a kereszténység előtti időkre nyúlik vissza. A korabeli emberek félelmetes krampusznak öltözve, hatalmas zajt csapva igyekezték elűzni a gonosz, ártó szellemeket – ezt a szokást azonban az inkvizíció idején betiltották, s azokat az embereket, akik továbbra is ördögszerű lényeknek öltöztek halálbüntetéssel súlytották.
Azokon a nehezen megközelíthető területeken, ahová az inkvizítorok nem jutottak be a hagyomány tovább élt, s férfiak sokasága öltött magára ördögjelmezt. A krampuszok szerepköre bővült, valódi verőlegényekké avanzsálódtak, akik elpáholták az engedetlen gyerekeket, asszonyokat, arrogáns munkáltatókat.
Ez a hagyomány lágyult el a későbbiekben olyannyira, hogy a Krampusz alakja mára csak egy ijesztő, virgácsokat osztogató figura, de aligha tart rettegésben egyetlen gyermeket is.

Szücs Réka

Olvass tovább[1]!


[1] https://infozio.1367.hu/2022/12/03/fogyatekos-emberek-vilagnapja-november-3/

Talán ezek is érdekelhetnek …