Blog

Erasmus kalandok Pannával – A brit kultúráról…

0
Erasmus Kalandok Pannával 1

Minden országnak megvannak a saját kulturális szokásai, azonban idegenként belecsöppenni ebbe nem könnyű. Akaratunk ellenére is először mindent szokatlannak fogunk tartani, hiszen mi otthon máshogyan csináljuk. Legyen szó öltözködésről, vallásról, oktatásról vagy szórakozásról, biztosan valamelyikben találunk olyan furcsaságot, amely nálunk bizony nem mindennapi. De milyen unalmas is lenne, ha nem csak mi emberek, de még az országaink is ugyanolyanok lennének, nem?

Általános iskolára visszatekintve minden „angolos” alátámaszthatja, hogy tankönyveinkből rengeteget tanultunk a nyelv mellett a szigetország kultúrájáról is. Bennem ezek különösen nagy nyomot hagytak, hiszen a kedvenc órám az ekkor még laza angol volt. Mindig is szerettem volna emiatt testközelből megtapasztalni az ottani szokásokat és belekóstolni a brit életstílusba. Talán az egyik legtöbb ismert kulturális jellemzővel bíró államról van szó, ám még több olyan habitusuk van, amit valóban csak testközelből, bizonyos élethelyzetekben lehet megtapasztalni.

Ha Magyarország sajátságaiból indulunk ki, a legtöbb embernek a tipikus ételek, a pálinka, a Balaton, a népviselet ugrik be először. Az Egyesült Királyságban külön-külön megvan a tagországoknak a maga hagyománya, de összességében is sok közös ismertetőjegyük sorolható fel.

Talán senkinek sem kell bemutatni a tipikus angol reggelit, amely főként bőségéről híres. Emellett persze a tejjel fogyasztandó fekete teát és a fish&chips-et se felejtsük el. Számos olyan étel van még, ami már kevésbé ismert, de tipikusan az angol konyhához köthető: a különböző töltelékekkel készített sós pite és a szintén sós, köretként tálalt Yorkshire pudding. Skót különlegesség a Haggis, ami darált báránybelsőségekből készül.

Az ételek után térjünk át a természeti jellegzetességekre, épületekre, amelyek tekintetében egyedülálló a világon. A tengerekkel való körülöleltség nem csak szigetországgá teszi az Egyesült Királyságot, de az időjárását is nagy mértékben befolyásolja. Rengeteget esik az eső, és ennek köszönhetően gyönyörű zöld tájak jellemzőek a vidéki területeken. Ezeken szinte mindenhol birkák, tehenek, marhák legelnek. A városokba érve tipikus téglás lakóházakkal találkozunk, az utcákon a baloldalt közlekedő emeletes buszokkal és jobbkormányos autókkal. Ezek mellett pedig a jellegzetes piros telefonfülkék még mindig minden városban megjelennek.

Az emberek magatartása nagyon sokféle, de több olyan jellemvonást is tapasztaltam már a brit nemzetiségűeken, amely nagyjából mindenkire ráruházható. Szeretnek humorizálni és későn kelni. Akinek általában nincsen reggel órája vagy nem megy dolgozni, az biztosan nem állít ébresztőt 10 óránál korábbra. Ez talán azzal is magyarázható, hogy később fekszenek le aludni az átlagnál, de azzal is, hogy csupán ráérősek. Kényelmességük abban is megmutatkozik, hogy legtöbben alig főznek, sokszor előre elkészített mikrós ételeket esznek.  A szóbeszédben többször előfordul náluk, hogy köszönésnél a „you alright” kifejezést használják, amire egy más nemzetiségű ember azonnal rávágná az igent, pedig őket egyáltalán nem érdekli, hogy jól vagy-e, csak így üdvözölnek.

Az angol kultúrát tehát többféle szempontból lehet jellemezni, ahogyan az emberek szokásait is. Nekünk ez furcsának tűnik sokszor, de biztos vagyok benne, ha ők jönnének Magyarországra, ugyanígy éreznének a mi sajátosságainkkal kapcsolatban.

Dervalics Panna

Érdekel más hasonló tartalmú cikkem is? Olvasd el ezt:

Talán ezek is érdekelhetnek …