Blog

Hogyan lett Szent Miklósból „Mikulás”?

0
1. Mikulas

Ugye te sem felejted el hétfő este kirakni a megtisztított csizmádat az ajtó elé? Miért is tennél másképp, ha reggelre tele lehet minden féle földi jóval?

Ennek eredete onnan származik, mikor 245-ben megszületett a kis Miklós a kis-ázsiai Patarában, majd egy kolostorban nőtt fel, végül hivatásaként pap lett. A legenda szerint Myra érsekének halálakor isteni sugallatra Myra városába indult, ott eközben a legidősebb püspök látomásban parancsot kapott Istentől, hogy azt válasszák meg érseknek, aki a következő hajnalon legelsőként megy a templomba imádkozni. Ez az ember Miklós volt, így került a myrai érseki székbe, ahol több mint fél évszázadon át vezette a város keresztényeit az akkor még igencsak pogány világban. Vagyonát a szegények és árvák megsegítésére fordította, így már életében is szentként tisztelték. Halálát követően tisztelete egyre nőtt. 1087-ben, miután a muszlimok feldúlták Myrát, földi maradványai itáliai kalmárok kezén Bari városába kerültek. Az ereklyék számára új templomot emeltek a városban, amely azóta is jelentős zarándokhely. 342. december 6-án hunyt el, így ezen a napon emlékezünk rá.

Egy elszegényedett patarai nemesember áruba akarta bocsátani lányai ártatlanságát, hogy pénzre tegyenek szert. Az ifjú Szent Miklós, értesülvén a készülő bűnről, három egymást követő éjjelen egy-egy erszény aranyat dobott be a nemes ablakán, hogy a lányok tisztességesen férjhez mehessenek. Erre a tettre emlékezve ajándékozzák meg december 6. előestéjén a gyerekeket a keresztény országokban. 

A századelőn készült képeslapokon, bonbonosdobozokon, ajándékkártyákon, és csokoládépapírokon rendkívül változatos színű és ruhájú Mikulásokat láthatunk, melyek igazából püspöpöket ábrázolnak. A különféle Mikulások kinézetének egységesülésének okai hol máshol, mint Amerikában keresendők. Téves gondolat, hogy napjainkban a Coca-Cola Company reklámfogásként használja fel a Télapót. Pont, hogy ők alkották ilyenné, mikor a cég 1931-ben megbízott egy reklámgrafikust, hogy csináljon egy téli kampányt az üdítőital-piac számára. Haddon Sundblom ekkor formálta meg a túlsúlyos, pirospozsgás, hófehér szakállú, rövid bundát és buggyos nadrágot viselő, tömött zsákot cipelő mókás öregember alakját. Innentől, a Mikulás alakja mindenki számára egyértelműen ilyenné vált Amerikától Finnországig.

Pardon, ő igazából Santa Claus. Nem vehetjük egy személy alá őt a Mikulással, ugyanis ő december 25-én érkezik, Amerikában legalábbis biztosan. További különbség köztük az, hogy a Santa Claus karácsony napján ajándékokat visz a gyermekeknek, amit nálunk a Jézuska hoz meg. Ő bizony nem a cipődbe, hanem a kandallóra akasztott harisnyába teszi az ajándékot, és attól sem riad vissza, ha le kell ereszkednie egy kéményen, hogy a reménnyel teli kis arcokat boldoggá varázsolja.

Pécsen idén a Márkus Színben találkozhatnak is a gyerekek a Mikulással, aki két hetet tölt el városunkban. Itt készíti, csomagolja az ajándékokat, itt mos fogat, itt alszik, és itt eteti a rénszarvasát a bábszínház előtt, meg az egereket a műhelyben. Vihetünk neki ajándékokat is, melyeket olyan gyermekeknek juttat el, akik még szívesen játszanának velük.[i]

Jani, Mari, Piroska

Tudjátok-e mi van ma?

Hoz az öreg minden jót,

Piros almát, sok diót.

Hát még mit, hát még mit,

Frissen vágott suhogót.

Kovács Viktória

Hálaadás vs. Karácsony?:


[i] https://infozio.1367.hu/2022/12/01/thanksgiving-vs-christmas/

képek: pixabay

Talán ezek is érdekelhetnek …