Blog

Új év, új én – Így szerezz motivációt!

0
Uj Ev Uj En Igy Szerezz Motivaciot 1

Nemrég még a karácsonyi sürgés-forgásról szóltak a mindennapok, most pedig máris itt van az új esztendő, új életérzéssel, tiszta lappal. Vagy mégsem?

Habár maga az új év rengeteg pozitív lehetőséget kínál fel, vannak olyanok is, akik egyáltalán nem várják és nem szeretnének változást, egy „újabb újjal” találkozni. A megszokottat mindig nehéz hátra hagyni, az új évvel egyesekben pedig felmerülhet, hogy most minden kezdődik elölről, ismét alkalmazkodni kell s hozzászokni az újrakezdéshez. Aki ebben a megrekedt helyzetben érzi magát, az most figyeljen, hiszen mutatunk néhány tippet, hogyan kezdje teljes motiváltságban az évet.

Hétköznapinak tűnhet az a tanács, hogy csak pozitívan gondolkodjunk és felejtsük el a negatív dolgokat, ám hatalmas változásokat tudunk elérni csupán azzal is, ha fejben felkészültek vagyunk a megpróbáltatásokra. Ne törjük azon magunkat, hogy vajon milyen problémák jöhetnek velünk szembe. Ha szilveszterkor kívánunk valamit, akkor legyünk teljes erőbedobással azon, hogy azt megvalósítsuk a következő évben. Már ezzel is adunk magunknak egy kisebb motiváltságot.

Az egyik legfontosabb, hogy ha megfogadunk valamit, az csakis olyan legyen, amit véghez tudunk vinni, vagyis ne tegyük túlságosan magasra azt a bizonyos lécet. A legtöbb ember beleesik abba a hibába, hogy igencsak nagy dolgokra esküszik, azonban ezt vagy el sem kezdi vagy félúton abbahagyja. Ezzel csalódást kelt magában. Ha kisebb kívánságainkat tudjuk teljesíteni, nagyobb örömben lesz részünk. A fokozatosság itt is elengedhetetlen. Ajánlott először fejben összegondolni mindent, megtervezni, majd lépcsőfokról lépcsőfokra haladni. Ha a végére értünk és teljesítettük megfogadott teendőinket, már sokkal lelkesebben tudunk hozzáállni a következőhöz.

Említettük korábban a tiszta lapot. Gondoljunk arra, hogy az új évvel új lehetőségek is elénk tárulnak, melyeket érdemes kihasználni a jobb életérzés érdekében. Biztosan van, aki 2022-t a legrosszabb évei közé sorolná. A rossz periódus azonban nem feltétlenül kell folytatódjon, hiszen tudunk ellene tenni. Mégpedig azzal, hogy teljesen új lapot nyitunk az életünkben, elhatározzuk, hogy mit és hogy szeretnénk csinálni, majd eszerint élni a mindennapokat. Egy-egy nehezebb napon kérjük családtagjaink, barátaink segítségét, ezzel is újabb lendületet tudunk venni magunkon. Ha pedig azt érezzük, hogy kezdenénk besokallni, tartsunk több szünetet, mozduljunk ki otthonról és ürítsük ki a fejünkből a hétköznapok gondolatmeneteit. Az is egyfajta monoton élethelyzetbe tud szorítani minket, ha kizárólag csak fogadalmunk teljesítésén dolgozunk. Ne hagyjuk el önmagunkat emiatt és figyeljünk arra, hogy közvetlen környezetünket se hanyagoljuk el, szánjunk megfelelő időt a számunkra fontos emberekre.

Az utolsó, de egyik leghasznosabb tanács, hogy mindig legyünk tudatosak. Rengeteg könnyítést ad a mindennapokban, ha előre megfontolunk mindent és felkészülünk a lehetséges szituációkra. Természetesen itt sem kell túlzásokba esni. Elegendő, ha utánanézünk egyes dolgoknak mielőtt valahova elindulunk, előre megvásároljuk a szükséges eszközöket, mielőtt valaminek nekiállunk. Így megkíméljük magunkat a felesleges stressztől és tovább lehetünk motiváltak, ha azt tapasztaljuk, hogy minden az elképzeltek alapján, gördülékenyen megy.

Dervalics Panna

Talán ezek is érdekelhetnek …