Blog

MIKROZÖLDSÉGEK – vagy, kicsi a bors, de erős

0
1 Mikrozold

Örömmel írhatom, hogy egyre több ember törekszik az egészséges életmódra, így a zöldségek és gyümölcsök, friss, zacskózott, konzerves és előre feldolgozott formája is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A növekvő populáció miatt, viszont egyre központibb kérdéssé válik a megfelelő tápérték mellett az is, hogy mekkora az adott étel környezetre mért káros hatása. A mikrozöldségek, angolul ,,microgreens” néven emlegetett, gyakran a tányérokon díszítő elemként szereplő zöldségek mindkét szempontból kiválónak bizonyulnak.

Fontosnak tartom a legelején tisztázni a mikrozöldségek fogalmát. Hogyan lesz a magból növény? Az első levelek megjelenéséig csakis kizárólag a magban tárolt energiát tudja a növény használni a fejlődéséhez. Először csíra állapotba kerül, majd 7-14 nap elteltével amikor a sziklevelek kifejlődése után az első valódi levelek is megjelennek, akkor fogyaszthatjuk a növényt mikrozöldségként. Egyszerűbben fogalmazva a mikrozöldség állapot, a csíra és a kifejlett növény közötti állapot.

A mikrozöldségeket kutatások során összehasonlították ugyanazon növény kifejlett egyedeivel. Küllemre tagadhatatlan a különbség, de ásványielem-, és nitráttartalmuk is óriási különbséget mutat, a mérleg pedig a mikrozöldségek irányába billen. Az eredmények szerint az ásványi elemek csoportjába tartozó kalcium, magnézium, vas, cink, mangán és szelén nagyobb mennyiségben fordul elő a mikrozöldségekben, a nitráttartalmuk pedig alacsonyabb, ami szintén a pozitívumok listáját bővíti.

Mikrozöldésgek fogyasztása hosszú távon sem lesz unalmas, hiszen csak úgy, mint zöldségekből, ezekből is rengeteg féle van. Ételünket nem csak küllemre, de ízvilágban is feldobja, a tápértéket, pedig a leírtak után, már nem kell magyaráznom. Természetesen fajtától függően változik az ízük, és a Ca2+, Na+, Mg2+, K+-ion és C-vitamin-tartalmuk is különbségeket mutat. Népszerű fajták a retek, mustár, cékla, valamint a bazsalikom is. A legfontosabb paramétereket összevetve a mustár bizonyul a legjobbnak. Ezt nagy örömmel olvastam, hiszen az én személyes kedvencem a nagyon jellegzetes, kissé pikáns íze miatt pont a „mikro-mustár”.

Az, hogy milyen körülmények között zajlik az előállításuk ezen növényeknek, az nagyban befolyásolja a termék minőségét. A mikrozöldségek termesztése pofon egyszerű, viszont ahhoz, hogy minél magasabb minőséget érjünk el, érdemes optimalizálni a fényintenzitást, növénysűrűséget, hőmérsékletet, valamint a páratartalmat is, viszont úgy gondolom, a talán „kevésbé jó”-nak mondható, nem laboratóriumi, hanem otthoni körülmények között termesztett zöldségek is kiválóan segítik egészségünk fenntartását mindennapjainkban. Nálam például a konyhapultot díszítik ezek a növények. Ameddig nőnek szépek, behozzák a lakásba a természetet, néhány nap elteltével, pedig a testem működését segítik. Igazi win-win helyzet!

Az őszi, téli időszakban fokozottan kell ügyelni a megfelelő vitamin és ásványi anyag bevitelre. Nem elég, hogy szervezetünknek a hideggel, vírusokkal, baktériumokkal kell küzdeni, de a szezonális zöldség és gyümölcs is kevesebb, így ez az időszak tökéletes lehet arra, hogy belevágjunk a „mikrozöldség-projektünkbe”. A folyamat rettentően egyszerű. Legközelebb, ha ebédet rendelsz, vagy take away módon szerzed be a vacsorád, akkor a dobozt ne dobd ki, hanem hasznosítsd újra és termessz benne mikrozöldeket. Természetesen bármilyen műanyag doboz tökéletesen fog működni, aminek van egy 3-4 cm-es pereme. Két lyukat érdemes tenni az aljára, majd mehet bele a jó minőségű virágföld, a választott magod (ne túl sok, ne túl kevés, és körülbelül egyenlő távolságra egymástól). Az első 4-5 napban takard le (kartonpapír tökéletes), ebben az időszakban napi 2x spricceld le őket vízzel. A következő időszak akkor kezdődik, mikor a tálca peremét elérték a növények. Ezután már világos helyet igényelnek és csupán napi 1x-i öntözést. A 8-9. nap környékén már fogyaszthatók! Az aratás rendkívül egyszerű, szimplán ollóval le kell vágni. Nagyon gazdaságosak ezek a növények, mivel az első vágás után, legtöbb esetben még egyszer elkezdenek majd nőni.

Mindegy, hogy az egészség, vagy a kertészkedés iránti vágy motivál, de vágj bele a mikrozöldek termesztésébe. Az idő miatt nem kell aggódni, csupán pár percet vesz igénybe naponta!

Szerb Katalin

A körömvirágról olvastál már? [i]


[i] https://infozio.1367.hu/2022/09/20/sokoldalu-csodanoveny-mi-mindenre-jo-a-koromvirag/

Talán ezek is érdekelhetnek …