Blog

Szemölcs kisokos

0
Szemolcs Kisokos 1 Scaled

Tapasztalatainktól függően sok kép megjelenhet a fejünkben, ha meghalljuk azt a szót, hogy szemölcs. Azok, akik szenvedtek már tőle, esetleg ismerősükön látták, biztos, hogy arra a valódi, sokaknak kellemetlen kis pöttyre/pöttyökre fognak gondolni. Azok azonban, akik még sohasem láttak hasonlót, sokszor akaratlanul is egy nagy, bibircsókos banyára gondolnak ilyenkor és fogalmuk sincs, hogy mit is takar pontosan ez a 6 betűs szó.

A szemölcsök általában vírus által okozott, kisebb-nagyobb megkeményedett bőrkinövések az ember testén. Körülbelül 50 olyan vírustípust tudunk elkülöníteni, amely biztosan okozhat szemölcsöt – ezek közül nagyon sok a HPV-vírusok közé tartozik. Az, hogy a kialakult megkeményedés hogyan fog kinézni függ a vírus típusától, a kialakulásának helyétől és a bőr állapotától is. Mivel vírusos megbetegedés, ezért egyes esetekben könnyen átadható a környezetünkben lévő, velünk azonos dolgokat használó embereknek is – ezért is van az, hogy manapság elterjedtebb a szemölcs megjelenése, hiszen az emberek előszeretettel járnak fürdőkbe és edzőtermekbe (egyébként szerencsére, ebben az esetben sajnos), ahol ugyanazon eszközöket használják, mint előttük sokan mások. Fokozottan veszélyeztetettek azok az egyének, akiknek az immunrendszere alapjáraton is gyenge – így például a kemoterápiás kezelésben résztvevők, vagy a kisgyermekek. Gyerekek esetében azzal is számolnunk kell, hogy sokszor elvakarják/lekaparják a szemölcsöt a helyéről, így elősegítve a fertőzés továbbterjedését.

Típusait tekintve is több csoportot elkülöníthetünk. Beszélhetünk először is a közönséges szemölcsről (verruca vulgaris), amely általában borsónyi, gömb alakú és karfiolszerű felszínnel rendelkezik. Színét tekintve több variáció is lehetséges – lehet fehér, barna, de akár szürke is. Legtöbbször az ujjakon, a kézfejen, a könyökön, a térden és az arcon jelentkezik.

            Az uszodaszemölcs (mollusca contagiosa), amely (nevéből is adódóan) általában az uszodákban terjed. Legtöbbször félgömb alakú, fényes felületű kinövésekről beszélhetünk, amelyek leginkább a hason, a háton, a karon és a lábon jelentkeznek. Segíthet még a megkülönböztetésben az uszodaszemölcsök legfőbb jellemzője: mindig csoportokban jelentkezik.

A talpi szemölcs (verruca plantaris) kifejezetten fájdalmas, nehezen kezelhető fajtája a szemölcsöknek, amely belülről nő kifelé, így a látható problémánál általában jóval nagyobb szemölcsről van szó, amely, ha nem távolítják el maradéktalanul, újra és újra kiújul.

A laposszemölcs (verruca plana) kifejezetten a fiatalabbakat célozza – főleg pubertáskorban jellemző. Lapos, bőrszínű szemölcsökről beszélünk (mert sajnos ezek is csoportosan járnak), amelyek alig emelkednek ki a bőr felszínéről.

A lógó szemölcsök (verruca filiformis) szintén elég gyakoriak, általában fehéres vagy bőrszínű kinövések, amelyek hosszúkás, szálas, sokszor ecsetfejszerű formában jelentkeznek. Főleg az arc és a nyak környékén jellemző az előfordulásuk, így (az érzékeny területek miatt) eltávolításukat csak orvos végezheti.

A nemi szemölcsök (verruca genitalis) általában szexuális úton terjednek és sokszor nagyon veszélyesek lehetnek. Ezekkel a szemölcsökkel nem érdemes várni, azonnal orvoshoz kell fordulni a pár mindkét tagjának – akkor is, ha csak az egyikőjükön jelentkezett a fertőzés.

Végül, de nem utolsó sorban a szeborreás szemölcsöt szeretném megemlíteni. Ezek lencse vagy bab alakú bőrelváltozások, amelyek a kor előrehaladtával jelennek meg sötét színűek és hozzá nem értő szemmel összekeverhetők a rákos bőrelváltozásokkal – így mindenképp érdemes őket bőrgyógyásznak is megmutatni.

Kezelésükre ma már több opció is létezik – sokszor fagyasztásos eljárást alkalmaznak (-196°C-os folyékony nitrogén segítségével érik el, hogy elhaljanak a sejtek), esetleg elektrokoagulációt, vagy sebészeti beavatkozást, de már több krém és spray is elérhető az otthoni kezelés céljából – ám ezek előtt mindenképp érdemes felkeresni egy szakorvost és kikérni a véleményét.

Varga Roxána

Képek forrása: Pixabay, Unsplash

[i]


[i] Ha érdekel, hogy hogyan figyelhetsz oda bőröd egészségére, katt a linkre:
https://infozio.1367.hu/2022/06/15/napallergia-erzekenyseg-vagy-leeges-vedd-a-borod/Talán ezek is érdekelhetnek …