Blog

Sportolj nyáron is!

0
1 Sportolj Nyáron Is

Nyár. Nyaralás. Evés. Fagyi. Pihenés a hideg szobában. Sport? A nagy nyári hőségben sokan megfeledkezünk a testmozgásról. Ilyenkor nehezebben mozdulunk meg, mindenki szívesebben ül a hideg szobában vagy hűsöl egy medencében. Testünk karbantartásához nem kell a legfárasztóbb, legizzasztóbb edzésekre gondolni, amiknek a végére kiköpöd a tüdődet. A jó időnek köszönhetően rengeteg lehetőség van a sportolásra, amik testileg és lelkileg is feltöltenek. Íme, néhány sport, amik nem csak szórakoztatóak, hanem jól át is mozgatnak.

Kajak, kenu
Ha szeretsz víz közelben lenni és kikapcsolódni a természetben, akkor mindenképp ajánlom a kajakozást vagy a kenuzást. A csodálatos vízi élővilág közelsége garantáltan fel fog tölteni. A szellemi feltöltődés mellett észre se vesszük, a megdolgoztatott izmaink fáradtságát. Egyedül és társaságban is nagyon jó kikapcsolódást nyújt. Egy vagy akár több napra is el lehet indulni. Egy jó és motivált baráti társasággal, akár 10-15 km-t is meg lehet tenni egy nap alatt. Ha egy jó kalandra vágysz, akkor evezésre fel!

SUP
Itthon néhány éve robbant be a SUP, azaz Stand Up Paddle Surf, de ma már szinte minden parton találunk bérelhető evezőket és deszkákat, valamint vízen evező embereket. Az őrület Hawaiiról indult el, ahol eredetileg a szörfözők megfigyelésére használták oktatáskor. Lehetséges, hogy az első pár alkalommal nem leszel sokáig a deszkán, de ne add fel, egy idő után már le se akarsz majd szállni. Amellett, hogy nagyon jól átmozgatja a testet, remek egyensúly fejlesztő sport is. Ha úgy érzed, már jól megy és otthon érzed magad a jógában, próbáld ki a SUP-jógát is, ami teljesen új élményt fog nyújtani, a szárazföldi jógához képest.

Vízibicikli
Vízibicikli? Hát persze. Az ember nem is gondolná, hogy így is megdolgoztatja a testét, leginkább a combokat, a feneket és a vádlit. Szóval, ha éppen lábra szeretnél edzeni, akkor nem kell a fárasztó guggolásokra gondolni. Ha nem vagy rest, akár 250 kalóriát is elégethetsz egy óra vízibiciklizés alatt. Az első vízibicikliket Magyarországon, 1956 tavaszán készítették a Balatonnál, amik nem igazán hasonlítottak a mai utódjaikra. Hidroplánok működési elvét átvéve, hengerekre egyszemélyes vagy tandembicikli- vázakat szereltek fel és úgy haladtak a vízen akár 10 km/h-val. A kiadós tekerések közben, mindenképp mártózz meg a vízben és akár ússz is egyet.

Strandröplabda
Ha a strandon meguntad a pancsolást, akkor irány a homokos part, és már csak egy labda kell és egy lelkes csapat egy klassz röpi meccshez. A legtöbb parton már találunk hálót, így még izgalmasabb lesz a játék. A strandröplabda egyébként 1996 óta olimpiai sportág és azóta több mint 150 országban elismert. A sport Kaliforniából származik, az 1930-as évekből. A sok nevetésen és ujjongáson kívül jól átmozgatott testre is számíthatsz a nap végére.

Görkorcsolya
Na kinél porosodik már évek óta a görkori valamelyik sarokban otthon? Ha a válasz nálam, akkor ajánlom figyelmedbe, hogy a görkorcsolyázás igazi „jolly joker” a szórakoztató sportok között. Remek zsírégető hatása van, fejleszti az egyensúlyérzéket, és közben mégis kíméljük az ízületeinket. Suhanás közben, olyan mintha repülnénk, ezért az embernek igazi felszabadultság érzése lesz. Mire hazaérünk, kellemesen fáradtan, lelkiismeretfurdalás nélkül elnyalhatunk egy finom fagyit.

Sportolás közben fontos odafigyelni a megfelelő folyadékpótlásra, a naptejhasználatra, a tűző napon való tartózkodás elkerülésére és a megfelelő ruházat viselésére. Ezeken a sportokon kívül sok-sok lehetőség van még a mozgásra. Ne feledd, bármit is mozogsz, a tested hálás lesz érte és neked is fokozni fogja a hangulatod. Használd ki a jó időt és sportolj!

Kaitz Réka

Amennyiben érdekesnek találtad a cikkem, ajánlom a figyelmedbe ezt is:

Talán ezek is érdekelhetnek …