Blog

Kapcsolat az étellel

0
1. Kapcsolat Az Etellel Scaled

Aki ismer, az tudja: egyszerűen imádok enni. Na persze ezt nem úgy kell elképzelni, hogy egész álló nap csak eszek, hanem úgy, hogy figyelembe veszem szervezetem szükségleteit, és mindig olyan ételeket viszek be a szervezetembe, amiket szeretek, és amik jól esnek, mindemellett ügyelve az egészséges étkezés alapjaira is.

Napjainkban már „mindenki” táplálkozási szakértőnek hiszi magát, az emberiség nagy része mégis egészségtelen kapcsolatban áll a táplálkozással. Ezt nem is mutatja jobban más, mint a legutóbbi, 2019-ben végzett nemzetközi felmérés, melynek adatai alapján a felnőtt magyar lakosság 30%-a elhízott. A gyermekek körében pedig már 3 éves kor felett az életkorral párhuzamosan nő a túlsúlyosak, elhízottak aránya. Ezek az adatok elkeserítőek, hiszen globális szinten is elsők közt vagyunk elhízás téren.

Be kell vallanom, nem dietetikusnak készülök, így én sem vagyok táplálkozási szakértő, azonban egészségfejlesztő tanulmányaim során rengeteg fontos dolgot tanultam meg az étkezéssel kapcsolatban is. Többek között azt, hogy a helytelen táplálkozás drasztikusan növelheti számos súlyos megbetegedés – példának okáért a szívbetegség, illetve a rák – kialakulásának kockázatát. Éppen ezért tartom kiemelten fontosnak felhívni olvasóink figyelmét az egészséges étkezés fontosságára.

Nos, az első és legfontosabb az étkezéssel kapcsolatban, hogy csak akkor egyél, ha ténylegesen éhes vagy. Az étel alapjában véve jelenthet örömforrást, azonban fontos, hogy el tudjunk vonatkoztatni tőle, és ne az legyen boldogságunk központi része. A legjobb megoldás talán, ha az ételre úgy gondolunk, mint üzemanyagra vagy energiára, amire szükségünk van testünk minden egyes tevékenységének elvégzéséhez. Na most ennek a szervezetünkbe bevitt „energiának” megközelítőleg meg kellene egyeznie a tevékenységeink során felhasznált energiával. Ez kifejezetten nagy szerepet játszik a súlykontrollban. Ha több energiát viszünk be, mint amennyit fel is használunk, hízni fogunk, ha pedig kevesebb energiát viszünk be, mint amennyit felhasználunk, fogyni fogunk. Utóbbi eset a kalóriadeficit, mely sokak számára ismerősen csenghet.

Na igen, de most jön az a része, hogy nem mindegy, mit eszünk. A szervezetünknek szüksége van a különböző makro- és mikrotápanyagok bevitelére a megfelelő mennyiségben. Az azonban, hogy ezekből kinek mennyire van szüksége, már egy összetettebb kérdéskör, hiszen ez függhet genetikától, életkortól, életmódtól, sportolási aktivitástól és még megannyi dologtól, így amennyiben szeretnéd megtudni, a te szervezetednek mekkora mennyiségben van szüksége az adott tápanyagokra, mindenképpen keress fel egy szakembert.

Addig is étkezz változatosan, ne vonj meg magadtól semmit amit megkívánsz, azonban ügyelj a mértékletességre, és persze mozogj sokat!

Rádi Eszter Orsolya

[i]


[i] Olvass bele további étkezéssel kapcsolatos cikkeinkbe is: https://infozio.wordpress.com/2022/03/31/igy-etkezz-fenntarthatobban-tavasszal/

Talán ezek is érdekelhetnek …