Blog

Napszúrás – A nyaralás mumusa

0
1 Napszúrás

Végre nyár van, meleg, és rengeteg lehetőség van a kikapcsolódásra a jó idő miatt. Viszont az óvatlan napon tartózkodás könnyen a nyaralás ellenségévé válhat, mégpedig napszúrás formájában.

A napszúrás alapvetően egy neurológiai eredetű tünetegyüttes, hiszen elsősorban az agyhártyát érinti. Az agyhártya egyfajta védőburokként funkcionál, ami védi az agy ellátásáért felelős ereket.  Kétféle hártya van, a lágy és a kemény agyhártya. Az előbbi közvetlenül érintkezik az aggyal, a másik a koponyacsonttal, és köztük található az agyvíz. Napszúrás során a lágy agyhártya begyullad, anélkül, hogy bármilyen baktérium, vírus vagy gomba lépne fel. Tehát ez egy infekció nélküli gyulladás.

 A napszúrás oka a hosszú időn át a tűző napon való tartózkodás, amihez a nagy meleg, a kánikula is hozzájárul. Ilyenkor a test (főleg a fej) hosszan tartó, magas hőhatásnak köszönhetően tartósan felmelegszik, ezzel zavart okozva a hőháztartásban. A napszúrás kialakulását növeli, ha valaki sportol, vagy esetleg elalszik a napon.

A napszúrásnak súlyosságától függően változó tünetei lehetnek. Elsődleges tünetek lesznek a kivörösödött, hűvös érzetű arcbőr és a forró fej. Enyhe napszúrás esetén fejfájás, hányinger, szédülés, fényérzékenység és kótyagosság jellemző. Aki hajlamos migrénre vagy migrénje van, intenzívebben fogja a fájdalmat és szédülést érezni, így hányás is előfordulhat. Súlyosabb napszúrás esetén nagyon erős fejfájás, tarkó merevség, ájulás és tudatzavar is előfordulhat, valamint a test 39 fok fölé emelkedik. Ezek a tünetek esetén, mindenképp szakértelmi ellátásra van szükség, mentőt kell hívni.

A legelső teendő napszúrás esetén, hogy mihamarabb hűvös, árnyékos helyre kerüljön az érintett. Le kell fektetni, majd a lábai felpolcolásával enyhíthetjük a hányingert és stabilizáljuk a vérnyomását. A megemelkedett testhőmérsékletet borogatással tudjuk csökkenteni (akárcsak magas láz esetében). A hideg borogatások csuklóra, homlokra és mellkasra kerülve a leghatásosabbak. Ezen kívül legyezéssel lehet segíteni a hűtést, valamint ajánlott az érintettnek hideg vizet fogyasztania. Mivel lázhoz hasonló tünetek vannak, ezért gyakori hiba, hogy lázcsillapítóval próbálják enyhíteni a panaszokat.

Enyhébb napszúrás esetén viszonylag gyorsan elmúlnak a tünetek. Fejfájás ellen ajánlott fájdalomcsillapítót szedni, ami enyhíti a panaszokat és gyorsítja a gyógyulást. Ezen kívül érdemes a melegben való tartózkodást kerülni és hűvös, sötét szobában pihenni. Fontos a folyadék- és amellett a só pótlása is, valamint szükség esetén érdemes a borogatást folytatni a panaszok teljes megszűnéséig.

Ha a napszúrást követő kezelés elmarad, könnyen kialakulhat egy jóval súlyosabb állapot, a hőguta, ami már kórházi kezelést igényel. Ilyenkor a gyulladásban lévő agyhártya annyira megduzzadhat, hogy az agyat érő nyomás miatt kóma alakulhat ki. Súlyosbító tényező lehet a kiszáradás is. A maradandó károk elkerülése érdekében mindenképp orvosi segítség és terápiás kezelés szükséges.

Na de mit tehetünk a napszúrás kialakulásának elkerülése érdekében? A legfontosabb, hogy a lehető legkevesebbet tartózkodjunk a napon a kritikus időszakban, amikor legerősebb a napsugárzás. Ez az időintervallum 11 és 15 óra között van. Fontos a nagy mennyiségű folyadékfogyasztás, hiszen a nagy melegben sok vizet és sót veszít a test. Mindig legyen valami a fejen, ami valamennyire véd a naptól, lehet az kendő, kalap vagy sapka. Célszerű nem fekete vagy sötét színű fejfedőt hordani, hiszen azok könnyebben felmelegszenek.

Habár jó érzés kifeküdni a napra, és süttetni magunkat, óvatosnak kell lenni. A sapkák és fejkendők nagyon hasznosak, de azok is csak minimálisan védenek. A legjobb megoldás a napszúrás megelőzésére, ha lehetőség szerint a hűvösebb, árnyékosabb helyen tartózkodunk. Így a bőrünket is védhetjük a károsodástól, és jobban tudjuk élvezni a strandolást.

Kaitz Réka

Képek forrása: Pixabay

Amennyiben érdekesnek találtad a cikkem, ajánlom a figyelmedbe ezt is:

Talán ezek is érdekelhetnek …