Blog

A boldogság világnapja

0
1 Foszerepben A Boldogsag

A mai nap az örömé, hiszen 2012 óta minden március 20-a a boldogság nemzetközi napja. Az ötlet egy kis himalájai buddhista királyságból, Bhutánból származik. Ez az ázsiai ország vezette be a világon elsőként a bruttó nemzeti boldogság fogalmát, mellyel a lakosok jólétét mérik.

Jobban belegondolva pedig jön is a kérdés: Mi a boldogság? Na igen, kinek mi. Ne higgyük, hogy a több pénz, a több szabadidő jobban boldogít, pedig általában ezeket tartják az emberek boldogságuk legfőbb akadályának. A híres boldogságkutató, Edward Diener arra jutott, hogy a legboldogabb emberek erős baráti és családi kötelékben élnek, és sok időt töltenek szeretteikkel. Kutatások szerint a magyar lakosság boldogságszintje 67% körül van. Persze ha kimegyünk az utcára és alaposan körbenézünk, nem csoda, ha kétségeink támadnak ezt a számot illetően, hiszen olyan kevés az elégedetten mosolygó ember.

Beszéljünk kicsit a boldogság tudományos alapjairól, hiszen ehhez az örömteli érzethez négy hormonnak is köze van. Ez pedig nem más, mint a dopamin, a szerotonin, az oxitocin és az endorfinok. Amikor ezek felszabadulnak a vérben, hirtelen boldognak érezzük magunkat. A hatás általában csak átmeneti, de vannak olyan tevékenységek, amelyekkel ösztönözhetjük  szervezetünket, hogy minél több boldogsághormont termeljen.

A dopamin elégedettségérzetet és boldogságot vált ki, fontos szerepe van az agy jutalmazásért felelős mechanizmusában. Növeli a motivációt és a hatékonyságot, segítségével a tanulás is könnyebben megy. A sportolás és a meditáció is növeli a dopaminszintet. De az orgazmus vagy egy kellemes muzsika meghallgatása is elég lehet hozzá. Figyeljünk oda, mert sok stressz, illetve alváshiány hatására, a szervezet hormonháztartása felborulhat, és ez különösen a dopaminszintet érinti. Ennek hatására a közérzet és testi egészség is megromolhat.

Az örömhormonnak nevezett szerotonin csökkenti a depressziót, javítja a kedélyállapotot, az egészséges alvást, az étvágyat, az emésztést, a tanulási képességeket és az emlékezőképességet is javítja. A napfény segíti a termelődését. A sportolás, mozgás a szerotoninszintet is növeli. A zene a hangulatot is javítja, elűzi a rosszkedvet, ez is a szerotonintermelődést indítja be. Figyeljünk a stresszmentes életmódra, mert az állandó nyomás csökkentheti a szerotonin szintjét a szervezetben.

Az oxitocin, vagyis a szeretethormon teszi, hogy kötődés alakuljon ki mások iránt. Elősegíti az empátia, a törődés, a szülők és gyerekeik, illetve a szerelmespárok közötti szeretet megjelenését, emellett a gyerekszülésnél, szoptatásnál is fontos szerepe van.

Az endorfinok a szervezet természetes fájdalomcsillapítóiként működnek, és segítenek leküzdeni a veszélyhelyzeteket, a testi fájdalmat. Az endorfinszint olyan euforikus tevékenységek közben is megemelkedik, mint a sportolás, az evés vagy a szexuális élmény. A napfény is segíti a termelődését, így a természetben töltött idővel lépést tettünk a boldogabb élethez. A nevetés, a meditáció vagy ha mi magunk játszunk valamilyen hangszeren, az éneklés, a tánc, az előadás is serkenti az endorfinok termelődését.

És az étkezésünkre sem árt odafigyelni. A finom ételek okozta örömérzet beindítja a dopamin és az endorfin termelődését. A csípős ételek endorfint szabadítanak fel, a tirozin nevű aminosav, a joghurt, a tejtermékek, a tojás, a bab, a mandula és a sovány húsok a dopaminszintet emelik. A triptofánban gazdag ételek, mint a tej, az olajos magvak, a földimogyoró, a túró a szerotoninszintet növelik. A probiotikumokat tartalmazó ételek, mint a savanyú káposzta, a natúr joghurt, hasonlóan a zöld teához a dopamin és a szerotonin felszabadulását egyszerre segítik.

Ha biztosra szeretnénk menni, jobb ha tudjuk, hogy egy alapos kényeztető masszázs mind a négyféle boldogsághormon termelődését fokozhatja, akár masszőr végzi, de jobb, ha a szerető párunkkal történik. Azt se feledjük, hogy a művészeti tevékenységek, a rajzolás még az egyszerű színezgetés is, jelentősen növeli az agy jutalomközpontjának aktivitását, ezért értékes eszköze lehet a mentális egészség megőrzésének.

Merjünk magunknak és másoknak is örömöt szerezni, hiszen mindenki megérdemli! Tegyük szebbé a világot, boldogságra fel!

Rádi Eszter Orsolya

Talán ezek is érdekelhetnek …