Blog

Egészségesnek lenni [i]

0
1 Egeszsegesnek Lenni Scaled

Napjainkban már nem telhet el úgy nap, hogy ne jönne velünk szembe az egészség témaköre. Legyen szó reklámról, social média bejegyzésekről, tudományos publikációkról, vagy akár podcastekről. A megjelenési forma igencsak változatos,  azonban a rengeteg releváns információ ellenére is a magyar lakosság egészségi és jóléti állapota közel sem megfelelő. Természetesen az is sokat nyom a latba, hogy egy világjárvány kellős közepén vagyunk, az egészség azonban összetettebb annál, minthogy a betegség antonimájaként kezeljük.

Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1948-as megfogalmazása, miszerint „az egészség a teljes fizikai, mentális és szociális jólét állapota, és nem csupán a betegség hiánya”. Így hát mikor egészségünkről értekezünk, érdemes átgondolni azt is, milyen determinánsokkal rendelkezik a fogalom. Egészségi állapotunkat ugyanis alapvetően genetikai állományunk, illetve életmódunk határozza meg, azonban nagyban befolyásolják külső tényezők is, mint például a társadalmi vagy a fizikai környezetünk, az egészségpolitika, illetve az egészségügyi ellátórendszer struktúrája és minősége is.

Ezzel nem azt mondom, hogy a bolygóegyüttállások is befolyással vannak egészségünkre, azonban rengeteg tényező van hatással egészségünk egyes dimenzióira. Mivel tudjuk akkor kiküszöbölni az egészségtelenséget, a korai elhalálozást vagy a betegségek kialakulását? Mivel minden egyén más és más biológiai, lelki, mentális, emocionális, illetve szociális tényezőkkel rendelkezik, ez egy rendkívül nehéz kérdés. Lássuk azonban mit tehetünk általánosságban véve egészségünk fenntartásáért!

Először is fontos a kiegyensúlyozott, változatos étrend a lehető legtöbb természetes forrásból származó alapanyag felhasználásával. Nélkülözhetetlen még, hogy szervezetünk vitamin, illetve ásványianyag-szükségletét rendszeresen kielégítsük, illetve az időnként ismétlődő orvosi szűrővizsgálatok is kiemelt fontosságúak. Végül, de nem utolsó sorban pedig a testmozgás. A WHO ajánlása szerint minimum heti 150 perc közepes intenzitású, vagy heti 75 perc erősebb intenzitású aktivitás, illetve ezek egyenértékű kombinációja szükséges az egészség fenntartásához. Innentől a többi már csak fejben dől el. Hiszen a mentális egészségünk éppoly fontos, mint a fizikai aspektusa. Ide pedig beletartozik többek között a megfelelő értékrend kialakítása, a hatékony stresszkezelés, a megfelelő környezet, illetve önkép kialakítása, a pozitív életszemlélet is.

Amennyiben ezekre a tényezőkre megfelelő figyelmet fordítasz, nemcsak egészségi állapotod mutat majd javuló tendenciát, hanem közérzeted is sokkal jobb lehet. És persze hordj maszkot, moss gyakran kezet, és figyelj a higiéniára, hiszen járványidőszakban ezek még szükségesebbek, mint általában.

Jó egészséget!

Rádi Eszter Orsolya


[i] Az egészséges táplálkozásról bővebben is tudsz olvasni magazinunk következő cikkében : https://infozio.wordpress.com/2021/10/11/az-egeszseges-taplalkozas-alappillerei-es-tevhitei/

Talán ezek is érdekelhetnek …