Blog

Hamisított kozmetikumok – Sminkkáosz

0
1. Hamisitott Kozmetikumok

Az emberek az írott történelem kezdete óta használnak sminkeket, hogy szebbnek tűnjenek vagy elfedjék bőrhibáikat. Napjainkban a kereslet a kozmetikumok után egyre növekvő tendenciát mutat. Egyesek pedig úgy élnek vissza ezzel az igénnyel, hogy ismert kozmetikai termékeket hamisítanak. A legújabb és legnépszerűbb termékeket mindenki a lehető legolcsóbb áron szeretné megvenni, így ma már szinte bármelyikről elérhető hamisítvány. Ennek igazságait és titkait tárja fel a Netflix-en futó dokumentumfilm, a Termékkorrupció első epizódja.

A szépségipar fokozódó térhódítása ma egy 445 milliárd dolláros iparág, ami öt éven belül 800 milliárd dollárra nőheti ki magát. Úgy gondolom, nem szorul magyarázatra a közösségi média hatalmas befolyása. Már a férfiak sem riadnak vissza attól, hogy szebbé varázsolják magukat, ami tovább növeli ezt a tendenciát.

Az Egyesült Államokban a nagy kozmetikai márkák hírességeket vonnak be kampányaikba, mely által könnyedén nagy befolyással bírhatnak. Például egy Kylie Jenner rúzs státusz szimbólum, melyekből a cégek egyszerre csak keveset dobnak piacra. Ennek köszönhetően a kereslet még tovább nő, akiknek pedig nem jutott belőle, könnyen hamisítás áldozatává válhatnak.

Ellenben, ezek a márkák önmagukat szabályozva garantálják a minőséget, ami szükséges is, ha meg akarják tartani hírnevüket. A hamisítók viszont csak gyorsan akarnak pénzhez jutni, aminek ára van. Ezt az árat pedig nem te fizeted meg a termék megvásárláskor, hanem a bőröd, miután felkented.

A hamis sminktermékek gyártói megnézik az összetevők listáját, majd nagyjából belövik az arányokat, miután a drágább összetevőket olcsóbbra cserélték. Egyes hozzávalók idővel felháborodást keltettek, mint a parabén nevű tartósítószer, az azbeszttel szennyezett porok vagy a szénfeketeként ismert pigmentek. A hamisítványok többsége Kínából érkezik, melyeket szó szerint mocskos, titkos és a legkevésbé sem legális laboratóriumokban gyártanak. Egy orvos figyelmes lett arra, hogy egyre több nő fordult hozzá kontakt bőrgyulladással, bakteriális bőrbetegségekkel, árpával és kötőhártyagyulladással. Meglátta az összefüggést, így bevizsgálták a használt kozmetikumokat. Eleinte csak a másfajta állag, illat és az eltérő csomagolás tűnt fel. Hozzáteszem, a csomagolás egyre jobban kezdett hasonlítani az eredetihez, ami megnehezítette a munkát, ám ha figyelmesek vagyunk, kiszúrhatunk rajtuk furcsa logókat vagy helytelen szöveget.

A vizsgálatok kimutattak patkányürüléket, lóvizeletet, rákkeltő anyagokat és Staphylococcus baktériumot is, a higiénia hiánya miatt. Továbbá gyakori az ólom, mely hosszútávon memóriazavarokat, fejfájást, de akár terméketlenséget is okozhat. Valamint a higany és más nehézfémek, melyekkel szép színeket kaphatnak. Ennek katasztrofális következményei lehetnek. Egy fiatal influencer arról számolt be, hogy az Ebay-en vásárolt Kylie Jenner rúzsától pár perc elteltével egymáshoz ragadtak az ajkai, amit csak nagy erőfeszítések árán tudott szétszakítani. A gyártó valódi pillanatragasztót használt a szebb fény eléréséhez. Hozzá hasonlóan sok lány esett ugyanezen termék áldozatául.

A hamisított termékeket döntő részben az interneten értékesítik, olyan oldalakon, mint az Amazon, Aliexpress, Wish vagy az Ebay, akik ezért részesedést kapnak. Továbbá, az eladók gyakran vásárolnak kamu pozitív véleményeket, hogy még előbbre kerüljenek a találatok között. Az értékesítés eldugott piacokon, bevásárlóközpontokban is zajlik, ahol álruhás nyomozók igyekeznek lecsapni az illegális üzletekre, és felkutatni a forrásokat. 2018-ban a Los Angeles-i rendőrség tartott hatalmas razziát az egyik helyi piacon, ahol 700.000 dollár értékű árut foglaltak le, de ez még mindig csak nagyon kis részt ölel fel. A határokon, kikötőkben a vám ellenőröknek sajnos lehetetlen minden árut egyesével átnézniük, így a szúrópróbaszerű ellenőrzéseken könnyedén átjutnak a hamis kozmetikumok.

A megoldást a felelősségteljes fogyasztók jelentik, akik nem vásárolnak gyanúsan olcsó vagy nem eredeti csomagolású termékeket. Továbbá, ne tartson igényt a piac hamis kozmetikumokra![i]

Kovács Viktória

Mire is van szüksége a szervezetünknek a téli hónapokban?


[i] https://infozio.1367.hu/2023/01/25/mire-is-van-szuksege-a-szervezetunknek-telen/

képek: Unsplash, Google

Talán ezek is érdekelhetnek …