Blog

Mit tehetünk MÉG az immunrendszerünkért?

0
1 Immun

Ki ne érezte volna magát úgy, hogy egyre több bacival, vírussal, egyéb fertőzéssel kell szembeszállnunk? Ez folyik a médiából, reklámokból, de nincs olyan területe az életünknek, ahol az őszi-téli időszakban ne erről hallanánk. Nem csoda, hogy nem győzzük venni a C-vitamint, egyéb multivitaminokat, és nem utolsó sorban az étkezésre is odafigyelni, hogy minél színesebb, változatosabb legyen a paletta.

Az indiai konyha nem egy színes, illatos, kicsit érdekes ízű fűszerrel dolgozik. Ilyen a kurkuma, gyömbér, a ginseng, és még sorolhatnánk. A leginkább sárga-narancssárga növények, a színükből adódóan rengeteg flavanoidban gazdagok, ami sejtregenerációs hatása révén segít méregteleníteni a szervezetünket.

Bizony, kedves cukorimádók- köztük én is, le kell mondanunk a cukorról, és a lehető legkevesebb édes nassolnivalót kiiktatni az életünkből. A cukor ugyanis számos gyulladásserkentő anyagot tartalmaz, így folyamatosan gyulladásban tartja a testünket, azon belül a bélrendszerünket. Mivel a gasztrointestinalis rendszerünk egy hatalmas immun-védvonal, így nem tudja ellátni a feladatát, ha a cukor lebontásában kell helyt állnia. Igyekezzünk kevesebb cukorral élni, akár vonjuk meg az édesítőszeres italokat, preferáljuk inkább a meleg teákat, illetve a kávéba se tegyünk, ha lehet.  

Apropó koffein. Szintén tele van olyan anyagokkal, ami a szervezetünknek nem tesznek jót. Stressz-hormonok szabadulnak fel, és a gyökképződés sem áll távol a reggeli mannától. Szemezgessünk azzal a zöldteával, vagy akár főzzünk magunknak egy immunbomba gyömbéres teát, jó sok citrommal. Higgyétek el, attól igazán fel fogtok ébredni.

Élvezzük ki a Nap fényét, amíg lehet. Kiránduljunk, legyünk minél több időt a szabadban, kiránduljunk. De ha szívesebben csatangolsz a városban, és korzózni támad kedved, ne vond meg magadtól. Lényeg, hogy legyél mozgásban, ne punnyadj a sötét szobádban. Megvan annak is a maga ideje, de egyelőre ne tespedj, nyomás kirándulni!

„Úgy szeretlek Édesapám, mint emberek a sót!” Szép gondolat, de a túlzott sófogyasztás bizony gyilkolja a védrendszerünket. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen minőségű sót fogyasztunk. Természetesen a minőség mellett a mennyiségre is oda kell figyelni. Használj fele annyi sót, és kétszer annyi színes fűszert az ételeid elkészítéséhez! Érezd ki a zöldségek ízét, és legyél bátor a konyhában is!

Hallgass zenét, nevess sokat, és érezd magad jól a testedben. Hitesd el magaddal, hogy az élet szép, vannak hullámvölgyek, de nincs olyan akadály, amivel ne tudnál megbirkózni. Szakadj ki a mókuskerékből, és bömböltesd azt a hangszórót! Esetleg munkába/suliba menet tedd be a fülhallgatót, és csakis a kedvenc együtteseid pörgős dalai menjenek.

Egy szó, mint száz, élj a pillanatnak, és ne temesd a napokat. Mozdulj ki, és hallgass a megérzéseidre, hogy mire is lehet szüksége épp a testednek!

Goszpodinov Emese

Mik a legalapabb immunerősítő csodabogyók? Kattints ide!

Képek forrása: Pexels

Talán ezek is érdekelhetnek …