Blog

Tippek, hogy a tavaszi szemeszter is boldogan teljen

0
1. Tippek Hogy A Tavaszi Szemeszter Is Boldogan Teljen

            Személy szerint mindig úgy gondoltam, hogy a tavaszi szemesztert elkezdeni sokkal nehezebb (és kicsit lehangolóbb), mint az őszit. Nyáron azért mindenkinek van egy kis ideje kipihenni magát, nyaralgatni, családdal lenni – a végére nekem már eléggé hiányozni szoktak a „pécsi lányaim”, az albérletünk, sőt, egy kicsit még az egyetem tanulós hangulata is. Ugyanezt (sajnos) nem tudom elmondani a téli vizsgaidőszakból fennmaradó, pihenéssel töltött idővel – ilyenkor hideg van, fáradtak vagyunk, és amúgy sincs kedve senkinek sem felkelni – még sötétben – azért, hogy beérjen az órájára. Természetesen, mindezektől függetlenül, azért (ha az ember jót akar magának), akkor összeszedi magát, és igenis felkel, ottvan, jegyzetel – még akkor is, ha szenvedésnek éli meg. De mit lehetne tenni annak érdekében, hogy kicsit könnyebben teljen a félévünk?

  1. Legyen egy rituálétok!

Bár a rendszerezettség megléte a mindennapi életben is nagyon fontos az egyén jólétére nézve, én most egy olyan rituáléra gondolok, amely a kora reggeli előadásokat teszi egy kicsit elviselhetőbbé. Beszéljetek össze a barátaiddal, és kérjetek előtte egy elviteles kávét! Ezzel máris jobban indul a nap. Ha van rá kedved (és időd), sportolj egyet reggel – legyen frissebb az agyad mire odaérsz, hogy ne azt érezd, hogy semmi értelme ott ülnöd „félkómásan”. Alakíts ki egy bevált kis rutinrendszert ezekre a reggelekre, és pár hét után már ezerszer könnyebb dolgot lesz.

  • Szerezz be szép tárgyakat!

Biztos mindenki hallott már olyan ismerőséről, aki, mielőtt egyáltalán nekiállna edzeni/kipróbálni egy sportágat, új ruhákat vesz magának, hogy azokban végezhesse edzéseit. Bár butaságnak tűnhet, valóban van benne valami! Ha neked is szebbek a füzeteid, a tollaid, az iratrendszereződ, a határidőnaplód, vagy akár az IPaded tokja, sokkal lelkesebben nyúlsz hozzá, és állsz neki tanulni belőle. Ezzel az egyszerű kis trükkel becsaphatod az agyadat, hiszen a tanulnivalóról valószínűleg rögtön ezek a szép, lelkesítő dolgok fognak eszedbe jutni, és máris boldogabban kezded meg a tanulást.

  • Menj ki a levegőre!

Különösen ebben az online tanítási időszakban – de egyébként a jelenlétiben is – nagyon fontos, hogy tölts egy kis időt a friss levegőn. Egész nap a gép előtt roskadva/a nagyelőadóban ülve természetes, hogy az embernek szinte még az élettől is elmegy a kedve – állj ki kicsit az udvarra/az erkélyre, szívj be egy kis frissességet, engedd, hogy egy kis D-vitamin jusson a szervezetedbe! Hidd el nekem, akár 10 perc alatt csodákat érhetsz el vele!

  • Mozogj!

A folyamatos ülésnek sajnos rengeteg hátránya van – így a reggel 7-től este 7-ig tartó órák sem feltétlenül boldogítják a gerincünket és az ízületeinket. Be kell látnom, hogy ez embernek pont ezek után a napok után van a legkevesebb kedve kimozdulni csak azért, hogy sportoljon, de hidd el nekem, a tested ilyenkor szomjazik utána a legjobban! Bár a legjobb az, ha találsz egy olyan sportágat, amelyben szívesen sportolsz, ameddig ez nincs meg, egy nagyobb séta is már fellélegzés a testednek.

  • Szeress meg tanulni!

Bár ez elsőre néhány embernek biztos teljesíthetetlennek tűnik, mégis egy nagyon fontos lépés annak érdekében, hogy az egyetemi éveid ne gyötrelemmel teljenek. A tanulás megszeretésének első lépése szerintem, ha megtanulsz tanulni. Amint megtalálod azt a tanulási módot, amely neked a leginkább tetszik és beválik, máris sokkal könnyebb dolgod lesz. Ami nekem személy szerint még rengeteget segített, az a tanulás romantizálása – tehát annyi, hogy meglásd a szépet a tanulási rituálédban, a könyvtár látogatásában, az esszéírásban, a jegyzetelésben. Ez, bár semmiségnek tűnhet, nekem elmondhatatlanul sokat könnyített azon, hogy legyen kedvem leülni, és tenni azért, hogy a lehető legjobb szakember váljon majd belőlem.

Varga Roxána

Képek forrása: Unsplash, Pexels

[i]


[i] Olvass még tőlünk: https://infozio.1367.hu/2022/11/29/pihenni-pihenni-pihenni/ !

Talán ezek is érdekelhetnek …