Blog

Stresszkezelés a gyakorlatban

0
Tired Young Woman Working Behind A Laptop At Night, Sick Eyes.

Már többször előfordult velem a vizsgaidőszak végeztével, hogy a szervezetemnek több napra is szüksége volt, hogy vissza tudjon állni a normális kerékvágásba. Bár mindig jóleső érzés, amikor beírják az utolsó vizsgajegyet a Neptunba, a több hónapos stressz és fáradtság nem múlik el egy csettintésre. Egy új munkahely, költözés, betegség vagy akár utazás is okozhat stresszesebb időszakot. A testünk szerencsére jól kezeli a hasonló helyzeteket, a bonyolult, de csodálatos idegrendszer erre lett tervezve. Azonban a 21. század embere kifejezetten magas mindennapi stressznek van kitéve, komoly következményekkel jár, ha nem figyelünk oda önmagunkra.

A folyamatos idegeskedés és stresszelés a krónikus betegségek melegágya. A mentális egészségünk egy idő után mindig kihat a testre is, a szorongás megemelheti a pulzust vagy éppen okozhat emésztési problémákat, hasfájást. Ha a test mindig be van feszülve, annak hosszú távon káros hatása van az egészségre. Nem csak mentálisan van szükségünk pihenésre, a szervezetnek is kell a szünet. A mondás, miszerint “ép testben, ép lélek” ugyanúgy fordítva is igaz, nem hanyagolhatjuk el egyiket sem hosszú távon, mert előbb-utóbb hatással lesz a másikra.

Ha szeretnél egyszerű módon tenni az egészségedért, akkor mindenképpen próbáld ki valamelyik gyakorlatot vagy trükköt, amit most bemutatok. A legtöbbet igazán könnyű elsajátítani, megéri legalább egy módszert megtanulni, hiszen ezeket bármikor elő tudod venni, ha szükségét érzed.

Hasznosak lehetnek az igazán stresszes helyzetekben, amikor érzed, hogy csúszik ki a kezedből az irányítás. Ilyenkor be kell nyomni a képzeletbeli “STOP” gombot, megállni egy pár percre és elővenni a számodra szimpatikus gyakorlatot. Nem muszáj megvárni, hogy a feszültség elérje a tetőfokot, ha időben észleled, hogy kezd sok lenni a stressz, akkor tudatosan meg tudod védeni a szervezeted az éppen kialakuló helyzettől. Sokszor a veszély, amit az idegrendszerünk érzékel, az valójában nincs is veszéllyel ránk és nem éri meg az aggódást – ilyenkor nagyon hasznos az elménk és a testünk relaxációja.

Fontosnak tartom még egyszer kiemelni, hogy nem kell kivárni egy stresszes helyzetet ahhoz, hogy gyakorolni tudj. Nyugalmi helyzetben érdemes kipróbálni a gyakorlatokat, egyesek számára így még könnyebb is lehet a betanulás. Haladj a saját tempódban, és ne feledd, a szervezeted meg fogja köszönni neked a pihenést.

Légzőgyakorlatok

Az egyik legismertebb módszerről beszélhetünk, amit világszerte rengetegen ismernek és alkalmaznak. Mi az első dolog, amit mondanál egy embernek, aki éppen pánikol? – “Vegyél egy mély levegőt!” Bármennyire elcsépeltnek hangzik, nagyon hatásos, ha a légzésünkre figyelünk. Nem csak figyelemelterelésként szolgál, hanem visszaránt minket a jelenbe, ha a múlton rágódunk vagy a jövőn aggódunk.

Több formája létezik a légzőgyakorlatoknak. A doboz technika során egy négyszöget képzelünk magunk elé, annak a négy élén fogunk végigmenni. Belégzés, bent tart a levegő, kilégzés, ismét megtart. Ezt a négy lépést kell ismételni amíg szükségét érezzük. Ha valakinek nem szimpatikus a doboz, akkor érdemes úgy kipróbálni, hogy egytől négyig számol helyette. Ugyanez működik háromszöggel is, belégzés, bent tart a levegő, kilégzés, csak egy lépéssel kevesebb.

A hasi légzés vagy rekeszizom légzés az egyik leghatékonyabb technika, amit valaha próbáltam. Mélyen szívjuk be a levegőt az orron keresztül, egészen a hasunkba. Segíthet, ha az egyik kezedet a hasadra helyezed, a másikat akár a mellkasodra vagy a szívedre, ahogyan kényelmes. Azt ismét te döntöd el, hogy be szeretnéd-e csukni a szemeid vagy sem.

Földelés

A földelésnek számtalan módja van, csak a kreativitás szab határt. A feladata ezeknek a gyakorlatoknak, hogy visszarántsanak a jelenbe, a mostba. Ilyenkor tudatában vagy önmagadnak, érzékeled a tested jelzéseit, tisztán gondolkozol, teret adsz az érzelmeidnek. Bónusz, hogy ezek a módszerek nem csak a szervezetednek tesznek jót, hanem olykor igazán szórakoztatóak is.

Indíts el egy dalt, ami pörgős és vidám, ha nem vagy szégyenlős, akkor pedig táncolj és ugrálj rá! Szagolj bele egy intenzív illóolajba, pillanatok alatt vissza fog rántani a jelenbe. Kapcsolódj a természethez! Ezt többféle módon is megteheted, a legegyszerűbb, ha mezítláb állsz a talajon, vagy akár lefekszel kicsit a fűbe. A kirándulás, kinti szabadidős tevékenységek és a kertészkedés is ilyen hatással van ránk. Egyesek szerint az úszás is egy kitűnő földelő gyakorlat, a természetes vizekben leginkább.

Pillangó ölelés

Ehhez a gyakorlathoz ülj vagy állj fel egyenesen! Fontos, hogy húzd ki magad és ne görnyedj, a testtartás is hatással lehet a hangulatodra. Vegyél mély levegőt, pár lélegzetvétel erejéig figyelj a légzésedre! Keresztezd a karjaid a mellkasod előtt, az ujjaid vagy a kulcscsont alatt pihenjenek, vagy a vállaidon. Szépen lassan, a két kezeddel felváltva kezdj el “kopogtatni”, mozgasd az ujjaidat. Ezt addig csináld ameddig kényelmes, ha úgy érzed egy nagy ölelést is adhatsz magadnak a gyakorlat végén.

A fent említett gyakorlatok csak töredékei a sok módszernek, amikkel tehetsz a testi-lelki egészségedért. Ha úgy döntesz, hogy egyet megtanulsz közülük, azzal már hatalmasat segítettél a szervezetednek. Onnantól kezdve a birtokodban lesz egy gyakorlat, amivel bármikor meg tudod nyugtatni a tested és az elméd, ha arra van szükséged.

Pápai Liza

Olvasd el ezt is!

Talán ezek is érdekelhetnek …