Blog

Nemzetközi Tejnap

0
1 Nemzetközi Tejnap

A Nemzetközi Tejnap, mint mozgó ünnep minden májusi hónap utolsó keddjén kerül megrendezésre, amelyet 1957 óta ünneplünk. Viszont a téma fontosságát felismerve 2001-től a FAQ jóvoltából június 1 lett a Tej világnapja.

Magyarországon a tejfogyasztásra vonatkozó adatokat áttekintve látható volt, hogy 2010-ben összesített adat 45,8 liter volt, míg 2019-ben az érték már csak 45 liter volt. Ennek hátterében a tejfogyasztás hazai és nemzetközi megítélése, illetve a kialakult kulturális szokások állnak.

Földrajzból adódó különbségek

  • Nyugat-Európa és Észak-Amerika területein a tej és tejtermékek fogyasztása magas; ennek oka, hogy hagyományos alapélelmiszerként tartják számon.
  • Ázsia területein ezzel szemben alacsony a tej és tejtermék fogyasztás, azonban jótékony hatásainak köszönhetően emelkedik a fogyasztók száma.
  • Afrika ilyen szempontból abszolút megosztott, hiszen azon régiókban, ahol pásztorkodással foglalkoznak, ott alapélelmiszer, más területeken pedig a fokozott laktózérzékenység miatt háttérbe szorul az élelmiszer fogyasztása.

Kultúra és hagyományok

  • Mediterrán térség jellemzésénél fontos kihangsúlyozni, hogy az olíva olaj fogyasztása mellett a tejtermékek fogyasztása különösen a joghurt és sajt formájában történik.
  • Skandináv országokban szintén nagy mennyiségben fogyasztanak tejtermékeket például savanyított tejet és sajtokat.

Egészségügyi behatások

  • Egyes területeken például az Ázsia, Dél-Amerika és a Afrika területein élők között gyakoribb megjelenést mutat a laktózintolerancia.
  • Emellett az egészségügyi megfontolások döntő többség az életmódváltással kapcsolatos. Hiszen egyre többen szeretnék beiktatni az étrendjükbe az alacsonyabb zsírtartalmú és növényi alapú italokat a tehéntej helyett.

Gazdasági tényezők

  • Napjainkban is még akadnak eltérések a fejlődő és a fejlett országok között. Így van ez a tej esetén is. Például a fejlett országokban mindenki számára elérhető és relatíve olcsó. Míg fejlődő országokban drágábbak és nehezen hozzáférhetőek.

De mindezen eltérések, kritikák és kelepcék ellenére rendületlenül fogyasztjuk a tejet hidegen vagy melegen, kávéban, kakaóként vagy esetleg a müzlink és gabonapelyhünk mellé. Ezt a jótékony szokást tovább erősíti néhány ok, ami egészségi előnyt jelent számunkra.

2 Nemzetkozi Tejnap
  • Ideális kalciumforrás, ami elengedhetetlen a csontok és fogak egészségéhez, nem mellesleg a csontritkulás is megelőzhető vele, ami nők esetén különösén fontos.
  • Fehérjében gazdag, ami nem csupán a rendszeres edzést folytató személyek számára fontos, hanem a mindennapi életben is hozzájárul a megfelelő kortizol szinthez, valamint a sejtek regenerációjához.
  • Vitaminokat is tartalmaz, köztük B12-, D- és A-vitamint.
  • Egyéb ásványi anyagokban is gazdag, például magnézium, kálium és foszfor.
  • Energiaforrás, hiszen laktózt tartalmaz, amelyet a szervezet gyorsan tud energiává felhasználni.
  • Kazeint tartalmaz, amely megakadályozza a kórokozók kikötését a bélfalhoz, amelynek köszönhetően védve vagyunk egy csomó fertőzéssel szemben.

Tehát egyáltalán nem mondhatjuk, hogy a tej fogyasztásából nem származik számunkra hosszútávú előny. Én úgy gondolom, hogy a mindennapi terhelésnek kitett szervezetünk megérdemel egy kis gondoskodást.

Fogyasszunk tejet a Nemzetközi Tejnapon is!

Orbán Nikolett

Olvastad már?

Talán ezek is érdekelhetnek …