Blog

Június 23. – Spam ellenes világnap

0
1 Spam Ellenes Vilagnap

A kéretlen levelek megjelenése az e-mailjeink között mindannyiunk életében jelenlévő probléma, amely ellen a levelező szolgáltatók különböző szűrőkkel próbálnak védekezni. 2003-ban a Yahoo kezdeményezésére nevezték ki június 23-át a Spam ellenes világnapnak. A téma fontos és minden ember életében aktuális, hiszen számtalan Spemmer dolgozik akár népszerűsítési vagy akár adathalász tevékenység céljából. A mai nap szóljon a spamek világának megismeréséről, amelyhez segítséget nyújthat a cikkem.

Mi is pontosan a Spam?

Minden olyan elektronikusan vagy esetenként papírformában kapott reklámüzenet, hirdetés és promóció, amelyre a fogadó nem tartott igényt. Tehát összefoglalva:

 • minden kereskedelmi promóció, amelyre a címzett nem iratkozott fel
 • nem személyesen a címzett számára szóló nagy tömegben kiküldött sablon email
 • valódi küldő személyét elfedő vagy meghamisító küldemény

Némely levelek rejtett veszély is hordoznak például link vagy ismeretlen kiterjesztésű fájlok formájában, így legyünk körültekintőek, hogy milyen forrásból eredő tartalmakat nyitunk meg.

Honnan ered az elnevezés?

A spam elnevezés amerikai megalkotásának időszakában egy mozaikszóként volt jelen, azaz Spiced Pork And Ham, amely magyar viszonylatban olyan, mint a löncshús. Sajnálatos módom ez nem örvendett olyan ízletességnek, mint a manapság forgalmazott termék, így az idő elteltével minőségjelzővé nőtte ki magát. Az 1970-es években tért újra vissza a kifejezés, amellyel egyes éttermek íztelen és rossz minőségű ételeit illették.

Vicces módon az első kereskedelmi kéretlen levél is Amerikából származik, mely egy ügyvédházaspár nevéhez köthető. Az említett szituációban sem csoportjai, sem az internet lelkes közönsége sem maradt tételen.

Az internet etikett, a közösség fejlődésének és kiterjedt hálózatának köszönhetően szükség volt jogszabályilag szabályozni és szűrni az áramló adatforgalmat. Így joggal mondhatjuk, hogy a szabályozatlan kalóz idők lejártak.

Hogyan működnek ezek az e-mailek és egyáltalán legálisak?

Valamilyen formában illegálisan hozzájutnak bizonyos emberek adataihoz, melyeket passzívan és költségbefektetés nélkül közvetve, avagy közvetlenül bűncselekmények végrehajtására vagy vagyonszerzésre használnak. Ilyen például: a csalások, a kereskedelem (drog, fegyver, adat) vagy vírusokat terjesztenek egy rendszer összeomlasztása céljából.

A negatív felhasználás dominanciája miatt ma már a legtöbb országban szigorúan szabályozás alatt áll, hogy hogyan lehet végrehajtani az elektronikus kereskedelem marketingjét.

Milyen esetekben legális a levélben történő promotálás?

Abban az esetben, ha:

 • hozzájárulás történt
 • adatvédelmi hatóságnál be van jelentve a hírlevélküldés – ez Magyarországon nem kell
 • elfogadásra került az adatvédelmi szabályzat
 • biztosított az indoklás nélküli leiratkozás
 • jól látható a tényleges feladó elérhetősége

Hogyan védekezhetünk ellenük?

Amennyi okot feltudunk sorolni a kéretlen levelek létezésének okaiként, éppen annyi védekezési módszer áll a rendelkezésünkre például:

 • ismeretlen e-mailek ignorálása
 • e-mailcímek álcázása
 • szűrőprogramok
 • spamazonosítók
 • online felületeken használt e-mailcím létrehozása

Ne tétlenkedjünk tehát, tegyük biztonságosabbá online felületeinket, alkalmazzuk a fenti lehetőségeket a Spamek ellen!

Remélem érdekesnek találtad a cikket! Spam mentes napot kívánok![i]


[i] Orbán Nikolett

Talán ezek is érdekelhetnek …