Blog

Nem-IgE-mediálta étel hiperszenzitivitás

0
1_nem IgE mediálta étel

Az ételérzékenységek hatalmas tárházának egyik specifikus és mégis bonyolult rendszerét a nem-IgE-mediálta étel hiperszenzitivitás okozta érzékenységek alkotják. A folyamat során a szervezet IgE típusú antitestjei közvetítik a reakciót. Ennek eredményeként gyakran enyhébb, azonban hosszan elhúzódó reakciók képében jelenik meg.

A lefolyás és a tünetek aspecifikussága miatt a szervezet különböző pontján eltérő megjelenési formaként okoznak késleltetett tüneteket. De összefoglalva a tüneteket lehetnek:

  • Emésztési problémák à emésztési elégtelenség, hasi diszkomfort, puffadás, hasmenés vagy székrekedés
  • Bőrproblémák à kiütések, gyulladásos reakciók,
  • Neurológiai tünetekà megmagyarázhatatlan krónikus migrén
  • Izom és ízületi érintettség à merevség, gyulladás
  • Légzőszervi panaszok à köhögés, váladékképzés, nehézlégzés
  • Fejfájás à mintázatot mutató fejfájás jelleg

A felsorolt tünetek kombinációja, fennállása és dominanciája minden egyén esetén eltérő, mivel az adott szervezet biológiai és genetikai adottságai jelentős mértékben befolyásolják. Ezentúl fontos megemlíteni a társbetegségeket is, amelyek elmaszkolhatják, árnyalhatják vagy éppenséggel súlyosbíthatják az egyes kórképeket. Ezek lehetnek például:

  • Irritábilis bél szindróma (IBS)
  • Ekcéma
  • Krónikus hepatitis C
  • Autoimmun betegségek
  • NSAID intolerancia
  • Krónikus migrén
  • Funkcionális gasztroenterális betegség
  • Kiterjed több szerverendszert érintő kórképek

Azonban fontos szem előtt tartani, hogy komplex kórkép révén fontos a kiterjedt kivizsgálás és az orvosi utánkövetés. Tehát, érdemes felkeresni egy gasztroenterológust, allergológust és egyéb szervspecifikus szakembereket, például dietetikust vagy éppenséggel olyanokat, akik holisztikus értelemben kívánják elemezni az emberi testet és annak problémáit.

Hiszen sajnálatos módon a diagnózishoz vezető tesztek számtalan kihívást tartogatnak a szakma számára, mivel nem létezik egy olyan egyetlen specifikus laboratóriumi teszt, amely könnyedén igazolná a kórkép jelenlétét. Éppen ezért az betegséggel érintett személyeknél szeleskörű kizárásos diagnózis elvén alapuló módszereket alkalmaznak köztük:

  • Eliminációs diétát
  • Terheléses vizsgálatokat
  • Vérvizsgálatokat
  • Immunkémiát
  • Légzési és kilégzési teszteket

A rövid összefoglaló is bizonyítja, hogy az első változásokat és tüneteket mi magunk érzékelhetjük. Viszont ezekután fontos, hogy milyen döntést hozunk, nem szabad félnünk segítséget kérni és ezáltal feltárni a panaszaink mélyében rejlő okokat.

Remélem ti is hasznosnak találtátok a témát!

Orbán Nikolett

Olvastad már?

Talán ezek is érdekelhetnek …